Werken vanuit huis

Werken vanuit huis
Foto door Karolina Grabowska via Pexels

Werken vanuit huis is al jaren een wens van veel vaders en moeders, die de zorg voor hun kinderen willen combineren met hun werk. Veel ondernemers werken al jaren vanuit huis. Dat heeft voordelen, maar natuurlijk ook nadelen. Wat voor de één ideaal is, werkt voor de ander misschien helemaal niet. Maar er zijn veel dingen die je kunt doen om thuiswerken aangenaam te maken.

Ondernemen en werken vanuit huis

Als je wilt ondernemen vanuit huis, is het goed om je werkruimte zo in te richten dat je ongestoord kunt werken. Dat komt niet alleen neer op een plek met het juiste meubilair en de juiste apparatuur. Het gaat er ook om dat je de juiste afspraken maakt met je huisgenoten. Je kinderen en je eventuele partner dus. Deel de werkdagen duidelijk in, zodat iedereen weet waar hij aan toe is. Maak heldere afspraken over wanneer je wel of niet gestoord mag worden. Kies de tijden buiten de spitsuren voor je gezin als de uren waarin je contact maakt met je klanten. Binnen schooltijd bijvoorbeeld. Of als de kleintjes een middagdutjes doen.

Een bedrijf aan huis is hetzelfde als op kantoor

Neem je voor te werken alsof je op kantoor zit. Dat betekent dat je geen wasjes draait of rommel opruimt in de uren dat je rustig kunt werken. Pak de marketing van jouw bedrijf ook stevig op. Zorg dat je online zichtbaar bent en laat visitekaartjes drukken, flyers ontwerpen en sleutelhangers bedrukken. Leer hoe je het beste kunt schrijven voor internet. En verdiep je in internet marketing en SEO.

Misschien kun je geen klanten thuis ontvangen. Spreek dan buiten de deur af. Doe dat gewoon bij de plaatselijke horeca of huur een ruimte als je met groepen aan de gang wilt met trainingen. Voor alles wat je normaal op kantoor zou doen is er inmiddels voor thuiswerkende ondernemers wel een oplossing. Zeker na de lockdown van de afgelopen jaren is iedereen het gewend dat veel ook gewoon online werkt. Ook als je personeel aan wilt nemen, kun je hen vanuit huis laten werken. Ook al werken de meeste thuiswerkende ondernemers samen met andere zelfstandige ondernemers.

Wat zijn de voordelen van werken vanuit huis?

Voor de Industriële Revolutie was werken vanuit huis heel vanzelfsprekend. Sindsdien zijn werk en huis sterk uit elkaar gegroeid. Met de opkomst van het thuiswerken lijkt die trend te worden omgebogen. Het opzetten van een eigen bedrijf aan huis neemt al jaren in populariteit toe. Er zijn verschillende individuele afwegingen om vanuit huis te ondernemen en niet te kiezen voor een kantoor elders. Het bespaart veel kosten, want een kantoor huren is duur.


LEES OOK: Tips voor thuiswerken met kinderen
EN Starten met ondernemen 10 belangrijke stappen


Ondernemers in de dienstverlening hebben weinig ruimte nodig om hun werkzaamheden uit te kunnen voeren. Door de goed ontwikkelde technologie is communicatie met klanten wereldwijd mogelijk en is de locatie minder van belang. Een ander argument is kortere reistijd. De tijd die je normaal in de file stond, zit je nu al te werken of laat je de hond nog even snel uit. Daarnaast kun je je tijd de hele dag efficiënt indelen. Kantoor aan huis betekent loskomen van het ‘9 tot 5’- regime. Flexibel omgaan met je werktijden. Dit geeft ook de mogelijkheid om werk en zorgtaken te combineren. Zorg voor de kinderen en huishoudelijk werk kunnen makkelijker verweven worden met elkaar. En in de zomer kun je tussen de middag in je eigen tuin lunchen.

Wat zijn de nadelen van werken vanuit huis?

Thuiswerken en ergonomie
Foto door Mikhail Nilov via Pexels

Natuurlijk zijn er ook nadelen te benoemen voor het werken aan huis. De grens tussen werk en privé vervaagd. Op alle mogelijke en (on)mogelijke tijdstippen zit je op kantoor en achter je computer om nog even wat te doen. De verleiding om tussendoor nog wat op te ruimen, huishouden te doen of met andere dingen bezig te zijn is groot. Dit betekent dat je aandacht over diverse zaken is verdeeld wat ten koste gaat van efficiënt werken.

De kinderen komen thuis, lopen hard door het huis, roepen en zetten de muziek hard aan, net op het moment dat je met een klant in gesprek bent. Daar kun je echter wel goede afspraken over maken. Met jezelf, je partner en je kinderen. Er schuilt ook een gevaar in dat je op elke plek in huis kunt werken. Zoals de vrouw op de foto hierboven, liggend op de bank. Het kan fysieke klachten veroorzaken als je niet op de juiste ergonomie let tijdens het werken. Ook het aannemen van personeel kan lastig zijn, omdat je hen geen werkplek op kantoor kunt bieden.

Tips voor werken vanuit huis

 • Let op de juiste houding tijdens het werken. Een ergonomische werkplek is net zo belangrijk thuis als op kantoor. Investeer daarin als je veel achter je computer werkt.
 • Maak een onderscheid in telefoonnummers tussen privé en werk en zorg dat je aan de beltoon kunt horen op welk nummer er gebeld wordt. Dit geeft je de mogelijkheid om te besluiten de telefoon na een bepaald tijdstip (s’ avonds of in het weekend) niet te beantwoorden.
  •En het voorkomt ook dat andere huisgenoten de telefoon opnemen en onbedoeld de klanten te woord staan.
 • Als je de mogelijkheid hebt, is het prettig om klanten te ontvangen in een ruimte die gescheiden is van je privé. Dit voorkomt dat bij onverwachts bezoek een klant door een niet opgeruimd huis heen loopt. Maar je kunt er ook voor kiezen afspraken met klanten altijd buiten de deur te doen.
 • •Maak afspraken met klanten op momenten dat je kinderen niet thuis zijn en je alle aandacht kunt richten op de klant.
 • •Plan korte routinematige klussen in de uren dat het dagelijkse woonverkeer drukker is, zoals na schooltijd.
 • •Maak met je zelf de afspraak op welk tijdstip je stopt met werken en welke uren voor jou echt privé zijn. Dit betekent dat je de computer ook echt uit zet en niet nog even naar je mails kijkt.
 • •Kies voor een dagindeling die bij jou en je gezin past en probeer je zoveel mogelijk aan deze structuur vast te houden.
 • •Neem ook werkelijk de tijd om te lunchen of even pauze te nemen. Want voordat je het weet zit je iedere dag achter je bureau je boterham op te eten. Wees serieus over je eigen ontspanning.
 • Iedere keer als je omschakelt naar een andere activiteit kost dit je minstens 5 minuten. Voorkom dat je wordt afgeleid door allerlei andere zaken tussendoor, zoals bijvoorbeeld huishoudelijke klusjes. Dit bespaart je veel kostbare tijd.
 • Heb je personeel nodig? Kies dan voor freelancers die ook vanuit huis werken.
 • Vergeet de buitenwereld niet. Als je alleen werkt, gun jezelf ook regelmatig een afspraak buiten de deur met een collega ‘eenpitter’ of ander contact.

Heeft iemand nog meer tips? Laat het ons dan weten en laat hieronder een reactie achter. En voor mij geldt: ik werk al meer dan twintig jaar vanuit huis en zou niet anders willen. Ondernemen vanuit huis gaf mij de flexibiliteit om er altijd voor mijn kinderen te zijn. Na schooltijd en tussen de middag. Met een strakke planning kon ik binnen schooltijden genoeg gedaan krijgen om mijn bedrijf op te bouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.