Hoe krijg je de goede balans in je dagelijkse werk en leven?

hoe krijg je de goede balans

Wat is eigenlijk een goede balans? Dat voelt voor iedereen anders. En kan ook verschillend zijn voor jezelf. In elke levensfase is er weer een andere balans, die prettig voelt. Je dagelijkse leven verandert helemaal als je kinderen krijgt. Je bent vaak geen baas meer over je eigen tijd. Althans dat gevoel heb je. Voortdurend zijn er dingen te doen. Heerlijk intens. Maar het is ook hard werken. Hoe krijg je de goede balans in je leven? Dat is altijd een uitdaging voor werkende moeders.

Weinig slaap in de gaten houden

Zeker voor ouders met kinderen die nog niet doorslapen is het zwaar. Die kunnen soms op het randje van instorting komen te staan. Een paar weken slecht slapen verandert je in een zombie en zorgt ervoor dat je helemaal uit balans raakt. En soms duurt het zelfs maanden of jaren. Dan is het belangrijk om met je partner afspraken te maken. Zodat je elkaar afwisselt en allebei overeind blijft.

Leuk werk kan helpen

Leuk werk dat bij je past kan je weer nieuwe energie geven. Als je zoals ik, het moederschap combineert met werken, heb je het beste van “both worlds“. Of toch niet?

Nee, soms niet. Dan ontbreekt de tijd om je werk af te maken en kan je er niet voldoende met je hoofd bij zijn voor de kinderen. Dat moet niet te lang duren, anders raak ik gedemotiveerd en uitgeput. Ik hou er van om de dingen juist met rust en aandacht te doen. Of het nu schrijven voor mijn klanten is of zorgen voor kinderen. In de praktijk is dat voortdurend schipperen en goed mijn grenzen bewaken.

Op zoek naar een nieuwe balans?

Iets minder hard werken en er meer zijn voor de kinderen, met al mijn aandacht en liefde? Of toch iets meer werken en de kinderopvang uitbreiden. Waar ligt de grens? Dat is voor iedereen anders en kan ook in de loop van de tijd verschillen. Als het maar goed voelt voor iedereen. En vooral voor jezelf. Jij bent immers degene die alle ballen hoog moet zien te houden. Jouw balans is cruciaal voor het welzijn van je hele gezin.

Welke keuzes voor werk en kinderen, werken voor jou? 
Wat levert het je op en hoeveel kost het je? 
Wat is voor jou een prettige manier om je balans te vinden? Het is goed om daar helderheid over te hebben. Sta regelmatig stil bij hoe het met jou gaat. Voel je je lekker in je vel? Of ervaar je teveel stress? Bouw rustmomenten in. Mediteer of wandel regelmatig in de natuur. Dat geeft je al snel een goed gevoel over hoe het met je gaat. Even inchecken bij jezelf is belangrijk.

Hoe krijg je de goede balans?

 • Kijk niet teveel naar anderen, doe de dingen op je eigen manier
 • Vind werk dat echt bij je past en waar je energie van krijgt
 • Stel vaste gewoonten in, waar het hele gezin aan meewerkt
 • Delegeer huishoudelijke taken binnen het gezin, zodat je niet alles alleen hoeft te doen
 • Check elke week hoe het met je energie gaat: ben je te moe? Neem dan meer rust
 • Neem voldoende rust op momenten dat het kan
 • Zeg vaker nee en kies alleen dingen in je vrije tijd waar je echt energie van krijgt
 • Doe met je kinderen dingen die je zelf ook leuk vindt, zoals creatief met verf, kleien, dansen of zingen. Of lekker naar buiten om samen te wandelen of voetballen
 • Breng elke dag minimaal een half uur buiten in de natuur door
 • Eet gezond met je gezin
 • Drink minder alcohol, dan slaap je beter
 • Neem elke dag een moment voor jezelf, een kwartier is al genoeg
 • Neem elke week een uur voor jezelf. Zorg dat je kinderen zichzelf vermaken en haal rustig adem of lees een boek.

Hoe krijg je de goede balans? Neem jij genoeg momenten voor jezelf om in de gaten te houden hoe het met jou gaat? Kan jij deze lijdt nog verder aanvullen? Ik ben benieuwd naar jouw tips!

[dit artikel was eerder gepubliceerd in 2010. In november 2023 heb ik het aangevuld en herschreven. Ik hoop dat je er wat aan hebt! Laat het me weten. Groetjes, Vivienne] Foto door Sebastian Voortman via Pexels.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.