Vrouw en geld: duik in je financiën!

Vrouw en geld
Foto door Nataliya Vaitkevich via Pexels.com

Dit artikel ‘vrouw en geld’ publiceerde ik eerder al in 2009. En nog steeds is de financiële veiligheid niet voor alle vrouwen in Nederland goed op orde. Sterker nog: één op de drie vrouwen is niet economisch zelfstandig. We onderbreken nog steeds onze carrière voor onze kinderen. En na een scheiding zijn we slechter af dan de mannen. Maar steeds meer vrouwen werken wel aan de verbetering van deze situatie. Want we staan er beter voor dan ruim 10 jaar geleden. Sta jij wel vaak genoeg stil bij jouw financiële gezondheid?

Na succesvolle pilots in 2008 organiseerde E-Quality (kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit inmiddels gefuseerd met de LNVH) in 2009 negen Vrouw&Geld Cafés door het hele land. In de Vrouw&Geld Cafés kunnen vrouwen van alle leeftijden met hun financiële vragen terecht bij onafhankelijke deskundigen, bijvoorbeeld op het gebied van pensioen, inkomen, sparen, lenen en beleggen. De Vrouw&Geld Cafés werden mede mogelijk gemaakt door CentiQ, Wijzer in geldzaken.

Uit dit artikel op www.mamas.nl in 2009

Vrouw en geld: Vrouwen steeds vaker economisch zelfstandig

Volgens de emancipatiemonitor van het CBS zijn vrouwen de afgelopen jaren steeds vaker economisch zelfstandig. Dat blijkt uit de cijfers. Ook al zijn de economische crisis en de Corona jaren niet bevorderlijk voor de stijgende lijn.

Al een aantal jaren stijgt het aandeel vrouwen tussen 15 jaar en de AOW-leeftijd, uitgezonderd scholieren en studenten, dat netto minstens het bijstandsniveau (990 euro per maand in 2019) verdient. Deze groeiende economisch zelfstandigheid is in lijn met een belangrijke doelstelling van het emancipatiebeleid. Tussen 2009 en 2019 steeg dat aandeel van 54,1% naar 63,8%. Die stijging speelde vanaf 2014 na de economische crisis. Ook bij mannen was toen sprake van een toename, al was die minder sterk. Nu de arbeidsparticipatie vanwege corona in 2020 niet is gestegen, en de werkloosheid is opgelopen, is niet uit te sluiten dat het aandeel economisch zelfstandige vrouwen en mannen terug zal lopen in 2020.

CBS Emancipatiemonitor 2020

LEES OOK: Kinderen leren omgaan met geld een belangrijke les
EN Geld besparen door te delen: over deeleconomie en sociale wijken


Vrouwen bewust maken van financiële consequenties van hun keuzes

Vrouwen zijn zich onvoldoende bewust van het effect van bepaalde levens- en loopbaankeuzes (zoals deeltijdwerken en scheiding) op hun financiële situatie. Zo was slechts 54,1% van de vrouwen economisch zelfstandig in 2009 en zijn dat er nu nog steeds maar 63,8%. Dat betekent toch dat 36,2 procent van de vrouwen in Nederland anno 2020 niet financieel voor zichzelf kan zorgen. Veel vrouwen komen na een echtscheiding sneller dan mannen in armoede terecht. Ook is de pensioenopbouw van vrouwen door lagere arbeidsparticipatie beduidend lager dan die van mannen.

Met de Vrouw&Geld Cafés streeft E-Quality er naar vrouwen meer inzicht te geven in de financiële consequenties van keuzes die zij maken. In 2012 fuseerde e-quality met de landelijke vereniging van vrouwelijke hoogleraren. www.lnvh.nl

Uit dit artikel in 2009 aangevuld op 1 november 2022

Anders leren omgaan met geld

Vrouw en geld, het blijft een lastige combinatie. Nog veel vrouwen doen een stapje terug op het moment dat arbeid en zorg gecombineerd moeten; dit leidt ertoe dat veel vrouwen financieel onzelfstandig zijn. Ook blijkt uit onderzoek dat vrouwen op een andere manier met geld omgaan dan mannen. Vrouwen zorgen slecht voor hun persoonlijke financiële positie.

Bij een scheiding gaan de meeste vrouwen er financieel op achteruit, terwijl mannen erop vooruit gaan. Vrouwen hebben vaker een pensioenbreuk dan mannen en krijgen daardoor een pensioen dat beduidend lager ligt dan dat van mannen. Vrouwen hebben bovendien de neiging hun kennis van geld te overschatten (‘Vrouwen & Geld. Organiseer je financiën’, Hulst en Van Hoeflaken, 2008). En hoe zit het eigenlijk met hypotheken, sparen en beleggen? Veel vrouwen weten te weinig van financiële producten en diensten. Het is goed je hier beter in te verdiepen. Dat kan al door de juiste boeken te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.