Een onderhoudsvriendelijk tuinplan maken? Doe het nu!

onderhoudsvriendelijk tuinplanWil je voor volgende zomer een onderhoudsvriendelijk tuinplan maken? Doe het dan nu. Maak een plan en voer de komende maanden alvast het een en ander uit. Zijn er planten die je niet meer wilt? Breng ze deze maand nog naar de plantenopvang. Met deze tips maak je een onderhoudsvriendelijke tuin waar je het hele jaar plezier van hebt.

Onderhoudsvriendelijk tuinplan

In een onderhoudsvriendelijk tuinplan horen tuinmeubelen, die je in alle seizoenen buiten kunt laten staan. Koop stoelen en tuintafels bij VdGarde bijvoorbeeld. En kies voor onderhoudsvriendelijke materialen. Laat je adviseren en koop ze nu met korting. Dat kan je honderden euro’s besparen. Plaats ook een schutting of trellis waar je planten tegen aan kunt laten groeien of plantenbakken aan kunt hangen. Dat geeft minder onderhoud dan een heg, die je meerdere keren per jaar moet snoeien. Maak borders met makkelijke planten. Wil je de schutting schilderen? Kies dan voor een donkere kleur. Die hoef je minder vaak opnieuw te schilderen dan bijvoorbeeld een witte.

Makkelijke planten en dichte begroeiing

Misschien weet je niet wat makkelijke planten zijn? Je hoeft er niet een hele studie van te maken. Ik geeft je hieronder alvast wat voorbeelden. Een combinatie van deze planten geeft je al het hele jaar door bloemen en een groen uitzicht in de tuin. Voeg er naar eigen smaak andere planten aan toe, of houd het simpel en plant grotere oppervlakken met dezelfde 4 of 5 soorten. Zet planten ook dicht op elkaar, zodat er niet teveel aarde zichtbaar blijft. Dan krijgt onkruid veel minder kans. En dat scheelt je veel werk, omdat je niet hoeft te wieden.

Kinderen in de tuin

Als er kleine kinderen in je tuin spelen, let dan wel op dat je geen giftige planten in je tuin zet. Lekkere eetbare planten zijn een handige oplossing, maar die zijn vaak niet onderhoudsvriendelijk. Bedenk maar eens hoeveel werk een echte moestuin vraagt. Bekijk onderstaande tips om alvast inspiratie op te doen. En plant die winterharde planten nu alvast, zodat ze in het voorjaar lekker groter kunnen groeien.

Lees ook: Kindvriendelijke-tuin-maken-hier-moet-je-zeker-op-letten EN maak-je-tuin-deze-zomer-een-feestje-voor-jou-en-je-kinderen

Niet doen? Vergeet een gazon

Veel mensen denken dat een mooie grasmat lekker handig is in de tuin. Maar vergis je niet. Om een gazon mooi te houden, zit er veel werk in. Je moet in de herfst zorgen dat er geen bladeren op blijven liggen, in het voorjaar mesten en verticuteren om het mos te bestrijden. En in de zomer sta je elke week achter de grasmaaier om het gras kort te houden. Niets is meer werk dan een gazon in de tuin.

Vermijd bomen die hun bladeren verliezen

Bomen die in de winter (grote) bladeren verliezen, geven veel werk. Je bent in het najaar vaak aan het vegen op je tuinpad en in het voorjaar moet je de resten wegharken uit je borders. Kies voor zoveel mogelijk wintergroene bomen, heesters en planten. Die verliezen hun bladeren niet en geven het hele jaar een groene tuin.

Wel doen? Siergrassen in je tuin!

Siergrassen groeien in flinke pollen in de tuin. Ze zien er geweldig uit en vragen weinig onderhoud. Plant ze in een zonnige hoek en laat ze gewoon hun gang gaan. Het geeft een modern uiterlijk aan je tuin. Kijk voor inspiratie hoe de wereldberoemde tuinontwerper Piet Oudolf met grassen werkt in zijn tuinontwerpen. Zijn passie voor tuinen, landschappen en ontwerpen heeft mensen over de hele wereld geïnspireerd. De manier waarop hij de planten combineert met het gebruik van veel grassoorten, zijn uniek in zijn werk.

Klimmers op de schutting

Zelf hechtende klimmers hebben geen speciale draden nodig om ze omhoog te houden. Dat scheelt veel werk. Neem bijvoorbeeld klimop. Je moet deze plant wel elk jaar terug snoeien, maar dat kan op elk moment in het jaar. Ze zijn oersterk en geven een mooie groene kleur aan je tuin. Ze zijn overigens wel giftig, dus zorg dat je kindje ze niet opeet.

Gemakkelijke planten

Veel wintergroene planten vragen weinig onderhoud. Kies bijvoorbeeld voor heesters als Viburnum tinus, Prunus lusitanica en Elaeagnus x ebbingei. Geef ze de ruimte en laat ze lekker groeien. Je hebt er geen omkijken naar. Als ze de juiste maat al hebben, zorg dan dat je in de border zo min mogelijk aarde ziet. Zet de planten dicht tegen elkaar aan, zodat er geen onkruid kan groeien.

1. Tuingeranium (ooievaarsbek)

tuingeraniumTuingeraniums zijn heel veelzijdig en gemakkelijk. Er zijn lage, bodem bedekkende soorten. En er zijn hogere soorten. Compacte soorten en meer losse groeivormen. In diverse kleuren als roze, paars en wit. Sommige zijn half wintergroen. De meeste soorten houden van zon, maar er zijn er ook die beter gedijen in de schaduw. Geranium is heel geschikt om een basis te vormen voor de structuur in de kleine tuin. De meeste soorten bloeien al in het late voorjaar. Als je de uitgebloeide bloemen eruit haalt, komt de plant de hele zomer door met nieuwe bloemen.

Helleborus (kerstroos)

helleboris-orientalis
Helleboris Orientalis
Helleborus behoort tot een van de mooiste winter bloeiers. Hij blijft de hele winter groen en bloeit maandenlang. Zelfs als deze uitgebloeid is, kunnen de oude bloemen mooie structuur in de tuin geven. De bekendste variant is Helleborus niger, de witte kerstroos, die met kerst bloeiend in pot verkrijgbaar is. In de tuin bloeit hij meestal pas in januari. Helleborus is er in diverse kleuren en soorten.

Persicaria (duizendknoop)

duizendknoop tuinplantDuizendknoop is een gemakkelijke, snelgroeiende tuinplant. Er zijn vele soorten en kleuren variaties van deze plant. Leuk om te combineren. Het zijn allemaal makkelijke vaste planten die weelderig groeien en goed passen in een natuurlijk ogende border. De bloei gaat vaak heel lang door. Zeker als je de dode bloemen eruit knipt. Deze kun je ook goed in de vaas houden. Dus als je een flinke bos in de tuin hebt, kun je de bloemen in je boeketten verwerken tijdens de zomermaanden.

Salvia (salie)

Salvia of SalieSalvia of Salie is een groep uiteenlopende planten. In vorm, geur en kleur. Ze zijn allemaal sierlijk en hebben aren met lipvormige bloemen. De echte salie (Salvia officinalis) is een vaste plant die samen met de andere soorten behoort tot de familie van de lipbloemigen. Andere varianten zijn eenjarig of sterven in de winter af. De echte Salie is eetbaar, wordt vooral gebruikt als kruid en is met name bekend uit de mediterrane keuken. De plant wordt 40-80 cm hoog. De bladeren zijn dik, grijs en sterk en ruiken heerlijk. De plant houdt van zon en bloeit in juni en juli. De nectar lokt vlinders en bijen, dus je doet ook nog iets goeds voor de natuur als je kiest voor Salvia in je tuin.

Sedum (vetkruid)

Sedum of vetkruidOok Sedum is een hele gemakkelijke en mooie plant. Hij houdt van zon en hij voegt kleur toe aan de border wanneer de meeste vaste planten over hun hoogtepunt heen zijn. Hij bloeit vanaf begin augustus tot in de late herfst. Sedum of Vetkruid behoort tot een familie van vetplanten, die heel veel variaties kent. Van bodembedekkers tot grote stevige planten. Ze zijn allemaal geschikt voor in de onderhoudsvriendelijke tuin. Ze kunnen goed tegen droogte, dus extra water zul je ze niet hoeven geven. De kleur van de bloemen verschillen per soort van roze, rood, paars tot wit. Sedum spectabile ‘Brilliant’ is een populaire variant, die je in veel tuinen ziet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.