Home / Geld / Geld besparen door te delen

Geld besparen door te delen

Geld besparenBijna iedereen let op de kosten de afgelopen jaren. Geld besparen kan vaak ook makkelijk. Een economische crisis maakt mensen creatief. Veel mensen zoeken naar manieren om kosten te besparen. We wisselen bijvoorbeeld massaal om de haverklap van energiemaatschappij en telefoonaanbieder, op zoek naar de goedkoopste deal. We kopen tweede hands spullen op marktplaats en delen steeds vaker spullen met elkaar. Zelfs onze auto delen we tegen betaling met wildvreemden.

DIY

Do it Yourself (DIY) is de afgelopen jaren een begrip geworden. Niet alleen breien, haken en naaien we onze eigen kleding, we klussen zelf in huis en tuin. Ook reparaties aan de auto kunnen we vaak best zelf. En op het internet vind je gemakkelijk de uitleg over hoe je dat kunt doen. Informatie over filter vervangen van je auto, of hoe je een muurtje moet bouwen? Je kunt het simpelweg intypen in Google en je vindt overal antwoord op.

Deeleconomie

We huren niet meer overal iemand voor in. Een fietsband plakken we zelf, een muurtje schilderen we in een middagje zelf en we onderhouden onze eigen tuin. We verbouwen onze eigen groenten en schilderen zelf dat leuke schilderij voor aan de muur. En als we gereedschap nodig hebben voor onze creatieve en doe-het-zelf activiteiten, dan lenen we die bij de buren. Steeds meer organisaties richten zich op deze zogenaamde deeleconomie. Want waarom zouden we allemaal een heggenschaar moeten kopen als we die maar twee keer per jaar gebruiken?

Sociale buurten

Steeds meer initiatieven stimuleren mensen om meer sociaal contact met elkaar te leggen. Het oranjefonds bijvoorbeeld. Als we meer contact maken, kunnen we meer delen. En dat houdt niet op met het uitlenen van een boor of zaag. We kunnen kleding doorgeven aan kinderen die jonger zijn, op elkaars kinderen passen als we werken. En ook ouderen zijn gebaat bij meer sociale contacten in de buurt. Want als je de buurvrouw eenmaal kent is het zo’n kleine moeite een boodschapje voor haar mee te nemen. Het mes snijdt zo aan méér dan twee kanten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *