Geld besparen door te delen

Geld besparen

Bijna iedereen let op de kosten de afgelopen jaren. Geld besparen kan vaak ook makkelijk. Eerst maakte de economische crisis mensen creatief. Nu zijn veel mensen op zoek naar duurzame alternatieven om het milieu te sparen. En tegelijk is dat vaak voordelig voor de portemonnee. Veel mensen zoeken naar manieren om kosten te besparen. We wisselen bijvoorbeeld massaal om de haverklap van energiemaatschappij en telefoonaanbieder, op zoek naar de goedkoopste deal. Daarbij letten we steeds vaker op duurzaamheid. We kopen tweede hands spullen op Marktplaats en delen steeds vaker spullen met elkaar. Zelfs onze auto delen we tegen betaling met wildvreemden.

Geld besparen door DIY

Do it Yourself (DIY) is de afgelopen jaren een begrip geworden. Niet alleen breien, haken en naaien we onze eigen kleding, we klussen zelf in huis en tuin. Ook reparaties aan de auto kunnen we vaak best zelf. En op het internet vind je gemakkelijk de uitleg over hoe je dat kunt doen. Informatie over filter vervangen van je auto, of hoe je een muurtje moet bouwen? Je kunt het simpelweg intypen in Google en je vindt overal antwoord op. Je kunt veel geld besparen als je dingen zelf doet.

Woon- werk verkeer

Voor woon- werk verkeer pakken we steeds vaker de fiets of maken gebruik van het openbaar vervoer. De auto van de zaak is vaker een elektrische variant en je kunt in plaats daarvan tegenwoordig ook scooters leasen of een fiets van de zaak krijgen. De goedkopere keuzes zijn vaak ook beter voor het milieu. Een mooie trend die zich de komende jaren voort zal zetten.

Deeleconomie kan geld besparen

We huren niet meer overal iemand voor in. Een fietsband plakken we zelf, een muurtje schilderen we in een middagje zelf en we onderhouden onze eigen tuin. We verbouwen onze eigen groenten en schilderen zelf dat leuke schilderij voor aan de muur. En als we gereedschap nodig hebben voor onze creatieve en doe-het-zelf activiteiten, dan lenen we die bij de buren. Steeds meer organisaties richten zich op deze zogenaamde deeleconomie. Want waarom zouden we allemaal een heggenschaar moeten kopen als we die maar twee keer per jaar gebruiken?


LEES OOK: Energie-besparen-met-een-groot-gezin
EN 4-tips-om-te-besparen-op-kinderkleding
EN Vrouw en geld: duik in je financiën


Sociale buurten

Steeds meer initiatieven stimuleren mensen om meer sociaal contact met elkaar te leggen. Het oranjefonds bijvoorbeeld sponsort buurtfeesten. Als we meer contact maken, kunnen we meer delen. En dat houdt niet op met het uitlenen van een boor of zaag. We kunnen kleding doorgeven aan kinderen die jonger zijn, op elkaars kinderen passen als we werken. En ook ouderen zijn gebaat bij meer sociale contacten in de buurt. Want als je de buurvrouw eenmaal kent is het zo’n kleine moeite een boodschapje voor haar mee te nemen. Het mes snijdt zo aan méér dan twee kanten! In onze wijk is nu een wijkkamer gekomen. Eens per maand ga ik daar naartoe om kleding te repareren terwijl oudere buurtgenoten een kop koffie met elkaar drinken. Het is leuk en stimuleert het wij-gevoel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.