Hoe overleeft mama de reorganisatie?

Door: Wenda Verhoog van www.verhoogconsult.nl.

Reorganisaties en ontslagrondes, hoe blijf je als werkende mama overeind?
Bij een opdrachtgever van mij wordt deze maanden een reorganisatie  doorgevoerd. Ik ken het bedrijf al jaren en hoorde alle nieuwe informatie. Weer andere functies, nieuwe namen en een andere benadering van de markt. Ik realiseerde me dat ik niets anders gewend was. En ik voelde iets geruststellends: dit is niets nieuws. Tegelijkertijd was er een spannend gevoel: en toch is dit weer heel anders.

Als mama (of papa) weet je dat als geen ander: niets blijft hetzelfde. Een kind groeit, heeft groeistuipen, verandert en je gezin verandert mee. Zwangerschap en geboorte, peuterpuberteit, naar school, opvoeden en loslaten. Het ouderschap kan je daardoor soms uit balans brengen.  Aan de andere kant kun je er juist meer balans en kracht door krijgen. Juist door leren mee te bewegen met veranderingen van je kinderen en je eigen weg daarin te zoeken.

Ook in bedrijven zijn groeistuipen en veranderingen normaal. Een bedrijf kan zelfs inkrimpen. Niets blijft hetzelfde.

Wat betekent dat voor de mensen die er werken? Veranderingen komen en gaan. Iedere keer kan het je weer uit balans brengen. Er zijn mensen die afwachten. Er zijn mensen die het werk uit hun handen laten vallen en kijken wat de veranderingen gaan brengen. Anderen werken stug door en kijken niet op of om. Voor sommigen betekent het stress, heel veel stress. Bijvoorbeeld als je een nieuwe manager krijgt of als je verantwoordelijkheden af moet staan aan anderen. Of als de verandering betekent dat je ontslagen wordt.

We kunnen niet meer vertrouwen op een dienstverband of op life-time employment. Nooit meer. Dat is voorgoed voorbij. Ook als je een eigen bedrijf hebt, weet je dat je voortdurend moet opletten: waar liggen mijn kansen, wat moet ik verbeteren en wat moet ik stoppen?

Het enige waar je op kunt vertrouwen ben jezelf. Op je eigen vermogen om met veranderingen om te gaan. Om kunnen gaan met onrust en onwetendheid. Hoe zal dit aflopen? Hoe moet ik hier mee omgaan? Iedereen heeft een andere manier om in balans te komen. Kijk maar naar je kinderen. De een wordt heel druk en de ander trekt zich even terug.

Weet je van jezelf wat je nodig hebt om weer in balans te komen? Volgens mij is dat levenskunst: veranderingen absorberen of laten gaan en weer in balans komen. Klaar voor de volgende verandering. Zoals de lente volgt op de winter…en de zomer daarna komt. Elk jaar weer.

Hoe ga jij om met veranderingen? Wat past bij jou?

Welke keuzes voor werk en kinderen, werken voor jou?
 
Wat is voor jou een prettige manier om je balans te vinden? Telkens weer.

Kijk voor tips, coaching en een gratis nieuwsbrief op: www.verhoogconsult.nl of www.vrouwenwerkcoach.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.