Hoe duurzaam is bamboe kleding?

hoe duurzaam is bamboe kleding

Je ziet steeds meer kleding die is gemaakt van bamboe. Het is een mooi natuurlijk alternatief voor katoen. En omdat het verbouwen en verwerken van katoen meer impact heeft op het milieu dan bamboe, stappen veel producenten over op bamboe. Maar kleven er ook bezwaren aan bamboe? Hoe duurzaam is bamboe kleding eigenlijk?

Milieu en verwerking van bamboe

De populariteit van bamboe kleding is naast de gunstige milieu impact, vooral te danken aan de fantastische producteigenschappen van bamboe. Bamboe kleding geeft veel natuurlijk draagcomfort. De vezel is mooi rond en daardoor zeer geschikt voor de verwerking tot mooie kledingstukken. Een kledingstuk van bamboe voelt lekker zacht aan in vergelijking met een item van katoen.

Draagcomfort en temperatuur

Kleding gemaakt van bamboe voelt zacht aan. Het materiaal reguleert ook de temperatuur beter dan andere stoffen. Er zitten microscopisch kleine gaatjes in de vezel, waardoor het materiaal goed blijft ademen. Doordat je lichaam beter op temperatuur blijft, zal je minder snel transpireren in bamboe. Andersom houdt het je warmer als het te koud wordt, in vergelijking met katoen. Dat geldt voor bamboe kleding voor dames, heren en voor bamboe sokken. De sokken absorberen transpiratievocht drie keer beter dan katoen.

Productie van bamboe

Hoe duurzaam is bamboe kleding? Daarbij kijk je naar de gehele keten. Laten we beginnen bij het verbouwen van bamboe. Hoe wordt het verbouwd, wat is er nodig om bamboe goed te laten groeien? Bij de productie van de bamboe planten worden geen insecticiden en pesticiden gebruikt. Dat is niet nodig omdat het zo’n sterke en snelgroeiende plant is. Dat is fijn voor de gevoelige huid, maar ook voor het milieu.

Katoen is zeer vervuilend

Bamboe is dus een heel goed alternatief voor katoen. En waarom zouden we katoen zo graag willen vervangen? De productie van katoen is één van de grootste vervuilers op aarde! Katoenplantages beslaan ongeveer 2,5% van de beschikbare landbouwgrond. Dat lijkt weinig, maar al deze plantages bij elkaar zijn wel verantwoordelijk voor de volgende hoeveelheden milieubelastende stoffen:
25% van het wereldverbruik van giftige insecticiden
16% van het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen
10% van het wereldverbruik van giftige pesticiden
Daarnaast is voor de verbouw van katoen veel kunstmest nodig en een enorme hoeveelheid water. Voor de productie van één kilo katoen is 10.000 liter water nodig. En water is kostbaar en schaars. Als je bedenkt dat er wereldwijd jaarlijks 250 miljoen kilo katoen wordt geproduceerd, snap je wel dat dit doodzonde is van die miljarden liters water.

Bamboe verbouwen is beter voor het milieu

Hoe duurzaam is bamboe kleding? Als je bedenkt dat bamboe uit zichzelf heel gemakkelijk en snel groeit, snap je de winst voor het milieu tijdens het verbouwen van de planten. Een bamboe bos heeft geen extra water nodig, geen pesticiden, insecticiden of kunstmest. Na de groei en de oogst laat het de grond vruchtbaar achter. Het geeft dus geen erosie en wil overal groeien. Na de oogst blijven de wortels zitten en groeit de bamboe vanzelf weer door. De plant neemt ook 35% meer CO2 op uit de lucht, tijdens de groei. En helpt zo het broeikaseffect tegen te gaan. Bamboe levert bovendien per hectare tien keer meer bruikbaar materiaal op dan katoen.

Bamboe en biologisch katoen

Naast de traditionele productie van katoen, is er de laatste jaren ook veel biologisch katoen verbouwd en verwerkt in kleding. Biologisch katoen (organic cotton) is ten opzichte van ‘gewone’ katoen een enorme stap vooruit als je let op de belasting voor het milieu. Hoewel er de laatste jaren steeds meer biologisch katoen werd verbouwd, is de opbrengst wereldwijd nog minder dan 1% van de totale katoenproductie. Producenten zullen er in de toekomst niet vaker voor gaan kiezen, omdat de opbrengst per hectare bij bamboe veel hoger ligt dan bij katoen.



LEES OOK: Duurzame-kleding-kleine-moeite-groot-effect
EN Biologische-babyspullen-helemaal-hot-ga-ervoor


Hoe duurzaam is bamboe kleding?

In antwoord op deze vraag hoe duurzaam is bamboe kleding, kunnen we dus zien dat deze veel beter is voor het milieu dan de katoen die we gewend waren te gebruiken voor onze kleding. Toch kleeft er aan bamboe ook een belangrijk bezwaar. De verwerking van de bamboe tot een textielvezel vergt wat meer energie dan bij katoen. Er zijn verschillende methoden om bamboe te verwerken tot vezels, die geschikt zijn voor kleding. De een is milieuvriendelijker dan de ander. Maar ook kostbaar.

Bamboelinnen is milieuvriendelijk

Het hout van de bamboeplant kan vermalen worden met natuurlijke enzymen om de bamboe af te breken tot een papperige massa. Dan worden de natuurlijke vezels er mechanisch uitgekamd. Vervolgens kan dit materiaal gesponnen worden tot garen. Dit is hetzelfde proces waarmee vlas of hennep tot linnen wordt verwerkt. Bamboetextiel die op deze manier is geproduceerd heet dan ook bamboelinnen. Het is arbeidsintensief en kostbaar en daarom kiezen niet veel producenten hiervoor.

Viscose of bamboerayon en Tencel

De tweede methode om bamboe te verwerken geeft een ander materiaal, dat we bamboerayon noemen. Door de bamboe te koken en op te lossen in meestal agressieve chemicaliën, kunnen er daarna nieuwe vezels van gemaakt worden. Dat geeft dan de natuurlijke kunstvezel viscose. De chemicaliën die gebruikt worden zijn slecht voor mens en milieu. Er wordt hard gewerkt aan milieuvriendelijke technieken. Stoffen die we Tencel noemen zijn al geproduceerd met natuurlijke enzymen, die helpen de vezels op te lossen. En de afvalstoffen worden vaker hergebruikt, zodat deze niet in het milieu terecht komen.

Duidelijkheid over de productieketen

Om tot een duidelijke conclusie te komen hoe duurzaam bamboe kleding is, moet je naar de gehele productieketen kijken. Van het zaaigoed, de plantages, de verwerking tot vezel, stof en de productie van het kledingstuk dat jij aantrekt. Al met al heeft bamboe al zeker een grote voorsprong op katoen. Zeker als je voor Tencel of bamboelinnen kiest. We willen steeds vaker precies weten hoe onze kleding gemaakt wordt en door wie. Hoe kritischer wij als consument zijn, hoe groter de stimulans voor producenten om daar openheid over te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.