Tip top tips om de feestdagen ontspannen en gezellig door te komen.

door: Lorraine Simoons, www.so-organized.nl.

Zie je ook zo op tegen die vrije dagen aan het eind van het jaar? Waarin je teveel eet, te weinig leuke dingen doet, te weinig beweegt, teveel familie ziet – best leuk, maar er zijn grenzen – en heel andere dingen doet dan je wilt doen? Volkomen begrijpelijk! Gelukkig kan het anders met deze 9 tips, waardoor je de feestdagen lichter en vrolijker doorkomt en het nieuwe jaar fris en opgeruimd begint.

Met deze tips maak je het jezelf heel makkelijk, heb je minder of geen stress, bespaar je geld, blijft je relatie gezellig en krijg je er blije gezichten voor terug!  En wordt het toch nog een leuke kerst en oud-jaarsviering.

Fijne Kerst!

Lorraine Simoons

9 tips voor stress-vrije december feestdagen.

 1. Cadeautjes:
  Heb je nog niet alles in huis voor iedereen? En zie je de bodem van je portemonnee? Kijk eens of je op Marktplaats je cadeautjes voor de feestdagen kunt bemachtigen. In deze tijd van economische malaise en het feit dat iedereen alles al heeft, is het geen gek idee om op zoek te gaan naar dat ene bijzondere spel of die ene avondjurk of schaatsen voor je kind, maar dan 2e hands. Kijk ook op: www.ebay.nl voor 2e hands spullen.
 2. Internetshoppen:
  Als je uiteindelijk niet voor iedereen iets hebt kunnen vinden en je moet toch nog op zoek, denk eens aan internetshops. Snel, makkelijk, vaak goedkoper dan de reguliere winkels, veel keus en je hoeft er de deur niet voor uit met die kou en nattigheid!
  Enkele tips:
  www.bestel.nl : van alles!
  www.tntpost.nl : de populairste cadeaus op het net op een rijtje.
  www.hema.nl : alle Echt Hema produkten;
  www.goedkoopstepandora.nl : voor pandora sieraden,
  www.bol.com/nl : alle boeken
  www.jako-o.nl :voor originele kinderkleding en houten speelgoed;
 3. De stad in?
  Wil je toch persé de stad in, doe dat dan op een dagdeel waarop het rustig is. Het winkelpersoneel heeft dan de tijd voor je en je kunt rustig rondkijken, passen en laten inpakken. Bijvoorbeeld op een dinsdagochtend. Overleg maar met baas of collega’s en overtuig ze dat het voor jouw stress-level toch echt veel beter is wanneer je dinsdagochtend een uurtje kan gaan shoppen. Het is echt een kwestie van overleg en goed plannen. Maar dan ben je ook veel sneller klaar en blijf je ontspannen en blij.
 4. Thuis eten met Kerst?
  Wacht zeker niet tot het laatste moment. Liever koop je eerder je spullen en vries je eventuele levensmiddelen in, dan dat je uren in de rij staat of erger, je net dat wat je nodig hebt voor dat ene gerecht nergens meer kunt krijgen. Kwestie van lijstje maken en op tijd boodschappen doen. Denk ook hierbij eens aan bijvoorbeeld www.albert.nl , die aan huis bezorgt.
 5. Of toch uit eten?
  Bedenk dat je ruim van te voren moet reserveren. De meeste restaurants hebben een speciaal Kerstaanbod. Je kunt meestal niet á la carte eten. Bedenk dat het bijvoorbeeld voor kleine kinderen een lange zit is. Kerstbrunch of kerstlunch is een goed alternatief met kinderen.
 6. Te veel van alles?
  Al die vrije dagen, de vele cadeautjes, het overvloedige eten en drinken, al je familie, het kan wel eens te veel worden. Afkicken dus! Wacht daar niet te lang mee, hoe meer je je overgeeft aan de luie feestdagen, hoe lastiger om jezelf weer in het gareel te krijgen. Blijf dus ook tijdens de donkere dagen voor Kerst in beweging. Plan een uitje met je dierbaren in plaats van weer achter die laptop te duiken. Ook in de winter is een park, bos, strand of dierentuin vaak heerlijk om uit te waaien. En bedenk, werken is belangrijk, maar je sociale leven, relaties, gezin en vooral jezelf zijn nog belangrijker. Plan dus absoluut ook vrije tijd in.
 7. Kerstkaarten: wees op tijd en origineel.
  Kijk eens bij een andere winkel dan de boekhandelaren. De meeste tuincentra hebben een uitgebreide kerstartikelen afdeling met een grote keuze aan Kerstkaarten. Vergeet niet op tijd je kerstzegels te bestellen. Het snelste via www.tntpost.nl natuurlijk. Je kunt de Kerstzegels tot 4 januari nog gebruiken. Versturen met Kerstzegels scheelt je € 0,10 per kaart. Per email kun je ook snel, goedkoop en met veel keuze de leukste kaarten versturen. Kijk bijvoorbeeld opwww.hallmark.nl .
 8. To-do deze maand:
  Maak een to-do lijst met alles wat je deze maand nog wil en moet doen. Echt ALLES! Geef een prioriteit aan elke actie en zet er een dag/datum bij. Hou je eraan. Doe wat je moet doen. Als je elke dag iets doet, kom je zonder stress deze maand door. Zoals: je oudtante Mia eens bellen, cadeautjes inpakken, de kalkoen op tijd ontdooien, het zilver poetsen, kerstboom kopen, verlengsnoer controleren, rookmelders checken en je avondjurk passen.
 9. Plannen:
  Maak een planning voor deze drukke decembermaand. Zet er alle afspraken in, ook school, tandarts, klant, verjaardag en de feestdagen. Plan vrije tijd in en tijd voor boodschappen, shoppen, koken en kerstkaarten schrijven.

  Combineer je to do lijst met je planning en nogmaals: hou je eraan!

 

Ik wens je een fijne, goed georganiseerde en stress-vrije decembermaand.

PS: mocht het allemaal niet lukken, geen paniek, het wordt vanzelf 2009 en dan kun je je lijst met goede voornemens maken! Komt het vanzelf goed.

Lorraine Simoons
SO Organized

www.so-organized.nl

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.