Werk jij van negen tot drie? Forum discussie

Vivienne Westerhoud van Mamas.nl

door: Vivienne Westerhoud.

Zou jij van negen tot drie willen werken? Binnen schooltijden. Of doe jij dat al? Hoe kreeg jij dat voor elkaar bij jouw werkgever? Ruim 15 jaar geleden stelde ik deze vragen aan mijn lezers van Mamas.nl. Onderaan dit artikel vind je een selectie van de antwoorden. Ik had toen zelf nog jonge kinderen. En ik voerde een actieve lobby in Den Haag om flexibel werken bij wet vast te leggen. Dat is gelukt. Ik sprak met vakbonden, werkgevers, ministers en ambtenaren. En ik deed mijn zegje in de pers. En uiteindelijk mocht ik de Raad voor Werk en Inkomen adviseren om een kwalitatief onderzoek uit te voeren. Naar de motivatie van vrouwen om meer te gaan werken in loondienst.

Tekorten op de arbeidsmarkt

In 2009 was er ook een groot tekort op de arbeidsmarkt. Werkgevers konden maar moeilijk aan goed opgeleid personeel komen. Er werd veel onderzoek gedaan. En er waren tal van werkgroepen, die vrouwen opriepen om meer te gaan werken. De krantenkoppen logen er niet om. Moeders werden zelfs ‘lui’ genoemd door de feministische beweging. Toen ik in gesprek kwam met de Raad voor Werk en Inkomen, raadde ik hen aan om kwalitatief onderzoek uit te voeren. Om er achter te komen wat moeders dan nodig hebben om weer (meer) aan de slag te gaan om de arbeidsmarkt. Tot die tijd hadden zij vooral kwantitatief onderzoek gedaan. Daaruit bleek dat moeders in grote aantallen thuis bleven bij de kinderen. Vooral de moeders met een opleiding op HBO/WO opleiding.


LEES OOK: Tips voor thuiswerken met kinderen


Onderzoek wees uit: flexibel werken is de oplossing

De Raad voor Werk en Inkomen interviewde vrouwen met een HBO/WO opleiding. Wat hebben zij nodig om weer deel te gaan nemen aan het arbeidsproces? De uitkomsten waren helder. Moeders en vaders wilden meer flexibiliteit. De mogelijkheid om thuis te werken. Of werken op hun eigen niveau in deeltijd banen. Er is veel veranderd sinds die tijd. Er kwam een Wet Flexibel Werken, die elke werknemer het recht geeft om deeltijd- en thuiswerken bespreekbaar te maken met de werkgever. En sindsdien werken er meer moeders. Vaak flexibel en onder schooltijd. Werken binnen schooltijd werd door deze wet voor veel meer moeders mogelijk.


LEES OOK: Wat doe je als je 2 of meer sollicitaties hebt lopen en ze willen je hebben?


Vacaturebank voor flexibel werken binnen schooltijd

Nieuwe parttime vacatures

In die tijd startte ik ook de 9tot3 vacaturebank. Een vacaturebank voor banen die flexibel kunnen worden vervuld in tijd en plaats. Dat was in die tijd een groot succes. Ik kreeg aanvragen van moeders en bedrijven en bracht honderden mensen aan het werk. De jaren erna waren er eigenlijk weinig banen. De crisis kwam er tussendoor. Maar inmiddels zijn er weer regelmatig bedrijven, die de weg naar de 9tot3 vacaturebank weten te vinden. Bekijk mijn vacaturebank voor de nieuwste flexibele vacatures! En ben jij werkgever? Ik deel graag jouw vacature met 50 duizend hoogopgeleide vrouwen. In alle branches en werkvelden, zolang de werktijden maar in overleg kunnen worden vastgesteld.


LEES OOK: Burn-out voorkomen door trouw te blijven aan jezelf


Zou jij van negen tot drie willen werken?

Zou jij van negen tot drie willen werken? Veel werkende moeders zien dat wel zitten. Werken binnen schooltijden. Of doe jij dat al? Hoe kreeg jij dat voor elkaar bij jouw werkgever? Ruim 15 jaar geleden kreeg ik daar veel antwoorden op. Hieronder vind je een selectie van de reacties. En ik ben ook benieuwd hoe dat nu is. Anno 2023. Ervaren moeders nog steeds dat het lastig is om werk en kinderen te combineren? Of is er echt veel veranderd? Hoe is dat voor jou? Denkt jouw werkgever mee met jouw persoonlijke situatie? Of ben jij nog steeds op zoek naar die baan, die je ideaal kunt combineren? Laat het me weten!


LEES OOK: Drie tips voordat je gaat solliciteren


Lees meer informatie over werk vinden en solliciteren op de 9tot3 vacaturebank.

Is ondernemen ook een optie voor jou?

starten met ondernemen

Als ondernemer kun je zelf je tijd indelen. Je werkt wel hard als je een eigen zaak succesvol wilt maken, maar je bepaalt zelf in welke uren en op welke plaats je dat doet. Heb je plannen om te gaan ondernemen? Lees daarover alle informatie op mijn site voor vrouwelijke ondernemers: Haar eigen Zaak!

Op mijn andere site Haar eigen Zaak! deel ik al ruim 20 jaar tips en inspiratie voor vrouwelijke ondernemers. Word lid van ons online (kennis)netwerk en ontmoet andere ondernemers! Download mijn gratis e-books of volg mijn online cursus over SEO en content marketing: zodat klanten jou online kunnen vinden!


 

LEES OOK: Starten met ondernemen 10 belangrijke stappen


Reacties over werken van 9tot3 van moeders van 10-16 jaar geleden. Leuk om te lezen. En hoe is dat nu voor jou?

Van de reacties die ik jaren geleden kreeg op het artikel over werken van 9tot3, heb ik een selectie gemaakt. Misschien herken je jezelf erin. Of misschien is de situatie nu voor jou heel anders. Laat het me weten!

Werken en kinderen 29 juli 2009, 14:09

Hallo,
Wat lees ik hier veel positieve verhalen van ouders. Ik wilde dat ik ook positief kon zijn!
Hier al jaren een gevecht met werkgever om werk en gezin te kunnen combineren. Ik heb 3 kinderen en alleenstaand.
Ik werk in de zorg en ik denk vaak dat dat het probleem ook is. De gedachte dat werken in de zorg makkelijk te combineren is met kinderen is in deze samenleving een misvatting. Ik zie ook veel collegas met kinderen worstelen hiermee. En dan vooral de alleenstaande moeders.
In de zorg gaat alles 24 uur per dag door. Dus er dient ook gewerkt te worden 24 uur per dag, op alle onmogelijke ( voor mij dan) tijden. Ik ben na al die jaren flink uitgeput van al het puzzel en denkwerk en strijd met mijn werkgever. Alleen het feit al dat ik niet om half 8 smorgens op mijn werk kan zijn ivm 3 schoolgaande kinderen ( helaas nog te klein om zichzelf te redden) levert al een bron van irritaties op.
Ik pieker me al jaren suf hoe ik aan een baan kom waarin ik kan werken onder schooltijd. Ik kom altijd uit op banen in het bedrijfsleven, overheid etc. Ik sta echt verbaasd hoeveel ouders zo makkelijk met hun baas werken onder schooltijd kunnen regelen. Het is in mijn werk echt not-done. En dat terwijl 80% vrouw is in de ze sector met kinderen!
Aangezien ik veel ervaring in mijn werkgebied heb en geschoold ben heb ik weinig kans in een totaal andere sector te kunnen gaan werken. Wel geprobeerd natuurlijk, maar dan kwam ik uit op callcenter-werk voor 8 euro per uur bruto bijvoorbeeld. Ik heb een gezin te onderhouden dus dat gaat niet werken!
Zijn hier nog meer alleenstaande ouders werkend in de zorg?

4 februari 2009, 17:32
Sinds 5 jaar ben ik fulltime huisman(papa) en vindt het geweldig, nu zoek ik eigenlijk een parttime baan van 9 t/m 3 en dat valt inderdaad niet mee, zeker nu we een crisis hebben. De bedrijven zijn voorzichtig. Maar ik ga zeker niet mijn dochter op een opvang gooien, daarbij is het bestwel prijzig. Dat moet je maar eerst even terugverdienen, dus per saldo moet je dan wel erg goed verdienen.

groetjes morrie.

mama 28 januari 2009, 15:36
Nou hier geen baan te vinden hoor van negen tot drie. Ik heb de hoop allang opgegeven en werk in de weekenden. Gezellig!!!
De maatschappij werkt lekker mee!! NOT.

Je kids zelf opvoeden.29 september 2007, 20:03
Jaren heb ik in de avonduren gewerkt, tot dat mijn jongste naar groep 3 ging, dus zo´n 6 jaar bij een callcentre, later bij het zelfde bedrijf ben ik overdag gaan werken en de kinderen twee uur op de woensdagmiddag laten opvangen bij iemand thuis. Maart jl. kreeg ik een baan aangeboden voor 18 uur per week bij een werkgever, ik mocht zelf mijn uren indelen. Ik gaf aan, graag onder schooltijd te willen werken, dus maandag en dinsdag van 09:00 tot 14:30, woensdag van 0:900 tot 12:00 en donderdag weer van 0:900 tot 14:30 en de vrijdag vrij. Gelukkig is de school vlakbij huis, en tussen-de-middag gaan de kinderen lekker zelf naar huis, hun gesmeerde boterhammen opeten, en vervolgens gaan ze weer samen naar school. En rond drie uur sta ik weer op school mijn kids op te halen.

makkelijk 22 september 2007, 19:46
Mijn werk als fysiotherapeut in het ziekenhuis is het vooral belangrijk dat je er bent van 9.30u tot 12 omdat er dan beddenzorg geleverd wordt en daar kan momenteel geen personeel meer in gemist worden dus mijn werktijden heb ik “gewoon”er omheen opgebouwd zodat ik toch aan mijn uren kwam. Erg makkelijk dus…..

werktijden 9 september 2007, 16:43
Twee jaar geleden zijn zowel mijn man als ik ieder ons eigen bedrijf begonnen om zelf te kunnen bepalen wanneer we wel en niet werken. Mede vanwege de kinderen. In de reacties mis ik de vaders. Praat ik hier alleen met alleenstaande moeders? Misschien is het verstandig om beter te kijken naar de mogelijkheden van beide ouders. Het excuus “dat kan echt niet in mijn baan” houdt dan heel vaak geen stand. Maar dan moet je wel durven om dat gesprek aan te gaan. Zowel de beide partners met elkaar als naar de respectievelijke werkgevers.
Daarbij: bso kosten zijn heel goed te verhalen via de belastingdienst. Voor je tweede kind krijg je tot wel 93% terug, afhankelijk van je totaalinkomen. Laat je goed voorlichten!


LEES OOK: Tijd voor jezelf nemen? 3 slimme tips!


tot 3 uur, dan ben ik niet op tijd op school!8 september 2007, 20:50
helaas toch weer een reclame die op vrouwen gericht is (waarom niet op mannen???) en dan is-t-ie nog verkeerd ook. Op veruit de meeste scholen in Nederland zijn de kinderen om kwart voor 3 of 3 uur vrij. Dat red je dus niet als je tot 3 uur werkt. En van kwart over 9 tot kwart over 2 schiet echt niet op, zeker niet als er nog een half uur lunchpauze af gaat. Dan is niet de vraag of de baas dat wil, maar of het wel zin heeft om voor die vier uurtjes 1,5 uur reistijd te maken.

4 juli 2007, 13:38
bso kost euro 6 per kind. heb er 2.
ik verdien 8 euro per uur. opvang kost 12,– per uur!!!!

wanhoop 4 juli 2007, 13:37
werkdag 8 uur. uurloon euro 8.
ik verdien euro 40 per dag.
kinderoppas kost me (van 3 tot half 6) euro 36!!!!!

Werken tussen 9.00 en 15.00  8 juni 2007, 18:29
Ik werk in het middelbaar beroepsonderwijs als docent. Op hele schooldagen tot 14.15, op woensdag vrij en op vrijdagmiddag is het papadag. Ik werd voor deze baan gevraagd en heb die luxepositie aangegrepen om mijn ‘eisen’ qua werktijden zwart op wit te krijgen. En als slagroom op het toetje…. alle schoolvakanties vrij!!

Aziza  15 november 2006, 12:54
Ik heb sinds ik ben begonnen met werken rekening gehouden met mijn schoolgaande kinderen en dat ook als ‘eis’ naar de werkgever toe. Mijn oudste is nu inmiddels 16, heb haar altijd naar school gebracht en opgehaald. Ik had vroeger bij Ministerie van VWS een
jaarcontract welke is niet voortgezet naar onbepaalde tijd mede omdat ik pas om 9.30 begon en om 16.00 naar huis ging.
Nu werk ik al heel lang ma/di van 9.00-15.00 mijn middelste kind breng ik naar school en haal ik hem om 15.30 op, op woensdag/vrijdag werk ik niet omdat hij halve dag naar school gaat en op donderdag werk ik tot 17.00 en gaat hij naar de bso. Zowel mijn kinderen als ik zijn tevreden en mijn werkgever ook.
Maar dat ministerie van welzijn mij niet wil hebben omdat ik om welzijn van mijn kind denk, vind ik belachelijk. Daarom heb ik geen vertrouwen in de mannetjes en vrouwtjes in Den Haag.

Franka 12 november 2006, 12:26
Ik heb jaren in de avonduren gewerkt toen mijn kinderen kwamen. Dat was ik helemaal zat en besloot weer een opleiding te gaan volgen. Ik koos voor een erkende pedicure opleiding, zodat ik werk en zorg goed zou kunnen combineren. Mijn opleiding heb ik succesvol afgerond en in februari van dit jaar heb ik mijn ontslag genomen. Sinds kort werk ik voor mezelf in mijn eigen praktijk. De werktijden kan ik prima inplannen onder schooltijden. Het geeft me rust en ontzettend veel voldoening. Ik ben heel blij dat ik deze stap heb aangedurfd!

Irma 21 juni 2006, 10:23
Ik werk sinds december 20 uur, ma-di-wo-vr van 09.00-14.15 uur. Na de vakantie gaat onze dochter naar school en werk ik ma-di-do-vr van 09.00-14.15 uur. Het is een superverdeling. Mijn man werkt ook 4 dagen, onze dochter gaat nu nog 2 dagen naar de creche en 1 dag bij opa en oma. Na de vakantie breng ik haar en haal ik haar ook weer op van school. En inderdaad: ze blijft 4 dagen per week over. Zielig? Nee! Alle kindjes in haar klas blijven over. En het is zo zielig als jij het maakt als ouders. Je kan het ook een feestje maken voor haar en jezelf. Ik vind het fijn om zo te werken. Ik ben meer thuis, voel me uitgeruster en kan echt aandacht en liefde aan mijn dochter geven als ze thuis is. Ik voel me er heel fijn bij. En ja, 4 ochtenden per week moeten we “opschieten”.
En als ze naar school gaat moeten we dat standaard 5 ochtenden. Of je nu moet werken of niet! Vakanties gaan we opvangen met 1 dag opa & oma, 1 dag opa en 1 dagen papa extra. Als ze ziek is, blijven mijn echtgenoot of ik thuis bij haar. Ziek is ziek. Als wij ziek zijn willen we ook het liefst thuis zijn in onze eigen omgeving. We lossen dat altijd goed op. Ik merk dat sinds ik minder werk onze dochter zich nog beter heeft ontwikkeld. Ze is weer “normaal” gaan eten, ze is minder verlegen, haar woordenschat is uitgebreid, haar interesses verlegd. Ik ben gelukkig dat mijn keuze gedragen wordt door mijn echtgenoot en dochter. Toch heel belangrijk als je 12 uur minder gaat werken en dus minder gaat verdienen. Jammer blijft uiteraard dat het werk minder uitdagend is en minder “belangrijk”. Wellicht heb ik daar pech in gehad. Mijn tijd komt nog wel. Dat weet ik zeker. Nu gaat onze dochter voor op mijn carrière. En ik ben blij met ons besluit!


LEES OOK: Heeft werkende moeder het zwaar? Tips voor balans en geluk!


danielle 30 maart 2006, 18:40

soms werk ik deze tijden, soms ook niet. Mijn dochter gaat naar de Belgische school. Wij wonen op de grens en kinderen gaan in België al vanaf 2,5 jaar naar school. Het scheelt mij een hele hoop in de kosten en het is ideaal om te combineren. Ook heb ik een geweldig kinderdagverblijf, ontzettend flexibel. 24 uur, 7 dagen in de week, elk moment kan mijn dochter komen. Bij slecht weer word ze opgehaald en weggebracht…. echt geweldig en niet eens heel duur.

Astrid 24 maart 2006, 14:50
Ik werk van 9.00-14.30 op ma,di en do.
Ook mijn baas doet niet zo moeilijk. Als er iets is, kan ik altijd wel ruilen of een vrije dag opnemen – het komt gelukkig niet zo vaak voor. Ik werk alleen en ben dus eigenlijk niet afhankelijk van anderen, ook ligt mijn werk op een kwartiertje rijden dus da’s ook mooi meegenomen.Mijn probleem is dat ik heel graag ander werk wil gaan doen, en dan besef ik dat ik toch wel erg gezegend ben met mijn huidige werktijden/omgeving, want het valt niet mee om iets te vinden onder schooltijd.
Kids (6 en 9) hebben ook al aangegeven weinig zin te hebben in BSO en dat is ook best prijzig in verhouding met je loon, dus dat is ook eigenlijk geen optie.
En zo sukkel ik al zo’n 2 jaar: niet blij in mijn werk maar wel met de arbeidstijden en omstandigheden……..

Hanneke 25 januari 2006, 22:02

Sinds ik in december 2004 alleen kwam te staan met mijn zoon, kon ik bij mijn werkgever 5 dagen werken van half 9 tot drie uur. (totaal 30 uur) De school van mijn zoontje zit vlak bij mijn werk, ik breng hem om kwart over acht en ben iets meer dan vijf minuten later op mijn werk.
Alleen op de woensdag gaat hij voor 3 uur de ene week naar oma en de andere week met een vriendje mee.Als hij ziek is zou dat wel problemen geven maar hij is gelukkig nog nooit ziek geweest.
Ze zouden nu liever willen dat ik full-time werk om dat er best nog veel klanten na 15:00 bellen. (zit op afdeling verkoop) Maar een andere collega die er wel tot 17:00 zit kan het tot nu toe goed opvangen.
En ik zorg ervoor dat alles wat er loopt ingevoerd is en altijd cc ik in elke mail mijn collega zodat hij van alles wat er loopt op de hoogte is.

Wat mij betreft ideaal!

Erna 14 augustus 2005, 18:46
Werken van 9 tot 3, Prima. Voor nu vindt ik het nog niet zo heel erg belangrijk. Ik werk nu 3 dagen en mijn dochter van 1 gaat 3 dagen naar de crèche. Maar als zij straks naar school gaat dan wil er voor haar zijn.

is leuk 15 februari 2005, 13:22
is leuk, maar hoe zit het dan met tussen de middag, zieke kinderen, schoolvakanties (boel), studiedagen, enz.
Hoe los je dat dan op, want als je niet buiten schooltijden wilt werken, wil je ze ook niet 5 dagen per week naar een overblijfmoeder sturen, althans ik niet!!!
Of als ze ziek zijn, alleen thuis laten.
Zou graag weten hoe men dit dan oplost

werken van 9 -3  2 februari 2005, 13:01
De afgelopen 10 jaar werkte ik onder schooltijden, mijn zoon wilde niet meer naar de opvang en het werd ook te duur. Aan mijn werkgever gaf ik aan dat ik een alleenstaande moeder ben en dat ik veel terreur ondervind van de biologische vader. Ik heb een goed netwerk van mede-moeders, zodat we over en weer de kids opvangen m.n. in de vakanties, ook mijn familie draagt bij. Helaas heb ik geen contact meer met mijn zoon door toedoen van de biologische vader conform zijn bedreigingen van als mijn zoon ouder is dan 12 zie je hem nooit meer terug .

Mijn zoon wordt meegenomen door een sportleraar van het Dalton in Voorburg, zonder mijn toestemming. Mijn zoon is in therapie bij een bekende professor, die ik via het gerechtshof toegewezen kreeg toen mijn zoon nog heel klein was. Alles wat je in een kind geïnvesteerd hebt is in 1 klap weg door een gestoord iemand en Justitie doet niets, het is toch maar een kind.
Ik ben nu pleegmoeder en hoop op deze manier mijn bestaan als moeder zinvol voort te zetten.

van 9 tot 15  31 januari 2005, 09:04
tja, dat zou ideaal zijn! Nu nog niet perse, maar over een paar jaar als A naar school gaat wel. Nu werk ik 100%, mijn vriend 80, hij is 1 dag thuis. A gaat 4 dagen naar de opvang. Minder werken is bij mijn baan niet bespreekbaar. Ik zou ook graag 1 dag vrij zijn, maar dat gaat dus niet lukken. Tijdelijk op te lossen wellicht met ouderschapsverlof, maar daar zijn ook weer allemaal interne regels voor bedacht dus is het niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Ik heb mezelf een paar maanden denk en wen tijd gegeven. Als het niet goed voelt om A 4 dagen naar de opvang te brengen, of omdat we zien dat het voor haar te veel is, dan ga ik toch opzoek naar iets anders. Van een ander niveau dan dit is ook prima. A is nu het belangrijkste.

Ook eigen zaak  17 januari 2005, 15:08
Toen onze dochter 2,5 jaar geleden werd geboren stond voor ons vast dat zij niet naar kinderopvang zou gaan. Opa s en oma s hadden hun tijd van fulltime verzorgen gehad (en zijn lichamelijk ook niet meer te vergelijken met Pieter v.d. Hoogenband en Inge de Bruin) vonden wij en eigenlijk voelde het ook wel goed om voor haar thuis te zijn. Ik zegde mijn baan op. Na 2 jaar begon het toch wel weer te kriebelen. Dochter inmiddels wat groter en bijna naar de psz. Maar waar vind je in vredesnaam een baan die je de flexibiliteit geeft die je met een kind (of meerdere kinderen) nodig hebt van tijd tot tijd? Studiedagen van de leraren, ziekte, vakantie, noem maar op. Voor ons was het antwoord: die vind je bij jezelf. Vanuit die gedachte ben ik eigenaar geworden van mijn eigen bedrijf. Ja, het is veel werk, maar ik kan dat werk doen wanneer dochterlief slaapt, naar de speelzaal is of even een uurtje tussendoor wanneer mijn man zich over haar ontfermt. Tot nu toe gaat dat prima!

stress bij 9-3?  9 januari 2005, 16:17
In de praktijk zag ik bij een collega die het ook zo geregeld had,d at er juist enorm veel stress ontstond: hup hup, alles uit je handen laten vallen, ben ik wel op tijd op school enz. Heel onrustig. En gewoonweg onhandig, zeker als je te maken hebt met cliënten e.d., soms moet je toch wel flexibel kunnen zijn (vergaderingen enz.) Als je reistijd hebt (kans op files!) is het geen feest, dan kun je beter een paar “volle dagen” werken en 1-2 dagen helemaal vrij hebben ipv elke dag te moeten haasten. Spaart ook nog autokosten en het milieu.

Voor mijzelf is het geen issue, ik werk als zelfstandige. kan veel thuis doen, maar ben ook echt afhankelijk van
– man die 1 dag per week thuis is (net als ik)
– vaste naschoolse opvang en crèche 2-3 dagen per week.
Als ik een klus heb 75 km van huis, kan ik moeilijk om 3 uur weer terug zijn, dan heb je een werkdag van niks. Daarentegen is het wel mogelijk om de kids naar school te brengen, dat is al heel wat. Was me in loondienst ook nooit gelukt, want als de school om 8.45 start ben je niet om 9 uur op je werk, ook al is het naar 20 km (in de Randstad).

Serieus thuiswerken met kinderen erbij…dat werkt niet echt. Wij hebben er 3 (bijna 5, net 3 en 1) en met de oudste kan je wel afspraken maken, maar de andere twee behoeven echt aandacht en ik kan me dan niet optimaal concentreren (veel schrijfwerk en strategisch denkwerk, moet je over nadenken en geïnspireerd raken, daar is ook een zekere mate van rust voor nodig). Los van dit al is het wel een enorme verbetering om zelfstandig te zijn. Dan heb je aan niemand verantwoording af te leggen. Maar ik realiseer me dat dat niet voor iedereen te doen is (hangt toch wel van je werk/ervaring en vooral opgebouwd netwerk af. En voor een deel ook van opleiding (taboe?) Ik bedoel, als ongeschoolde lopende band medewerker is het stuk lastiger een eigen business te beginnen dan voor een journalist of een communicatie-adviseur….

Ik heb het geluk  2 januari 2005, 23:17
Sinds 1 augustus heb ik het geluk drie dagen in de week van 9 tot 14:15 te werken en heerlijk de woensdag vrij. Bij mijn sollicitatie werd er
gevraagd hoe mijn uren in te vullen en heb meteen zo de 15 uur verdeeld. Ik moet zeggen dat ik eerder rond de 20 tot 24 uur werkte, dus ik kom wel wat uren tekort, maar ben erg blij met deze beslissing omdat ik nu meer productieve tijd voor mezelf en de kinderen overhoud. Heb het erg getroffen met mijn werkgever, komt een dag moeilijk uit dan kan ik switzen, hoop voor iedereen dat de werkgevers flexibeler worden.Groeten Marion

Werken van 9-3  1 januari 2005, 18:13
Nu werk ik nog 24 uur/3 dagen maar als mijn dochter in februari naar school gaat ga ik 20 uur per week werken. ma en do 9-3 en op dinsdag 9-5. Dus aan 1 dag/week naschoolse opvang heb ik genoeg.
Ik krijg maar 19 uur uitbetaald, 1 uur per week spaar ik op voor de schoolvakanties. Super, want ik kan nu vrijwel alle vakanties vrij nemen.
Mijn zoontje van 2 blijft voorlopig bij zijn gastouder, dat loopt prima. En ook al werk ik onder mijn niveau, ik heb alle reden om te blijven want ik woon ook nog vlakbij en dat is een zwaarwegende factor als je man heel veel weg is.
Kortom, een flexibele werkgever. Nadelen zijn dat het heel slecht betaalt, maar je kunt niet alles hebben, ik vind dit voor een aantal jaren de beste oplossing.Groetjes, Astrid

ja mij is het gelukt22 december 2004, 09:30
Ik ben moeder van twee kids, 1 van 8 en 1 van 2,5. Ik werk twee dagen van negen tot half drie. Bij ziekte van de kids thuisblijven? geen probleem, zolang er maar iemand is en aangezien ik samen met een collega op het secretariaat zit is dat geen probleem.
Ik ben mij ervan bewust dat ik erg geluk heb gehad. Het kwam op de juiste tijd op mijn pad.

werken van 9 tot3?  21 december 2004, 22:33
Nee,ik werk in het onderwijs,dus dat kan niet.Vaste werktijden zijn in het onderwijs moeilijk te regelen.Mijn zoon is nu bijna 17 jaar en ik ben ruim 16 en een half jaar alleenstaande moeder.Ik wilde geen bijstand,dus alles leek onmogelijk in het begin.Ik zat in de bijstand en ik ben naar de gemeente gestapt om betaalde opvang voor mijn zoon te regelen voor 2 dagen.Gelukt!Via invalwerk kwam ik weer in het onderwijs(zeer weinig werk te vinden in die tijd)Na periodes van 4 en 5 dagen werken per week,dat lag aan de behoeftes van mijn zoon.Ik heb wegens de financiën alles opgelost met ruiloppas,ik was immers in de vakanties en veel woensdagmiddagen vrij en heel veel ouders hebben dan juist opvangproblemen!Zonder support van ex hebben we het wel gered.Ik vond dat ik alles super moest doen,ook dus nog een cursus voor mezelf erbij.
Burn-out kon natuurlijk niet uitblijven,nu 2 en half jaar geleden.Maar wat heb ik hiervan geleerd!Een andere,leukere school die mij weer uitdaging gaf,een nieuw huis,full-time maar met de adv op de vrijdagmiddag,een management functie erbij zodat ik zelf in de positie ben om beter timemanagement te regelen op de werkvloer voor mezelf en anderen.Na enkele maanden in deze nieuwe manegementfunctie voel ik dat ik langzaam mijn evenwicht terug krijg en blijf ik alert om niet een workaholic te worden.Langzaamaan ,met veel humor en met vallen en opstaan komt er steeds meer balans.
Geld is niet belangrijk,ik kan alle rekeningen betalen en ben niemand verantwoording schuldig,dat is belangrijk voor me.Maar ik kan wel steeds minder met mijn salaris,een zoon op het vwo.Sparen en een noodpot opbouwen lukt me niet.Zijn er tips?
Het belangrijkste voor mij is het fijne contact met mijn zoon,het genieten van zo”n prachtig mens om me heen.De vrijheid van een eigen salaris zou ik ook niet willen missen.Nou die vakanties in het onderwijs die zou ik niet kunnen missen,heerlijke bijtankmomenten!Bij noodsituaties kan ik direct naar huis, na half 3 naar huis als het iets minder belangrijk is ,ik kan dat een andere tijd wel weer inhalen.Al met al ben ik op weg om weer naast thuis en werk eigen dingen op te bouwen.

21 december 2004, 18:00
Ik heb 2 kinderen van 7 van 8 jaar. Ik werk 24 uur/ week, zonder naschoolse opvang. Ik breng s morgens de kinderen naar school, ga naar mijn werk, werk ongeveer 6 uur, na mijn werk ga ik de kinderen van school ophalen en samen gaan we dan naar huis. Woensdag werk ik niet.
Tijdens mijn sollicitatiegesprek bleek mijn werkgever niet blij met 6 uur werken. Hij stelde of 4 of 8 uur/ dag. Dat zou dus 4 uur/ dag worden. Gezien het personeelstekort in mijn vak kreeg ik toch een contract voor 6 uur/ dag. Heerlijk om alleen te werken als de kinderen op school zijn en heerlijk om bij mooi weer om 4 uur lekker buiten de krant te lezen. De werkgever is ook tevreden want de bereikbaarheid is meer en de productiviteit ligt hoger.

Samen opvoeden!  21 december 2004, 11:46
Nee, ik werk 36 uur per week, nl. 4 dagen van 9 uur als interim-manager. Zelf zou ik er niet zo’n behoefte aan hebben om van negen tot drie te werken en in mijn beroep zou dat ook heel lastig inpasbaar zijn. Mijn man is na de geboorte van onze zoon, vier dagen gaan werken en is twee doordeweekse dagen thuis. Hij heeft een beroep waardoor hij ’s middags al thuis kan zijn, dus het toekomstige schoolprobleem kunnen wij op deze manier heel goed oplossen. Ik denk dat de oplossing voor veel zaken met betrekking tot de opvoeding niet zo zeer ligt bij de flexibiliteit van werkgevers o.a. ten aanzien van werktijden, maar meer hoe je e.e.a. met je partner kan regelen.
Een partner die ook zijn deel van de opvoeding op zich wil nemen is eigenlijk onmisbaar als je allebei wilt werken en daar ook plezier aan wilt beleven. Zo vaak zie ik vrouwen in bedrijven op hun tenen lopen, omdat ze en werken en de opvoeding van de kinderen volledig voor hun kiezen krijgen. Het is continue stress, ze komen niet meer aan zichzelf toe en hollen achter de feiten aan. Hier ligt denk ik een belangrijke taak van de partner, immers een kind opvoeden doe je samen. Door elkaars taken te delen, kom je aan jezelf toe, zit je lekkerder in je vel en ben je ook een leukere en gezelligere ouder!
Esther Leeuw

werken van 9 tot 3  20 december 2004, 23:21
Ik heb sinds drie jaar een fantastische baan.
Ik werk 32 uur per week, maar daarbij heb ik een man die veel van de verzorging van de kinderen op zich neemt.
Ik werd gevraagd voor een job en dat maakte mijn positie ideaal om “eisen” te stellen.
Ik werk 2 dagen van 8:00 – 17:00, 2 dagen van 8:00 – 15:00 en op de woensdag ben ik vrij.
Mijn baas, ik, mijn man en de kinderen zijn zeer tevreden over mijn rooster, ik heb in 3 jaar tijd nog geen wanklank gehoord.
Natuurlijk komt het wel eens voor dat ik de vrije ochtend, of na 15:00 uur moet werken, maar het is in dit geval geven en nemen.Janet

reactie op Werk en Baby 20 december 2004, 23:09
Inderdaad is van huis uit voor jezelf beginnen een goede optie om kind en werk goed te combineren. Wat voor werk, voordelen, valkuilen etc. vind je op www.wahm.nl. Dat staat voor Work at Home Mom en is opgezet door Edith Hagenaar. Zij schreef er zelfs een boek over. Daarin vind je ook een hele lijst van mogelijke werkzaamheden. Veel succes!
Vivienne

Werk en baby 20 december 2004, 04:28
Ik zit er hard over na te denken om ook voor mezelf te beginnen. Ik zou in principe weer gaan werken (3 dagen in de week), maar financieel is het haast niet te moeite waard. Childcare kost me waarschijnlijk net zoveel als wat mijn salaris zal zijn. Als ik voor mezelf kan werken, dan kan ik zelf bepalen wanneer ik werk, hoe lang ik werk en ik hoef geen childcare te regelen. Maar goed, wat kan ik van huis uit doen…???

Mel

werken van 9-3  14 december 2004, 07:54
Hallo, ik ben werkzaam als Z.Z.P-er (zelfstandige zonder personeel) en maak zo mijn eigen werktijden uit. Ik doe van allerlei agrarische klussen en soms ook schrijfopdrachten. Als ik niet werk heb ik ook geen inkomen maar gemiddeld werk ik zo n dertig uur in de week. Ik ben daarnaast ook pleegmoeder van vier pleegkinderen en moeder van drie kinderen. Thuis heb ik een B&B voorziening voor vier á vijf gasten en dat loopt erg goed. Kortom, een zeer gevarieerd leven.

werken van 9 tot 3?????10 december 2004, 17:25
Ik zou al pleiten voor werken van 9 tot 4 maar bij mijn baas is het onbespreekbaar. Ik werk nu fulltime met nacht/avonddiensten. Jammer dat mijn baas zo halsstarrig is want ik zoek nu een andere baan en hij raakt een goeie kracht kwijt.


LEES OOK: Meer rust voor werkende moeders: 10x tips


Zelfstandig ondernemer  11 november 2004, 11:57
Ik werk als zelfstandig onderneemster thuis en op locatie.
Twee dagen per week doe ik administratie voor een bedrijf op locatie tussen 9 en 3. De boekhouding verwerk ik op een laptop, dus alles waar ik op locatie niet aan toe kom doe ik thuis op die tijden die mij uitkomen. Ook voor de drukte in de spits lijkt het mij een oplossing als veel meer mensen flexibel zouden kunnen werken.
Ik heb het op deze manier reuze naar mijn zin.
Ik kan aardig inschatten of ik een drukke of rustige week tegemoet gaat en plan dan daarnaast ook wat vrijwilligerswerk of gezellige dingen met mijn kinderen in.
En niet te vergeten ook wel eens dagdeel voor mijzelf

Nieuwe inzichten en reacties

De reacties die je hierboven leest zijn van jaren geleden. Ik ben benieuwd hoe het nu gaat met moeders en vaders, die werk met de zorg voor hun kinderen willen combineren. Ik weet dat er veel meer mensen zijn gaan ondernemen om die reden. Maar merken jullie ook dat werkgevers flexibeler zijn geworden? De Coronatijd heeft veel werkgevers wel laten zien dat thuiswerken niet alleen maar nadelen heeft. Ook steeds meer werknemers zijn gewend aan werken vanuit huis. Laat me weten hoe het jou gelukt is om werk met kleine kinderen te combineren. En ook als je daar nog steeds geen goede oplossing voor vond. Ik hoor het graag! Groetjes, Vivienne

Een reactie

  1. ben ook een zelfstandig mama van 2 kinderen(12 en 4) en werk 24 uur per week in de verpleging.
    .werk om het weekend,en dan zijn de kinderen bij hun papa en op maandag en dinsdag dagdiensten.mijn oudste brenngt de jongste dan naar de bso,die pas om half 8 open gaat en ik begin om 7 uur!!.bso is gelukkig heel dichtbij huis.en ik haal m na werktijd weer op.vaak ga ik dan na t werk eerst thuis koken en haal m dan van de bso,kunnen we gelijk aan tafel,moment en aandacht voor elkaar,dus weinig stressen.vind het ideaal zo.en de kosten van bso is echt niet duur en stukken goedkoper dan t kdv.
    echt ideaal zo voor mijn kids en ik