Duurzame kleding: kleine moeite, groot effect

duurzame kledingBesef je eens hoeveel kleding je per jaar in huis haalt met een groot of minder groot gezin. Voor de productie van al dat textiel wordt het milieu flink zwoegen. Daarnaast staat de kledingindustrie natuurlijk bekend om de erbarmelijke omstandigheden waaronder – vaak jonge – kinderen de kleding produceren. Hoe we de kledingindustrie én duurzaamheid van kleding kunnen verbeteren? Door zelf voor duurzame kleding te kiezen!

Wat is duurzame kleding?

Duurzame kleding is gemaakt met respect voor mens en milieu. Zo zijn in het productieproces geen schadelijke chemicaliën en pesticiden gebruikt, en worden werknemers in het productiebedrijf goed behandeld en vergoed.

Keurmerken

Er is een groot aantal keurmerken op de markt dat aangeeft of een kledingmerk of kledingwinkel duurzaam, fairtrade en/of ecologisch is. Omdat er veel keurmerken zijn, moet je je er wel even in verdiepen, voordat je zeker weet dat je de juiste spullen koopt. Omdat veel bedrijven en merken wel door hebben dat ‘duurzaam’ een woord is dat goed verkoopt, komen er nog wel eens verwarrende reclameboodschappen aan ons voorbij. Check daarom HIER eens het overzicht voor keurmerken van Milieu Centraal.

Waar te koop?

Duurzame kleding is tegenwoordig op steeds meer plekken verkrijgbaar. Maar let op: waar de vraag naar duurzame kleding stijgt, stijgt ook het aantal “onterechte” duurzame merken. Merken die commercie ruiken gaan al snel allerlei claims op hun kleding plakken. Probeer te zoeken naar merken en winkels die een duidelijk statement of verhaal hebben omtrent hun product. Want grote ketens die ineens in de “hype” duiken zijn nu eenmaal niet altijd betrouwbaar, helaas.

Hoe begin ik?

Zie jij er wel wat in om samen met je gezin bij te dragen aan een beter milieu en een betere internationale kledingindustrie? Koop dan om te beginnen gewoon een deel van je kleding duurzaam. Bijvoorbeeld het ondergoed voor je man, de jeans van je kids en je eigen handtassen. Eerlijk is eerlijk: zoeken naar duurzame, eco kleding is wat lastiger dan gewoon zomaar ergens een winkel binnenlopen. Maar, geloof het of niet; wie de smaak te pakken heeft gaat er de lol van in zien.

Veel plezier, en bedankt namens milieu en maatschappij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.