Welke 4 meelsoorten zijn glutenvrij?

Welke 4 meelsoorten zijn glutenvrij

Steeds meer mensen zijn intolerant voor gluten. Dat betekent dat je buikpijn krijgt van brood en alle andere producten waar gluten inzitten. Heb je wel eens geprobeerd om alternatieven te vinden? Wanneer je coeliakie of een glutenintolerantie hebt en dus glutenvrij moet eten, is het vaak een hele klus om uit te zoeken wat je wel of niet kunt eten. In heel veel producten zitten namelijk gluten. Welke 4 meelsoorten zijn glutenvrij? Ik noem ze hieronder!

Zelf bakken is veilig

Ook in producten waarvan je het eigenlijk niet verwacht zitten gluten. Daarom is het verstandig om altijd het etiket te lezen, want je wil natuurlijk geen last krijgen van vervelende klachten. Mocht je helemaal op safe willen spelen dan kun je ervoor kiezen om zelf te gaan bakken. Ben je benieuwd welke meelsoorten glutenvrij zijn? En dus passen binnen een glutenvrij dieet? Ik geef je 4 voorbeelden.

Welke 4 meelsoorten zijn glutenvrij?

In de meeste meelsoorten zitten vermalen tarwe en andere granen met veel gluten. Maar met de volgende 4 meelsoorten kun je veilig thuis bakken als je glutenvrij wilt eten:

Rijstemeel

Rijstemeel wordt gemaakt van gemalen rijst. Het is in verschillende soorten te verkrijgen, waaronder ook volkoren rijstemeel. Deze soort rijstemeel heeft net iets meer goede voedingsstoffen omdat ook de zemelen en kiemen in het meel worden verwerkt. Je kunt rijstemeel met andere glutenvrije meelsoorten mengen om er zo een lekker brood, een heerlijke cake of knapperige koekjes van te kunnen bakken.


LEES OOK: De yoga keuken. 100 vegetarische recepten kookboek
EN Werkende moeders hebben dikke kinderen?


Amandelmeel

Wist je dat amandelmeel, dat wordt gemaakt van gemalen blanke amandelen, één van de meest gebruikte glutenvrije meelsoorten is? De kenmerken van amandelmeel komen heel erg overeen met die van tarwemeel. Dit betekent dan ook dat je het tarwemeel in een recept gewoon 1:1 kunt vervangen door amandelmeel. Worden er in het recept eieren gebruikt? Dan is het aan te raden om een ei extra te gebruiken voor het beste bakresultaat. Amandelmeel zit overigens boordevol mineralen die ons lichaam nodig heeft.

Maismeel

Gebruik eens maismeel voor glutenvrij bakken. We hoeven je vast niet te vertellen waar maismeel vandaan komt. Mais is van nature glutenvrij en past dan ook perfect binnen een glutenvrij dieet. Om maismeel te maken, worden de maiskorrels fijngemalen. Maismeel heeft een gele kleur en wordt onder andere gebruikt voor het bakken van maisbrood en maisbolletjes. Let op: wanneer je maisbrood in de supermarkt of bij de bakker koopt, bestaat het brood vaak deels uit glutenbevattend meel en niet uit 100 procent maismeel. Dus ook hier is zelf bakken beter.

Boekweitmeel

Veel mensen gebruiken ook boekweitmeel bij glutenvrij bakken. Hoewel veel mensen denken dat boekweit een graansoort is, klopt dit niet. Het is namelijk het eetbare zaad van een plant. Boekweit valt onder de groep pseudo-granen. Je kunt het goed combineren met andere glutenvrije meelsoorten. En het heeft een smaak die je het best kunt omschrijven als rijk en aarde-achtig. Boekweitmeel en andere (glutenvrije) meelsoorten bestel je eenvoudig en snel in de webshop van Baktotaal Bouwhuis.

Tip: Probeer ook eens glutenvrij meel in dit recept voor appeltaart zonder suiker!

Foto door Nourishment DECODED via pexels.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.