Tips voor thuiswerken met kinderen

Tips voor thuiswerken met kinderen

Tips voor thuiswerken

met kinderen*

door: Vivienne Westerhoud.
Al ruim 20 jaar werk ik vanuit huis. Sterker nog, ik promoot thuiswerken al bijna net zoveel jaar. Omdat ouders daardoor ‘werk en privé’ beter kunnen combineren. Daarnaast is werken vanuit huis beter voor het milieu. We hoeven immers veel minder kilometers met de auto op pad. Veel mensen moeten er toch niet aan denken om altijd thuis te werken. Het gebrek aan sociale contacten met collega’s schrikt ze af. Het idee jezelf tegen te komen. Of juist de kinderen, die niet vanzelf stil zitten. Ik geef je graag wat belangrijke tips voor thuiswerken met kinderen. En manieren om zelf ook in balans te blijven.

Tips voor thuiswerken met kinderen

Door het Coronavirus moesten we er massaal aan geloven: thuiswerken. En veel mensen zijn dat deels ook blijven doen. In plaats van samen koffie drinken, gebruiken ze hun eigen koffiezetapparaat en praten collega’s bij via teams of andere mogelijkheden om te bellen met beeld. Het sociale aspect van collega’s missen hoeft niet meer elke dag een probleem te zijn. Je kan deels natuurlijk ook gewoon naar kantoor. Want hybride werken is zo goed als ingeburgerd. De dagen dat je thuiswerkt met kinderen is het belangrijk om vooral ook goed voor jezelf te zorgen. Met een duidelijke routine, die je zelf in de hand houdt.

De voordelen van thuiswerken

De voordelen van thuiswerken
Afbeelding van wayhomestudio op Freepik

Allereerst, zal je merken dat je ook tijd overhoudt. Je hoeft niet te reizen, dat scheelt al snel één tot twee uur per dag. En bovendien werk je ongestoord door collega’s en vergaderingen veel efficiënter. Tijd over hebben lijkt fijn. Maar met kinderen om je heen lijkt ‘ongestoord’ werken een utopie. En toch kan het makkelijker zijn dan je denkt. Daarover later meer. Een ander voordeel is dat je jouw werkplek helemaal zelf kan kiezen. De temperatuur, de hoeveelheid licht en frisse lucht. En de kleuren van je bureau en accessoires. Maak het gezellig en kleurrijk, dat vinden kinderen ook leuk!

Thuiswerken met kinderen om je heen

Oké, je hebt tijd bespaard doordat je niet hoeft te reizen en er minder vergaderingen zijn. Maar thuiswerken met kinderen om je heen is ook tijdrovend. Ze moeten immers ook aandacht krijgen. Zeker als ze niet naar school gaan, neemt dat evenveel aandacht als een normale werkdag. En zelfs wel meer. Smeer je werkuren goed uit over een lange dag. En zorg voor voldoende ontspanning tussendoor.

Begin de dag eens met een meditatie. Of een lange wandeling in de natuur. Dat kan allebei ook samen met je kind. Daarmee kom je tot rust om je lange, drukke dag aan te kunnen. Je kan ook je prioriteiten helder op een rijtje krijgen. Heb je nog kleine kinderen thuis? Vertel je kinderen duidelijk dat jij moet werken, net als hun grote broer of zus op school. Je mag best verschil laten zien tussen werkweken en vakantietijd. Verzin leuke dingen die je kindje kan doen terwijl jij werkt.

Structuur in de dag aanbrengen

Nu we de structuur van de dag zelf mogen bepalen, valt die soms weg. Dat maakt ons minder productief. Val niet in de verleiding de was te gaan doen of andere huishoudelijke taken. Tenzij je dit inplant. Eén van de belangrijkste tips voor thuiswerken met kinderen is dat jij weet wat je wilt doen op een dag. Maak de avond van tevoren een heldere planning. Verdeel je werk in stukjes van 20 minuten geconcentreerd werken, gevolgd door 10 minuten pauze. Heb je kinderen om je heen? Vraag om ‘commitment’. Vraag hen ook een planning te maken en hetzelfde ritme aan te houden. En zet in die 10 minuten pauze de muziek even hard voor een dansje, of drink samen een kopje thee. Heb je kleine kinderen? Zet ze dan achter een tekening of leuk stuk speelgoed als jouw 20 minuten werk weer starten.

Grote kinderen om je heen

Afhankelijk van de leeftijd van je kinderen zijn er handige trucs om de orde te handhaven, zodat jij ongestoord kunt werken. Heb je pubers? Laat ze lekker lang slapen, dan heb jij de rustige vroege uurtjes alvast gehad. Laat hen dan zoveel mogelijk zelf bepalen wat ze gaan doen. Hun eigen planning voor school maken. Maar vraag ze wel mee te doen aan de planning. Bij grote kinderen kan dat ook 50 minuten werken en 10 minuten pauze zijn. Zo kan jij makkelijk je werk doen binnen redelijk normale werktijden. Was je eerder vaak en veel van huis? Probeer je dan vooral nu niet overal mee te bemoeien. Dat zal frictie geven. Adem in, adem uit. En laat los.

Kleine kinderen om je heen

Kleine kinderen springen meestal rond zes uur al uit bed. Dus de rustige uurtjes voor jouw werk liggen dan in de avond en tijdens het middagslaapje. Maak je planning zo, dat je overdag wat meer vrije tijd hebt voor ‘quality time’ met de kinderen om in de avond het werk af te maken. Maar geef overdag ook je kleine kinderen taakjes. Een stukje lezen, blokken bouwen of een tekening maken.

Leg uit welk schema je vandaag samen aan gaat houden. Wees duidelijk. En zet een wekkertje als de 20 minuten werk voorbij zijn. Maak dan 10 minuten pret en ga er daarna met z’n allen weer flink tegenaan. In de zomer kan je ook werken met uitzicht op de tuin. Met veilig buiten speelgoed kunnen kleine kinderen zich vaak goed vermaken. Is je werk niet af? Ga dan nog even door als de kinderen op bed liggen. Zorg daarom voor een duidelijke bedtijd. Het is je redding!LEES OOK: Tips voor ondernemende moeders: werken vanuit huis

EN Werk jij van negen tot drie? Forum discussie van toen en nu


Vrije tijd en pauze? Dit kun je doen!

Vrije tijd en pauze met kleine kinderen
Afbeelding van Freepik

Misschien lukt het je vandaag of morgen niet gelijk om dit schema goed aan te houden. Maak je daar geen zorgen over. Weet dat elke dag een nieuwe kans geeft om het beter te doen. Wees geduldig met jezelf en je kinderen. En als het je lukt om bovenstaande tips te volgen, heb je dus best veel korte momenten met je kind om leuke dingen te doen. Ik geef je graag wat tips voor die vrije momenten:

• Ga lekker naar buiten, wandelen in het bos. Of loop even naar de speeltuin.
• Maak je tuin zomer klaar. Hark de bladeren aan, snoei de rozen. En laat je kinderen in potjes of in de volle grond mooie bloemen zaaien. Of leg samen een moestuintje aan.
• Bel je ouders via videobellen. Dat vinden ze prachtig. Laat ook je kinderen uitgebreid videobellen met je ouders. Dit kun je ook doen in een van de 20 minuten dat jij aan het werk bent.

• Dek de tafel feestelijk en besteed wat meer aandacht aan de maaltijd.
• Pak de stapel gezelschapsspellen en maak de tafel vrij voor een potje Mens Erger Je Niet
• Leer je kinderen iets wat jij vroeger leerde en waarvoor op scholen nu geen ruimte meer is. Denk aan handwerken zoals breien en haken. Of maak samen muziek.
• Is het mooi weer? Hang de hangmat op en schenk (suikervrije) limonade.

Inspanning en ontspanning samen voor succes

Thuiswerken wordt zo een ontspannen aangelegenheid. Momenten van concentratie wisselen zich af met totale ontspanning, die aan vakantie doet denken. Het succes valt of staat met een duidelijke planning en heldere afspraken met je partner en kinderen. Je moet de balans even weten te vinden in dit nieuwe ritme. Maar als je de smaak eenmaal te pakken hebt, wil je misschien nooit meer wat anders.

Heb jij vragen of andere tips over thuiswerken? Laat het me weten! * wil je weten hoe mijn artikelen tot stand komen? Lees er hier alles over!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.