Drie tips voordat je gaat solliciteren

tips solliciteren

Tips voor solliciteren! Bij het solliciteren is het belangrijk om niet meteen op vacaturejacht te gaan, maar eerst eens het juiste voorwerk te doen. Met de juiste voorbereiding maak je het jezelf namelijk heel wat makkelijker én maak je meer kans. Hoe bereid je jezelf het beste voor bij het zoeken van een baan?

1. Werk je cv bij en kijk kritisch naar de inhoud

Heel veel mensen hebben een cv van meer dan twee A4-tjes lang. Geldt dat ook voor jou? Dan kun je het beste gaan schrappen. Recruiters besteden namelijk gemiddeld slechts enkele seconden aan het scannen en beoordelen van je cv. Daarom is het belangrijk om je cv kort en bondig te houden. Een bondig cv wil zeggen dat je kritisch kijkt naar de mate van relevante informatie. In de meeste gevallen kun je bijvoorbeeld de bijbanen of lange toelichting per functie weghalen. Ook is het goed om de gaten in je cv te benoemen, zodat de recruiter hier geen onnodige vraagtekens bij zet.

2. Giet je cv in een onderscheidend jasje

Zoals vaak geldt: het oog wil ook wat. Neem dus niet alleen de inhoud van je cv kritisch onder de loep, maar ook de opmaak. Je kunt bijvoorbeeld punten scoren door je brief en cv op te maken in de kleuren van het bedrijf waar je solliciteert. Ook kun je je cv onderscheidend opmaken door met meerdere kolommen te werken. Wanneer je zorgt dat je geen standaard Wordbestand als cv hebt, heb je qua vormgeving van je cv al direct een streepje voor. Veel mensen doen namelijk niet veel bijzonders. Doordat jij dat wel doet, wek je al sneller een positieve indruk en maak je meer kans om de concurrentie achter je te laten.

3. Werk je LinkedIn profiel goed bij

‘Zoekt en gij zult vinden’ gaat vaak op in de wereld van vacatures en solliciteren. Maar hoe luxe is het als je zelf benaderd wordt? Daarvoor is het van belang om een LinkedIn profiel aan te maken en/of te optimaliseren. Veel recruiters speuren op LinkedIn naar nieuwe kandidaten. Zet in de titel altijd de functie waarin je nu werkzaam bent of naar zoekt. LinkedIn baseert hier namelijk de zoekresultaten op. Zorg ook dat je LinkedIn profiel compleet is. Vraag ex-managers om je aan te bevelen, zorg dat mensen je ‘endorsen’ op bepaalde competenties en vul je werkervaring compleet in. Hierdoor geef je je LinkedIn profiel meteen wat meer body en het bevestigt dat anderen je capaciteiten ook bestempelen.

Tips solliciteren: Aan de slag!

Wanneer je deze drie tips hebt opgevolgd, kun je pas echt starten met solliciteren. Je hebt dan de eerste meters voorsprong ten opzichte van je concurrenten al gerealiseerd. We wensen je heel veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.