Tafel dekken met Pasen! Oud servies, nieuw tafelkleed

Paastafel inspiratie

Al sinds ik me kan herinneren houd ik van servies. In alle kleuren en maten. Grote witte schalen van porselein en kleine kommetjes van aardewerk met een druk motief. Ouderwets of modern? Allemaal mooi! Ik zou alles wel willen hebben. Omdat dat natuurlijk niet kan heb ik maar vier complete serviezen en van een heleboel andere soorten een paar borden of schalen. In vrolijke kleuren en ook veel wit. De tafel dekken met Pasen of andere feestdagen vind ik altijd leuk. Deze Pasen wil ik mijn servies uit Hebron gebruiken. Ik vertel je graag welke herinneringen ik daaraan heb. Ik had eigenlijk geen kleed dat er goed bij paste. Daar vond ik wat op!

Tafel dekken met Pasen: servies uit Hebron

Tafel dekken met Pasen

Hebron is een stad in het door Israël bezette Palestijnse gebied op de Westelijke Jordaanoever. Ten zuiden van Jeruzalem. Ik was daar toen ik elf jaar was eind zeventiger jaren. We woonden toen een jaar in Israël en Syrië, omdat mijn vader als militair was uitgezonden door de VN. Van Hebron herinner ik me eigenlijk een dorpje -in plaats van een stad- met veel ateliers, waar ze het mooiste servies maakten van aardewerk. De handbeschilderde borden en schalen mooi uitgestald voor kleine winkeltjes. Het was precies de plek waar ik wilde zijn. Mijn moeder zocht er het servies uit dat je op deze foto’s ziet. Ik heb er altijd van gehouden. En omdat zij het eigenlijk niet meer gebruikte gaf zij het een tijdje geleden aan mij.


LEES OOK: Eten in de tuin! Welk servies kun je het best gebruiken?

EN Servies voor de feestdagen, heb je alles al in huis?


Servies geeft herinneringen

servies uit Hebron

Met Pasen denk ik graag terug aan de tijd dat we in Jeruzalem woonden. Ik was niet echt christelijk opgevoed, maar de verhalen uit de bijbel kwamen daar gewoon tot leven. De geboortekerk van Jezus vond ik indrukwekkend. En wij woonden vlak achter de ‘berg’ Golgotha, de plek buiten de oude stadsmuren, waar Jezus gekruisigd werd. Of je nu gelooft of niet, deze stad en dit land ademen een spirituele energie uit, die zijn weerga niet kent. En in schril contrast daarmee staat de harde strijd en constante paraatheid van de bevolking. Altijd klaar voor oorlog. Pijnlijk maar waar.Tafel dekken met het juiste tafellaken

Als ik dit servies op een wit tafellaken zet, komt het veel minder mooi uit dan met deze kleur roestbruin. Dit tafellaken maakte ik zelf van hydrofiele 100% katoen. Ook wel mousseline genoemd. De kleuren krijgen meer diepte en het wit in het servies springt er mooier uit.

Ik wens je een vrolijk Pasen!

Welke kleur tafelkleed past het beste bij jouw lievelingsservies? En heb jij ook bijzondere herinneringen aan je servies?

KokenKoken

In dit artikel maak ik gebruik van affiliatie links. Als jij iets koopt via deze links, verdien ik daar een klein bedrag aan. Zo kan ik gratis artikelen voor jou blijven schrijven! Mocht je nog iets nodig hebben voor de Pasen, dan hoop ik dat je via mijn links wilt bestellen. Het kost jou niets extra. Veel dank alvast!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.