Tijd voor jezelf nemen? 3 slimme tips!

Tijd voor jezelf nemen

Tijd voor jezelf nemen, lukt jou dat makkelijk? Veel moeders hebben zelden echt tijd voor zichzelf. Terwijl het juist zo belangrijk is om in balans te blijven. Echt tijd voor jezelf nemen kun je het beste elke dag even doen. Het helpt je om de rust te bewaren in elke situatie. Ben je vaak moe en prikkelbaar en heb je het gevoel dat je tijd tekort komt? Dan is het volgens zelfzorg & work-life coach Yura Boerma van PosiYou juist het moment om tijd in te plannen voor jezelf.

“Wat ik bij veel vrouwen zie als ze uit balans zijn, is dat ze vergeten zijn welke ‘waarden’ belangrijk zijn in hun leven. Wat er écht toe doet. Door hier meer aandacht en ruimte aan te geven, ontstaat er stapje voor stapje weer balans.”

Yura Boerma, zelfzorg & work-life coach

Tijd voor jezelf nemen? Dat lukt vaak niet!

Ik hoor je denken: ’tijd voor mezelf? Dat lukt me echt niet!’ En toch is het de beste manier om weer grip op je eigen leven te krijgen. Je hoeft ook niet meteen een hele dag voor jezelf te nemen. Het kan in kleine stappen. Yura Boerma coacht al ruim 15 jaar moeders, die vastlopen. Zij helpt vrouwen weer in balans te komen. Zodat zij het gevoel hebben aan het roer te staan van hun eigen leven. Vanuit die positie is het veel eenvoudiger om een gezin te runnen. Want ja, we vergeten vaak onszelf. En we hebben eerst onszelf nodig om er echt voor ons gezin te kunnen zijn.

3 Slimme tips om ruimte en tijd voor jezelf te nemen

Yura Boerma, zelfzorg & work-life coach
Yura Boerma, zelfzorg & work-life coach

Omdat we allemaal weten hoe moeilijk het soms is om tijd voor onszelf te maken, geeft Yura ons 3 tips om over na te denken. Ze helpen je om je gedachten en overtuigingen op een rijtje te zetten en om je prioriteiten op een lijn te brengen met wat jij echt nodig hebt.

1. Bedenk en deel wat je in je me-time wilt doen

Heb je het gevoel dat je tijd voor jezelf moet claimen, omdat het er anders niet van komt? Dan is het belangrijk om te kijken wie allemaal jouw tijd en ruimte innemen. Bijvoorbeeld je partner, je kinderen, je ouders of collega’s en vrienden. Misschien heb je het idee dat je voor jouw eigen ruimte moet vechten. En laat je het dan maar zitten. Maar dan verandert er niks. Onderzoek wat je écht wilt doen tijdens me-time. Waar je ontspannen of rustig van wordt. Of juist energiek en vrolijk. Schrijf dat op en deel het met je omgeving. Zeg ook dat het belangrijk voor je is, zodat iedereen weet dat je die tijd voor jezelf gaat nemen.

2. Luister naar dat stemmetje in je hoofd

Als je echt niet weet waar je de tijd vandaan moet halen, vraag je dan af of je die tijd voor jezelf wel mág nemen. Gun jij het jezelf wel? Het kan maar zo zijn dat het kritische stemmetje in je hoofd zegt dat het niet mag. Dat je altijd maar bezig moet zijn. En wil laten zien dat jij op je vrije dag nuttige dingen doet. Dan neem je niet even de tijd om rustig te zitten. Een pauze om even op te laden en te genieten van het moment. Met een dergelijk overtuiging is het extra moeilijk om ook echt die tijd voor jezelf te nemen.

Bedenk eens waarom jij geen pauze zou mogen nemen? En beluister wat dat stemmetje in je hoofd tegen jou zegt als je wel een paar minuten gaat zitten. Ook al is het moment nog zo klein, het helpt om meer energie te hebben op de momenten dat het echt druk is. Het is pure noodzaak om je in balans te voelen en gezond te blijven. En wie weet leer jij jezelf net iets beter kennen als je luistert naar wat er achter dat stemmetje schuil gaat.

3. Klein beginnen is de sleutel tot succes

Start met korte me-time momenten van 15-30 minuten. Zet ze in je agenda en breid het langzaam uit. Je hoeft niet meteen een hele dag of heel weekend in te plannen. Dan wordt het te groot en doe je het niet, omdat je leven al zo vol is. Het is heel logisch dat je er aan moet wennen om even stil te gaan zitten, niks te doen en uit te rusten. Omdat je gewend bent om altijd maar door te gaan. Door te starten met korte me-time momenten verander je stap voor stap je gedachten erover. En ga je ook voelen wat het met je doet. Op een positieve manier.

“Tijd voor jezelf is iets magisch: er komt ruimte in je hoofd, je bent jezelf in plaats van al die andere rollen die je vervult zoals bijvoorbeeld partner, moeder, dochter en collega. Dicht bij jezelf laadt je batterij weer op.”

Yura Boerma

Voorbeelden van me-time momenten

Oké, je hebt de tijd gemaakt. Ook al is het maar een kwartier. Die vijftien minuten zijn voor jou alleen. Wat ga je dan doen? Je kunt een klein ommetje lopen na de lunch. Je doet een paar yoga-oefeningen of je zit op een rustige plek voor een korte meditatie. Je bladert door je favoriete magazine met naast je een kop thee of leest het eerste hoofdstuk van dat boek dat je al zo lang wilt lezen. Bedenk zelf ook een aantal korte activiteiten van 15-30 minuten. In het begin merk je dat je deze tijd moet claimen, maar gaandeweg wordt het een nieuwe gewoonte. Je maakt de momenten iedere keer wat langer en voelt steeds beter waar jij behoefte aan hebt. 

InspiratieDoeBoek als hulp bij tijd voor jezelf nemen

PosiYou InspiratieDoeBoek

Een fijne hulp bij het inplannen van je me-time is het InspiratieDoeBoek dat Yura Boerma uitbracht. Het zijn 100 pagina’s vol met inspiratie, tips, persoonlijke ontwikkeling, inzichten, creativiteit, kleurrijke illustraties & quotes. Het helpt je meer ruimte en rust te creëren in je gevoel en denken. In je privéleven en op je werk. Met dit boek kom je echt even los van je alledaagse zorgen.

Yura schreef ook het InspiratieDoeBoek 2, dat helpt je balans vinden tussen geven en nemen, tussen zorgen en zelfzorg. En het brengt evenwicht tussen je hoofd en je hart.

Gratis verhelderend gesprek met Yura Boerma

Vind je het lastig om ruimte, rust en tijd voor jezelf te nemen? En loop je rond met een overvol hoofd, waardoor je gespannen bent en vaak piekert? Zit je niet goed in je vel?

Soms zie je zelf niet wat er speelt in je leven, omdat je hoofd zo vol zit. Je weet heel goed dat je het anders wilt. Maar hoe? Je hoeft dat niet alleen te doen, omdat Yura je daar heel goed bij kan helpen.

Wil jij graag echt in balans komen en leren om ruimte en tijd voor jezelf vrij te maken? Meldt je dan aan voor een gratis verhelderend gesprek met Yura.

“Ik inspireer jou om ruimte, rust en tijd voor jezelf te creëren. Door te weten en voelen wat echt belangrijk is. Door je mogelijkheden te zien en andere keuzes te durven maken. Jij bepaalt je eigen richting en geeft jouw leven en werk vorm op een manier die bij jou past. Je staat steviger aan het stuur van je leven.”

Yura Boerma

Dit artikel kwam tot stand door een betaalde samenwerking. Het is geschreven door Vivienne Westerhoud met de input van coach Yura Boerma. Wil jij ook een artikel over jouw bedrijf publiceren? Neem dan contact op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.