Hoe doe je wat echt bij je past?

Hoe doe je wat echt bij jou past?

Stel, Je bent net ontslagen. Of je hebt het niet meer naar je zin in je huidige baan. Dan zou je stiekem wensen dat je ontslagen werd. Maar voordat je vertrekt wil je eigenlijk eerst weten wat nu echt bij jou past. En ook duidelijk krijgen wat er minder goed bij je past of zelfs absoluut niet. Meestal weet je dat laatste wel. Maar soms blijft het zoeken naar een perfecte match. Misschien ligt het niet aan je werkzaamheden, maar wil je een betere balans in leven en werk. Het kan ook zijn dat je een tijdje niet hebt gewerkt vanwege ziekte of zorg voor je kinderen. Als je kiezen moeilijk vindt, kunnen deze tips je helpen!

1. Zet je kwaliteiten op een rij

Als je op zoek gaat naar ander werk is het belangrijk om je eigen kwaliteiten te kennen. Waar ben jij goed in? Waar heb jij je in het verleden al mee bewezen? Als je dit helder hebt, kan je vervolgens naar een baan zoeken waar je deze kwaliteiten in kunt zetten. Maak voor jezelf meerdere lijstjes en geef antwoord op de volgende vragen:

 • Welke opleidingen heb je afgerond?
 • Welke kwaliteiten heb je gebruikt in eerder werk?
 • Welke eigenschappen kenmerken jou?
 • Waar ben je echt goed in? Vraag dat ook aan de mensen om je heen.

2. Wat zijn je wensen?

Laat even helemaal los wat je ervaring is tot nu toe op de arbeidsmarkt. Wat zou je wensen? Even los van de praktijk is het goed om je ultieme droombaan te beschrijven. Je kan dan beter weten of een echte baan daar in de toekomst voldoende mee overeenkomt. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Welke werkzaamheden wil je uitvoeren
 • Wat voor bedrijf vind jij fijn om voor te werken? (klein, groot, duurzaam)
 • Hoe lang ben je bereid te reizen voor je werk?
 • Wil je deels thuis kunnen werken of liever op kantoor?
 • Hoeveel uur en welke dagen wil je werken?
 • Wat vind je belangrijk in de sfeer op de werkvloer? (zakelijk, vriendschappelijk)
 • Hoeveel salaris wil je minimaal ontvangen?

3. Waar voel jij je echt zeker over?

Als je jouw ultieme droombaan hebt beschreven is het goed om terug te komen naar de realiteit. Misschien is die droombaan op dit moment nog geen optie. Maar er zijn wel elementen, die terugkomen in een baan waar je nu al mee kunt starten. Maak een lijstje van werkzaamheden, waar jij je zeker van voelt dat je ze kan. Schrijf op hoe en wanneer je deze ervaring hebt opgedaan. Dit lijstje is belangrijk om te vergelijken met vacatureteksten. Hoe beter jouw ervaring en kwaliteiten overeenkomen met een beschrijving in een vacature, hoe meer kans je maakt op een match. Een gesprek en zelfs een baan. Een baan waar jij je als een vis in het water voelt en werkzaamheden die echt bij je passen. Dat is heel fijn werken.


LEES OOK: Parttime vacatures en mijn 9tot3 vacaturebank
EN Drie tips voordat je gaat solliciteren


Beter zelfbeeld en meer zelfvertrouwen

Als je helder hebt waar jij goed in bent krijg je meer zelfvertrouwen. Je kan dan duidelijker richting geven aan je eigen carrière. Wees niet te bescheiden. Je kan altijd nog water bij de wijn doen. Een goed zelfbeeld en zelfvertrouwen opent deuren, waar je misschien eerder niet van durfde dromen. Het is heel persoonlijk hoeveel concessies jij bereid bent te doen als het gaat om een baan waar je misschien niet helemaal blij van wordt. Alleen jij weet wat je minimaal nodig hebt. En welke kant je op wilt bewegen om het beter te krijgen. Zijn de werkzaamheden zelf matig? Misschien is het bedrijf wel geweldig, of je salaris en je collega’s. Zoals gezegd: alleen jij weet wat belangrijk is voor jou! Dus maak zelf bewuste keuzes en probeer ook eens stap voor stap met kleine veranderingen vooruit te komen. Door het gesprek aan te gaan met je baas.

Zelf de regie in handen en duidelijk kiezen bij dilemma’s

Als je een nieuwe baan zoekt, moet die niet alleen passen bij je kennis en ervaring. Ook de fase in je leven speelt een rol. Heb je kleine kinderen en wil je flexibele tijden werken? Dan ben je waarschijnlijk bereid om concessies te doen in de kwaliteit van je baan. Misschien is het niet je droombaan, maar voor deze periode is het toch de meest ideale oplossing. Als je heel bewust daarvoor kiest geeft dat toch een stevig gevoel van regie over je eigen leven. Er zijn altijd dilemma’s om over na te denken. Is een langere reistijd jou een leuke baan waard? Zijn net iets meer uren nog te doen voor jou en je gezin. Zolang je heel bewust de mogelijkheden analyseert en een keuze maakt, kan je daar veel makkelijker mee omgaan. En je neerleggen bij alles wat niet perfect is.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.