Hoe overleeft mama de reorganisatie?

Hoe overleeft mama de reorganisatie

Reorganisaties en ontslagrondes, hoe blijf je als werkende moeder overeind? Hoe overleeft mama de reorganisatie? Bij een opdrachtgever van mij wordt deze maanden een reorganisatie  doorgevoerd. Ik ken het bedrijf al jaren en hoorde alle nieuwe informatie. Weer andere functies, nieuwe namen en een andere benadering van de markt. Ik realiseerde me dat ik het spannend vind voor de medewerkers. En dat ik zelf als ondernemer dat stuur altijd in handen heb. Ook al heb je zoveel onzekerheden. Maar dat went. Ik vind dat altijd een spannend gevoel, op een fijne manier. Want elke verandering zal ook nieuwe kansen met zich meebrengen.

Alles verandert altijd, maar hoe overleeft mama de reorganisatie?

Als mama (of papa) weet je dat als geen ander: niets blijft hetzelfde. Een kind groeit, heeft groeistuipen, verandert en je gezin verandert mee. Zwangerschap en geboorte, peuterpuberteit, naar school, opvoeden en loslaten. Het ouderschap kan je daardoor soms uit balans brengen. Aan de andere kant kun je er juist meer balans en kracht door krijgen. Juist door leren mee te bewegen met veranderingen van je kinderen en je eigen weg daarin te vinden. Ook in bedrijven zijn groeistuipen en veranderingen normaal. Een bedrijf kan zelfs inkrimpen. Niets blijft hetzelfde. En verandering brengt ook nieuwe kansen met zich mee.

Uit balans door veranderingen

Wat betekent dat voor de mensen die er werken? Veranderingen komen en gaan. Iedere keer kan het je weer uit balans brengen. Iedereen reageert anders op verandering. Er zijn mensen die afwachten. Er zijn mensen die het werk uit hun handen laten vallen en kijken wat de veranderingen gaan brengen. Anderen werken stug door en kijken niet op of om. Voor sommigen betekent het stress, heel veel stress. Bijvoorbeeld als je een nieuwe manager krijgt of als je verantwoordelijkheden af moet staan aan anderen. Of als de verandering betekent dat je ontslagen wordt.

Baanzekerheid bestaat niet meer

We kunnen niet meer vertrouwen op een dienstverband of op life-time employment. Ik denk zelfs nooit meer. Dat is voorgoed voorbij. Ook als je een eigen bedrijf hebt, weet je dat je voortdurend moet opletten: waar liggen mijn kansen, wat moet ik verbeteren en waar moet ik mee stoppen?


LEES OOK: Hoe krijg je de goede balans in je dagelijkse werk en leven?
EN Hoe doe je wat echt bij je past?


Heb vertrouwen in jezelf

Het enig waar je altijd op kunt vertrouwen ben jezelf. Op je eigen vermogen om met veranderingen om te gaan. Om kunnen gaan met onrust en onwetendheid. Hoe zal dit aflopen? Hoe moet ik hier mee omgaan? Iedereen heeft een andere manier om in balans te komen. Kijk maar naar je kinderen. De een wordt heel druk en de ander trekt zich even terug. Wat is jouw manier? Besteed er aandacht aan.

In balans blijven door te accepteren waar je geen invloed op hebt

Weet je van jezelf wat je nodig hebt om weer in balans te komen? Volgens mij is dat levenskunst: veranderingen absorberen of laten gaan en weer in balans komen. Klaar voor de volgende verandering. Zoals de lente volgt op de winter en de zomer daarna komt. Elk jaar weer.

In balans blijven is een stuk makkelijker als je alles accepteert waar je geen invloed op hebt en je best doet dingen te veranderen waar je wel invloed op hebt. En natuurlijk moet je de wijsheid bezitten om het verschil tussen die twee te erkennen.

Dit artikel publiceerde ik eerder in 2010 en daarna herschreef ik het in 2023. Laat me weten of je er iets aan hebt. En deel vooral jouw ervaringen!

Het jij wel eens een reorganisatie meegemaakt? En hoe ben je daarmee om gegaan? Werd je er nerveus van? Of heb je het gewoon laten gebeuren, omdat je er geen invloed op had?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.