Tuinieren en klusjes in de tuin in het voorjaar

Tuinieren en klusjes in het voorjaar

Tuinieren en klusjes in het voorjaar

In het voorjaar is er altijd genoeg te doen in de tuin. Nu het weer een beetje opknapt en de dagen langer zijn, is het een mooie gelegenheid om de tuin eens goed aan te pakken. De tuincentra en bouwmarkten zijn druk en gezellig, maar je kunt ook veel online bestellen. Dat is voor drukke gezinnen vaak wel een uitkomst. Dan kan je in een weekend wat meer rust inbouwen en de plantjes thuis laten bezorgen. Tuinieren en klusjes in het voorjaar zijn leuk. Maar welke klusjes zijn er in deze tijd handig om te doen in de tuin? Ter inspiratie deel ik een paar tips met je!

Tuinmeubelen opknappen

Omdat we nu meer in de tuin gaan zitten, is het fijn daar ook comfortabele tuinmeubelen te plaatsen. Of knap je tuinmeubelen op met een likje verf in een vrolijke kleur. Misschien ben je veel van huis? Dan zijn de warmere avonden heerlijk om buiten tot rust te komen. Of werk je juist veel thuis? Dan kan je er de hele dag plezier van hebben. Van je ontbijt, lunch, theetijd tot avondeten. Maak daarom van je tuin of balkon een fijne plek. Met een ligbed of hangmat, zodat je echt kunt relaxen als je even een momentje hebt. En is het weekend? Maak een lekker drankje voor jezelf, pak er een goed boek bij en laat het vakantiegevoel maar komen.

Snoeien? Wat wel en wat niet?

Hortensia snoeien
Hortensia kan je flink terug snoeien in het voorjaar, dat bevordert de bloei en houdt de struik mooi compact.

Wat moet er gesnoeid worden in het voorjaar? Een vuistregel is dat alle heesters die na juni bloeien -zoals vlinderstruik, hortensia, rozen en lavendel, in het voorjaar gesnoeid mogen worden. Dat kan al vanaf maart. Wacht daar dus niet te lang meer mee. Heesters die al vroeg in het voorjaar bloeien worden juist na de bloei pas gesnoeid, omdat je anders alle knoppen eruit knipt. Dan moet je weer een jaar wachten tot je bloemen ziet. En dat is zonde. Als je heggen en struiken in vorm wilt snoeien, doe dat dan na de langste dag in de zomer. Dan hebben ze de belangrijkste groei achter de rug. Dat scheelt, want dan hoef je het maar eens per jaar te doen.

Tegels reinigen

Veel mensen vinden mos en plantjes tussen de tegels een doorn in het oog. Als je van natuurlijk tuinieren houdt, dan heeft dat juist zijn charme. Maar in een modern ingerichte tuin, wil je schone tegels. Je kunt met de hand aan de slag gaan en onkruid tussen de tegels weghalen. Dat is even een klusje. Maar sommige mensen gebruiken er ook een hoge druk spuit voor.

Probeer in elk geval chemische troep te vermijden als je aan de slag gaat. Dat is slecht voor de natuur, de bijen bijvoorbeeld. Gebruik als natuurlijke onkruid bestrijder hooguit een mengsel van natuurazijn en groene zeep. Daarmee bestrijd je het gras tussen de tegels ook.LEES OOK: Een onderhoudsvriendelijk tuinplan maken? Doe het nu!

EN Bijen in je tuin? Ja graag! Leer waarom en hoe

EN Maak je tuin deze zomer een feestje voor jou en je kinderen


Zomerbloeiers zaaien en poten

Dahlia plukbloemen
Dahlia is een mooie bloem, die zeer geschikt is om te plukken en op de vaas te zetten. Het zijn bloembollen en ze bloeien in augustus. De bollen kan je het beste elk jaar uit de grond halen, op een droge, koele plek bewaren en het volgende voorjaar weer poten.

Hou je van bloemen in je tuin? Dan is het nu de tijd om de zomerbloeiers te zaaien en te poten. Zomerbollen zoals Dahlia’s, Kaapse lelies en de Iris, mogen nu de grond in. Deze bloeien dan later in het seizoen pas. Als je in de zomer je eigen pluktuin wilt creëren kun je Lathyrus, Cosmea en Zinnia bijvoorbeeld nu al zaaien. Dit zijn eenjarige planten. Hiermee vul je ook de lege ruimte in de tuin tussen de vaste planten mooi op. Als het weer in de zomer soms niet heel lekker is, dan pluk je gewoon lekker een bosje bloemen voor binnen. De meeste van deze bloeiende eenjarige planten kun je ook goed in potten op het terras of balkon kweken.

Gaan jouw handen al jeuken? Welk tuinproject ga jij dit voorjaar oppakken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.