Veilig buiten spelen voor kinderen

Veilige tuin voor kinderen

Veilig buiten spelen. Of je nu in de stad woont of in een groen dorp. Veilig spelen voor kinderen is iets waar ouders vaak mee bezig zijn. In de stad kun je kleine kinderen niet zomaar op straat laten spelen. In een dorp of in het buitengebied gaat dat wat gemakkelijker. Maar ook daar loert gevaar. Als ze klein zijn kun je er beter bij blijven. Tot je samen met je kind het vertrouwen hebt opgebouwd dat ze snappen wat wel en niet kan. Niet zomaar de straat oversteken, niet bij een sloot spelen voordat ze een zwemdiploma hebben bijvoorbeeld. En ook niet met andere mensen mee zonder het te melden, ook al zijn het de buren.

Tuin of balkon

Als je in de stad of in een dorp woont en je hebt een tuin, dan is dat een mooie plek om te spelen voor een peuter. Maar hoe zorg je ervoor dat veilig buiten spelen voor jouw kindje gemakkelijker wordt? Je kunt je kindje leren dat het geen planten of stenen moet eten -ja echt sommige jonge kinderen willen alles met hun mond onderzoeken. Voor de zekerheid kun je in hun jonge jaren ook beter alle echt giftige tuinplanten de deur uit doen. En als je alleen een balkon hebt, kun je deze zo inrichten dat veilig spelen altijd ook buiten kan. Want frisse lucht is belangrijk voor kinderen.

Kunstgras of gewoon gras

Veilig buiten spelen

Op een balkon kun je bijvoorbeeld kunstgras leggen. Als je kindje dan valt, bezeert het zich minder snel dan op hard beton. Het ziet er ook vrolijker uit. Veel mensen kiezen er ook voor om een kunstgras tuin aan te leggen. Behalve dat het veel minder tijd neemt dan het onderhoud aan een echt gazon, zit je kleintje niet constant in de modder als het even buiten is. Dus het scheelt een hoop in de was.En als ze groter worden, kunnen ze er ook lekker op voetballen of hockeyen. Als je niet echt van tuinieren houdt, is dat een mooie oplossing om de speelruimte voor je kinderen uit te breiden. Binnen het veilige toezicht van papa en mama.

Maak een fijne veilige tuin

Maak ook van je tuin een heus kinderparadijs! Je hebt verschillende manieren om tot een kindvriendelijke tuin te komen. Overigens spelen hierbij niet alleen de belangen van je kinderen mee. Je wilt zelf ook plek hebben om te kunnen ontspannen wanneer het buiten mooi weer is. Kies je voor een tuinset met ronde tafel online bestellen, dan kan niemand zich stoten aan scherpe hoeken. Het gebruik van ronde vormen maakt de tuin ook minder strak en juist speels.  


LEES OOK: Kindvriendelijke tuin maken? Hier moet je zeker op letten!
EN Tuinieren: de klusjes in de tuin in het voorjaar!


Maak een veilige zandbak voor je kinderen

Kinderen vinden het over het algemeen heerlijk om met zand te spelen. Een zandbak kun je makkelijk zelf maken, met houten bielzen of hardhout. Om de kans op het snel rotten van het hout te verkleinen, kun je ervoor kiezen deze balken op een stenen basis te leggen. Vul de zandbak met speciaal speelzand voor kinderen. En zorg altijd voor een sluitende deksel. Want behalve kinderen, vinden katten een zandbak ook heel fijn, maar dan als toilet!

Creëer een compacte moestuin voor de kids

Je wilt geen giftige planten in de tuin, daarom kun je net zo goed eetbare planten gebruiken in je borders. Als je ook andere planten wilt neerzetten, die niet direct eetbaar zijn, is het goed een apart stukje te nemen waar je de moestuin maakt. Dat is duidelijker voor je kinderen. Je kunt een houten bak gebruiken of een een stukje van de tuin afzetten met stenen. Plant mooie en lekkere groenten naast elkaar. En kinderen zijn trouwens ook dol op eetbare bloemen, zoals viooltjes. Dat is heel feestelijk in een zomerse salade.

Laat de tuin leven met voldoende groen

Breng de tuin in het voorjaar tot leven, door deze van voldoende planten en heesters te voorzien. De vrolijke bloemen van deze planten trekken verschillende insecten aan in het voorjaar en de zomer. En laat de bladeren in de herfst vooral liggen onder de heg en in de borders, want dat is goed voor de egels! Het is een leuke manier om je kinderen kennis te laten maken met het buitenleven.

Foto bovenaan door Tetyana Kovyrina via Pexels.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.