Tips voor thuiswerken met kinderen

door: Vivienne Westerhoud.
Tips voor thuiswerken met kinderenAl ruim 20 jaar werk ik vanuit huis. Sterker nog, ik promoot thuiswerken al bijna net zoveel jaar. Omdat ouders daardoor ‘werk en privé’ beter kunnen combineren. Daarnaast is werken vanuit huis beter voor het milieu. Veel mensen moeten er toch niet aan denken om altijd thuis te werken. Het gebrek aan sociale contacten met collega’s schrikt ze af. Het idee jezelf tegen te komen. Stilte om je heen. Of juist de kinderen, die niet vanzelf stil zitten. Ik geef je graag wat belangrijke tips voor thuiswerken met kinderen.

Tips voor thuiswerken met kinderen

Door het Coronavirus moeten we er massaal aan geloven: thuiswerken. Daarom geef ik graag wat tips om dat doeltreffend te doen. Allereerst, zal je merken dat je tijd over houdt. Je hoeft niet te reizen, dat scheelt gemiddeld al ruim een uur per dag. En bovendien werk je ongestoord door collega’s en vergaderingen veel efficiënter. Tijd over hebben lijkt fijn. Maar als je het niet gewend bent, kan dat toch onrust opleveren. En met kinderen om je heen lijkt ‘ongestoord’ werken een utopie. En toch kan het heel makkelijk zijn.

Verveling de baas

Als we tijd over hebben, gaan we ons al snel vervelen. Verveling is eigenlijk heel gezond. Het geeft je tijd om tot inzichten te komen. Wat vind je belangrijk in het leven? Waar gaat je hart van zingen? Belangrijke vragen waar we massaal aan voorbij rennen in ons hectische leven. Omdat we nu tijd over hebben, kunnen we om te beginnen ons tempo heel bewust verlagen. Eventueel slaap je iets langer. Dat kan nooit kwaad. En begin de dag eens met een meditatie. Of een lange wandeling in de natuur. Daarmee dood je niet alleen de tijd, je kunt ook je prioriteiten helder op een rijtje krijgen. Vertel je kinderen duidelijk dat het geen vakantie is. Ook zij moeten dus aan het werk. Net als op school. Dus ook je kinderen hoeven zich niet te vervelen.

Structuur in de dag aanbrengen

Nu we de structuur van de dag zelf mogen bepalen, valt die soms weg. Dat maakt ons minder productief. Val niet in de verleiding de was te gaan doen of die serie op Netflix te gaan bingewatchen. Tenzij je dit inplant. Een van de belangrijkste tips voor thuiswerken met kinderen is dat jij weet wat je wilt doen op een dag. Maak de avond van tevoren een heldere planning. Verdeel je werk in stukjes van 50 minuten geconcentreerd werken, gevolgd door 10 minuten pauze. Heb je huisgenoten of kleine kinderen om je heen? Vraag om ‘commitment’. Vraag hen ook een planning te maken en hetzelfde ritme aan te houden. En zet in die 10 minuten pauze de muziek even hard voor een dansje, of drink samen een kopje thee.

Grote kinderen om je heen

Afhankelijk van de leeftijd van je kinderen zijn er handige trucs om de orde te handhaven, zodat jij ongestoord kunt werken. Heb je pubers? Laat ze lekker lang slapen, dan heb jij de rustige vroege uurtjes alvast gehad. Laat hen dan zoveel mogelijk zelf bepalen wat ze gaan doen. Hun eigen planning voor school maken. Maar vraag ze wel mee te doen aan de 50 minuten – 10 minuten regel, zodat jij je werk kunt doen. Ben je normaal veel van huis? Probeer je dan vooral nu niet overal mee te bemoeien. Dat zal frictie geven. Adem in, adem uit. En laat los.

Kleine kinderen om je heen

Kleine kinderen springen meestal rond zes uur al uit bed, als ik het mij goed herinner. Dus de rustige uurtjes voor jouw werk liggen dan in de avond. Maak je planning zo, dat je overdag wat meer vrije tijd hebt voor ‘quality time’ met de kinderen om in de avond het werk af te maken. Maar geef overdag ook je kleine kinderen taakjes. Een stukje lezen, rekenen of een tekening maken. Leg uit welk schema je vandaag samen aan gaat houden. Wees duidelijk. En zet een wekkertje als de 50 minuten voorbij zijn. Maak dan 10 minuten pret en ga er daarna met z’n allen weer flink tegenaan.

———————————————————-
LEES OOK: Tips voor ondernemende moeders: werken vanuit huis
EN Werk jij van negen tot drie? Forum discussie van toen en nu
———————————————————

Tijd over? Dit kun je doen!

Misschien lukt het je vandaag of morgen niet gelijk om dit schema goed aan te houden. Maak je daar geen zorgen over. Weet dat elke dag een nieuwe kans geeft om het beter te doen. Wees geduldig met jezelf en je kinderen. En als het je lukt om bovenstaande tips te volgen, denk ik dat je al vrij snel tijd overhoudt. Ik geef je graag wat tips voor die vrije uurtjes:

• Ga lekker naar buiten, wandelen in het bos. Houd daarbij afstand van andere wandelaars en ga niet naar speeltuinen.
• Maak je tuin zomer klaar. Hark de bladeren aan, snoei de rozen. En laat je kinderen in potjes of in de volle grond mooie bloemen zaaien. Of leg samen een moestuintje aan.
• Bel je ouders en leer hen videobellen. Dat vinden ze prachtig. Adviseer hen om veel vitamine C te nuttigen. Een uitgeperste citroen met warm water in de ochtend of lekker veel kiwi’s eten. En neem eventuele angst bij ze weg. Praat over koetjes en kalfjes en lach samen de spanning weg. Laat ook je kinderen uitgebreid videobellen met je ouders. Dit kun je ook doen in een van de 50 minuten dat jij aan het werk bent.

• Dek de tafel feestelijk en besteed wat meer aandacht aan de maaltijd.
• Pak de stapel gezelschapsspellen en maak de tafel vrij voor een potje Mens Erger Je Niet
• Leer je kinderen iets wat jij vroeger leerde en waarvoor op scholen nu geen ruimte meer is. Denk aan handwerken zoals breien en haken. Of maak samen muziek.
• Is het mooi weer? Hang de hangmat op en schenk (suikervrije) limonade.

Inspanning en ontspanning samen voor succes

Thuiswerken wordt zo een ontspannen aangelegenheid. Momenten van concentratie wisselen zich af met totale ontspanning, die aan vakantie doet denken. Het succes valt of staat met een duidelijke planning en heldere afspraken met je huisgenoten of kinderen. Je moet de balans even weten te vinden in dit nieuwe ritme. Maar als je de smaak eenmaal te pakken hebt, wil je misschien nooit meer wat anders.

Heb jij vragen of andere tips over thuiswerken? Laat het me weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.