Kindvriendelijke tuin maken? Hier moet je zeker op letten

Kindvriendelijke tuin

Wil jij een kindvriendelijke tuin aanleggen? Omdat je kindje deze zomer voor het eerst buiten gaat spelen? Waarschijnlijk heb je al een tuin en wil je die aanpassen zonder al te veel kosten te maken. Dat kan. Als je werkt met wat er is, kun je in een handomdraai jouw tuin geschikt maken voor je kindje. Denk aan een goede afscheiding als een schutting of een heg. Zo kan je kindje niet weglopen als je eventjes niet oplet. Verwijder ook alle giftige planten. En zorg voor voldoende schaduw in de tuin. En dan kan het grote spelen beginnen.

Giftige planten vermijden

Een kindvriendelijke tuin moet vooral veilig zijn. Kleine kinderen stoppen alles in hun mond. De een heeft die neiging meer dan de ander, maar je kunt niet zeker genoeg zijn. Er zijn tuinplanten die zijn voor mensen. En zeker kleine kinderen kunnen daar erg ziek van worden. Giftige planten die je in elk geval wilt vermijden zijn blauwe monnikskap, blauwe regen, ridderspoor, vingerhoedskruid, goudenregen, herfsttijloos, kardinaalsmuts, lelietje-van-dalen, oleander, buxus, papaver, peperboompje, taxus. Kijk hier voor de complete lijst giftige planten.


LEES OOK: Een veilig huis voor gezinnen: kindveilig en inbraakbestendig
EN Hoe ziet een kindvriendelijke tuin eruit? Leuk en veilig speelgoed voor buiten!


Zorg voor voldoende schaduw

In de zomer als de zon schijnt wil je graag naar buiten met je kindje. Maar te lang in de volle zon is niet goed voor de huid van je peuter. En bovendien kan je kindje snel te warm worden. Zorg daarom altijd voor voldoende schaduw in de kindvriendelijke tuin. Als je geen schaduw hebt van bomen, zet dan een grote parasol neer van bijvoorbeeld parasol-shop.nl. En zorg dat je kindje dan ook daadwerkelijk in de schaduw blijft op de warmste uren van de dag. Heb je bijvoorbeeld een zandbak? Zorg dan dat deze in de zomer schaduw heeft.


LEES OOK: Wonen met kinderen, waar moet je op letten?


Spelen in de kindvriendelijke tuin

In de kindvriendelijke tuin is altijd wat te doen. Een aanrader is de zandbak. Daarin kunnen kleintjes uren zoet zijn met een schepje en een emmertje. Het is makkelijk om een verplaatsbare schelp-zandbak aan te schaffen. Deze kun je ook goed afdekken, zodat het zand schoon blijft. Een open zandbak is snel te vies om in te spelen. Denk alleen al aan kattenpoep. Als ze wat groter worden is een schommel of ander speeltoestel natuurlijk leuk. Maar je kunt ook samen met je kind tuinieren. Leg samen bijvoorbeeld een biologische moestuin aan. Gebruik daarbij geen giftige mest of bestrijdingsmiddelen. Met een eigen compostemmer van Greenjump.nl kun je je kindje al heel vroeg leren hoe de kringloop van de plantenwereld werkt. Met een eigen schepje en harkje, kan je kindje al heel snel het gevoel hebben dat het echt een bijdrage levert aan de moestuin. En voor een peuter is er niets leukers dan dat. Doen wat papa en mama doen. Veel plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.