Reclame beleid en samenwerkingen

Vivienne Westerhoud van Mamas.nl

Op Mamas.nl schrijf ik elke dag artikelen over zeer uiteenlopende onderwerpen. Ik schrijf verhalen voor moeders. Werkende moeders die op zoek zijn naar geluk en balans. Tips over opvoeden en gezond eten. En verhalen over wonen, mode en beauty. Ik vind het fijn om zoveel verschillende verhalen te schrijven.

*En sommige van die verhalen zijn in samenwerking met merken of bedrijven tot stand gekomen.

Ik vertel je daar op deze pagina graag meer over.

Hartelijke groeten,

Vivienne Westerhoud
Hoofdredacteur en eigenaar Mamas.nl

Waarom schrijf ik soms artikelen waarvoor ik betaald krijg?

Ik schrijf al ruim 20 jaar artikelen voor moeders. Het is al sinds het begin een gratis online magazine. En dat wil ik graag voor altijd zo houden. Ik schrijf de artikelen speciaal voor alle moeders in Nederland en België. Je hoeft nooit in te loggen, te registreren of te betalen om mijn artikelen te kunnen lezen. Maar, het is natuurlijk wel zo dat ik kosten maak. Behalve dat ik mijn full-time werkweek eraan besteed, betaal ik voor computers, hosting en de software voor het versturen van de Mamas nieuwsbrief. Jij als lezer hoeft daar nooit voor te betalen. Maar op de één of andere manier moet ik natuurlijk wel mijn kosten dekken. Daarom ga ik samenwerkingen aan met merken en ondernemers.

Hoe werkt zo’n samenwerking precies?

Zoals je soms misschien wel ziet op Mamas.nl, noem ik merk- of productnamen in sommige artikelen. Dit betekent niet automatisch dat ik hiervoor betaald krijg. Soms vind ik zelf merken gewoon geweldig. Maar vaak gaat het wél om een zogenoemd gesponsord artikel. Bij het aangaan van samenwerkingen met merken, kijk ik altijd wel of ik iets mooi, leuk, handig of inspirerend vind voor jou als lezer.

Welke samenwerkingen doe ik en op welke manieren geef ik informatie daarover?

1. Bij de meeste samenwerkingen die ik doe met merken, plaats ik uitsluitend een link naar het merk. Ik promoot in zo’n artikel zelden expliciet dat merk. Dus van reclame is eigenlijk geen sprake. De links die in zo’n artikel staan, zijn altijd gerelateerd aan de informatie die ik in het artikel schrijf. Maar ik maak er altijd een neutraal en informatief artikel over, dat voor jou leuk is om te lezen. Ik ontvang een vast bedrag, of jij nu wel of niet op die link klikt. De merken die deze links bij mij ‘kopen’ doen dit om hun positie in de zoekmachines te verbeteren. En niet zozeer om jou direct iets te verkopen. Je herkent deze artikelen door een * in de foto én onderaan het artikel. Ik ben in deze artikelen helemaal vrij om te schrijven wat ik wil. Het is dus geen gesponsorde tekst, maar alleen een betaalde link.

2. Soms bespreek ik een merk wel expliciet. De meeste van dit soort samenwerkingen vind je in de rubriek SHOPS. Het gaat vaak over mode, kinderkleding of beauty. De meeste artikelen in de rubriek SHOPS zijn betaalde samenwerkingen met merken, die ik niet altijd zelf heb getest. Je vindt deze informatie ook in de omschrijving van de rubriek. Bij deze artikelen vertel ik je onderaan het artikel dat het om een samenwerking gaat. In de rubriek SHOPS vind je ook artikelen met een * in de foto. Dan weet je dat ik alleen betaald ben voor een link in de tekst. Wat je dan verder leest over het merk of de shop is mijn eigen mening.

3. Ik gebruik soms ook Affiliate links. Dat zijn links naar een merk of webshop met een speciale code. Als jij of andere bezoekers vervolgens iets kopen via die link, verdien ik een klein bedrag aan commissie. Ik maak hier graag gebruik van bij artikelen over mode of kinderkleding, die ik zelf leuk vind om met je te delen. Ook bij vakanties en uitjes kan je dit soort links tegenkomen. Als ik Affiliaties gebruik, vermeld ik dat onderaan het artikel.

4. Winacties zijn weer anders. Daarmee verdien ik nooit geld. Ik krijg vaak Winacties aangeboden voor mijn lezers. En als ik ze zelf leuk vind, zoals films en boeken of verwenpakketten, dan zeg ik ja! Ze zijn echt speciaal voor jou bedoeld. Ik markeer deze artikelen dan ook niet als ‘gesponsord’ of ‘betaald’. Maar ik maak wel duidelijk dat het om een samenwerking gaat.

5. Bij Reviews krijg ik zelf een product toegestuurd. Ik vertel jou dan wat ik ervan vind. Ook daarvoor krijg ik bijna nooit betaald. Het zijn altijd producten, die ik zelf graag wil uitproberen. Ik vertel je in zo’n artikel altijd dat ik een product heb ontvangen.

6. Banners? Van banners of grote reclameblokken in de tekst maak ik zelden gebruik. Ik vind het zelf vaak storend. Heel soms kan je een banner tegenkomen en dat zijn dan Affiliate samenwerkingen. Klik je op zo’n banner en koop je iets? Dan krijg ik een klein percentage van het bedrag dat jij besteedt. Jij betaalt niets extra! Onderaan dat artikel vertel ik je dat het om een Affiliate samenwerking gaat.

7. Advertorials plaats ik bijna nooit. Het zijn advertenties, verborgen in een artikel/blog. In zo’n artikel of blog noem ik wel de naam van het merk of bedrijf, dat ervoor betaalt. En ik prijs deze dan ook aan. Natuurlijk doe ik dat alleen voor merken waar ik zelf echt achter kan staan. Zoals gezegd zal je deze bijna nooit tegenkomen op mijn site. Als ik dat wel doe, dan staat er altijd ‘advertorial’ bij vermeld.

8. Coaches en andere vrouwelijke ondernemers adverteren ook regelmatig op mijn site. Omdat zij iets te bieden hebben, waar jij als lezer iets aan kan hebben. Ik schrijf in die gevallen vaak samen met de vrouwelijke ondernemer een verhaal en deel ook duidelijk op welke manier je met haar in contact kan komen. Onderaan deze artikelen vertel ik je dat het om een samenwerking gaat.

Producten waar ik nooit over schrijf

Ik schrijf nooit artikelen over producten die slecht zijn voor de gezondheid. Zoals ongezond eten of drinken met veel suiker. Ook schrijf ik nooit over alcohol, tabak, drugs, gokken, risicovol beleggen zoals crypto en bitcoin of porno. Maar wel over vrouwvriendelijke erotiek. Ik maak ook geen reclame voor goedkope, milieu onvriendelijke producten. Ik probeer rekening te houden met mens en milieu, voor zover ik dat zelf kan beoordelen.

Wat is de Nederlandse Reclame Code?

De Nederlandse Reclame Code omvat regels over reclame maken voor producten en diensten. Als ik reclame maak, mag dat niet misleidend of aanstootgevend zijn. Ook moet ik aan mijn lezers aangeven wanneer iets reclame is. Daarom maakte ik deze pagina aan voor jou als lezer. Zodat het helder en duidelijk is op welke manier mijn verhalen tot stand komen.

Certified influencer sinds mei 2024

Sinds mei 2024 ben ik certified influencer. Dat betekent dat ik mijzelf via een korte online cursus heb bijgeschoold over de regels van de Reclame Code en de Media Wet (waar ik nog niet onder val). Hierdoor weet ik nog beter welke producten ik wel aan mag bevelen en welke niet. Ook heb ik beter zicht op de regels in verband met de leeftijd van bezoekers. En op welke manier ik op social media samenwerkingen moet aangeven. In de meeste gevallen volstaat een #ad voor de samenwerkingen die ik aanga.

Jouw feedback is altijd welkom

Besluit je na het lezen van een gesponsord artikel iets te kopen? Dat is leuk! Ik hoop dat jij dit doet omdat je de tip of link in het artikel als waardevol beschouwt. En ik hoop dat het aan je verwachtingen voldoet. Laat dat ook vooral weten in de reacties onderaan mijn artikelen. Zowel positieve als negatieve feedback is welkom!

Heb je vragen over mijn reclame beleid? Neem gerust contact met mij op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.