Je huis verduurzamen met zonnepanelen

Je huis verduurzamen met zonnepanelen

Wanneer je nadenkt over het verduurzamen van je huis, komen zonnepanelen waarschijnlijk als eerste in je gedachten. Nederland biedt voldoende zonlicht om je eigen elektriciteit op te wekken, zelfs op bewolkte dagen. Maar levert dit ook echt aanzienlijke besparingen op? Je huis verduurzamen met zonnepanelen gaat natuurlijk niet alleen over geld. Je wil ook mindere fossiele brandstoffen zoals gas verbruiken. Dat is beter voor het milieu.

Je eigen energie opwekken

Met zonnepanelen kun je je eigen duurzame, zonne-energie opwekken, een grote stap richting een duurzamer leven. Want het is een eerste stap om op den duur helemaal van het gas af te gaan. Je begint met je eigen elektriciteit opwekken en later kan je met een warmtepomp zelfs je verwarming en warm waterkraan erop aansluiten. Dan kan je helemaal fossielvrij leven. Zelfs op bewolkte dagen genereren je panelen nog steeds elektriciteit. Naast je zonnepanelen op je dak heb je ook een omvormer nodig die de opgewekte gelijkstroom omzet in bruikbare wisselstroom. Deze wordt eerst naar je meterkast geleid, voordat je de stroom in je huis kunt gebruiken.


LEES OOK: 4X huishoudelijke tips: handig, snel en duurzaam!
EN Duurzaam leven en wonen: kom dichter bij je eigen natuur


Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen op je dak
Foto door Kindel Media via Pexels.com

Zonnepanelen bestaan uit verschillende zonnecellen gemaakt van silicium. Deze cellen zetten zonlicht om in gelijkstroom. Gelijkstroom is echter nog niet bruikbaar in huis; daarvoor heb je een omvormer nodig die de gelijkstroom omzet in wisselstroom.

Het plaatsen van de omvormer

Idealiter plaats je de omvormer niet in de meterkast, maar bijvoorbeeld in de garage, omdat omvormers weliswaar weinig geluid maken, maar toch genoeg om storend te zijn als ze in huis worden geplaatst. Kies daarom bij voorkeur een locatie die niet dagelijks wordt gebruikt. Er zijn ook omvormers die geen geluid maken, dus zoek dat eerst goed uit. En bepaal daarna pas waar ze geplaatst moeten worden.

Hoeveel kun je besparen?

De terugverdientijd van zonnepanelen hangt af van het aantal panelen en het merk dat je kiest, evenals de arbeidskosten en andere factoren. Laten we het niet te ingewikkeld maken, maar als je bijvoorbeeld 15 zonnepanelen installeert, kun je ongeveer €700 per jaar besparen op je energierekening. De kosten voor de aanschaf en installatie van deze 15 panelen variëren van €6.000 tot €8.500. Als je liever minder panelen wilt, kost een gemiddelde installatie van 10 zonnepanelen ongeveer €5.000, beginnend bij €3.000. Bij 15 panelen kun je maximaal €10.500 terugverdienen over een periode van 25 jaar. Na ongeveer 10 jaar heb je je investering terugverdiend en geniet je van gratis stroom! De gemiddelde levensduur van zonnepanelen is 25 jaar.

Teruggeven van stroom aan het net

Om echt geld terug te verdienen aan zonnepanelen moet je stroom terug kunnen leveren aan je energieleverancier. Stroom opslaan is niet makkelijk. En de maximale capaciteit van het net is bijna bereikt. Dat betekent dat je bij sommige maatschappijen een bedrag per jaar moet betalen om terug te kunnen leveren. Overleg met je energieleverancier welke voorwaarden jij krijgt met jouw contract. Bestaande contracten zijn vaak voordeliger dan nieuwe contracten, omdat je daar wel de mogelijkheid hebt om tegen goede voorwaarden stroom terug te leveren. De rekensom is dus niet voor iedereen gelijk. En zal ook in de toekomst kunnen veranderen. Maar nog steeds wek je overdag je eigen stroom op en kan je daarop besparen! Vooral als je ook een warmtepomp neemt kan je veel besparen, omdat je dan helemaal van het gas af kan. En gas is duur, zoals je weet!

Welke subsidies of regelingen zijn er voor de aanschaf van zonnepanelen?

De subsidie voor zonnepanelen werd per gemeente geregeld. Ik zeg ‘werd’ want vanaf 2024 zijn er geen subsidies meer voor het plaatsen van zonnepanelen op je huis. Er zijn misschien wel andere regelingen, die jouw zonnepanelen voordeliger kunnen maken. Kijk op deze site van de overheid wat er op dit moment mogelijk is.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Bijna elk dak is geschikt voor zonnepanelen, of het nu een plat of schuin dak is. Het rendement is het hoogst als je dak naar het zuiden is gericht, terwijl een dak op het noorden minder zinvol is. Bij schuine daken is een helling van 36 graden het meest efficiënt.

Alternatieve locaties voor zonnepanelen

Als je dak niet geschikt is vanwege de richting of te veel schaduw, kun je overwegen om zonnepanelen elders te plaatsen, zoals in de tuin. Houd echter rekening met kosten voor een fundering, voorkom overwoekering en zorg ervoor dat de constructie voldoet aan de hoogtebeperkingen en het bestemmingsplan.

Overweeg jij al zonnepanelen? Of heb je ze al? Wat is jouw ervaring?

Een reactie

  1. Mooi artikel, erg leerzaam ook, dank je wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.