Recept: Appeltaart zonder suiker

Appeltaart zonder suiker

Appeltaart zonder suiker

Appeltaart gaat er eigenlijk altijd wel in. Deze appeltaart zonder suiker heb ik gemaakt zonder suiker te gebruiken, en heb honing als zoetmaker gebruikt. Maar er zijn natuurlijk ook andere alternatieven voor suiker. Omdat de appels zelf al erg zoet waren en ook de rozijnen veel suiker vrijlaten heb je het eigenlijk in de vulling niet echt nodig.

Ingrediënten (1 ronde taartvorm):

deeg:

250 gr bloem
125 gr echte roomboter op kamertemperatuur (niet te zacht)
1 ei
100 gr honing (rauwe, koudgeslingerde ongefilterde honing is het best) maar er zijn alternatieven, die lees je verderop in dit artikel!)
snufje zout

vulling:

3 appels
150 gram rozijnen
3 eetlepels honing (bij zoete appels is dit niet nodig! Dus gebruik in plaats van goudrenetten eens een andere soort)
2 theelepels kaneel (mag ook meer of minder, wat je lekker vindt)
boter, olijfolie of kokosolie om in te bakken


LEES OOK: Noten helpen je afvallen en gezond te blijven
EN Speltpasta salade met venkel en geitenkaas warm of koud


Beschrijving

  1. Maak het deeg voor jouw appeltaart zonder suiker door alle ingrediënten door elkaar te mengen en maak er een bal van. Zet deze bal ongeveer een uur in de ijskast.
  2. Snijd de appels in kleine stukjes.
  3. Maak in een koekenpan de olijfolie, boter of kokosolie warm en doe de appelstukjes erbij. Voeg de rozijnen, honing en kaneel toe en bak ongeveer 5 minuten.
  4. Haal het deeg uit de ijskast en rol (met een deegroller) uit tot een ronde lap. Leg deze in een taartvorm (eventueel op een stuk bakpapier) en zorg dat de randen overal even hoog zijn.
  5. Voeg de vulling toe.
  6. Als je ook de klassieke ruit over je taart wilt hebben, houd dan een deel van het deel apart en maak er langwerpige slierten van, zodat je in een ruitpatroon de taart kunt versieren. Als je te weinig deeg hebt voor een ruitpatroon, kan je ook kleine stukjes kruimelen op de vulling, voor een appelkruimeltaart.
  7. Zet de taart in de oven op 200 graden. Kijk na 30 minuten of de bodem stevig is geworden en haal de taart uit de oven als dit zo is. Zet deze anders telkens 10 minuten langer in de oven. Omdat niet elke oven hetzelfde resultaat geeft, moet je de eerste keer je taart even goed in de gaten houden en opschrijven wat voor jou de ideale tijd is. Zo weet je de volgende keer precies hoe lang je appeltaart zonder suiker in jouw oven moet.

Extra tips en uitproberen

Bodem voorbakken

Je kan er ook voor kiezen om eerst de bodem zonder vulling al 10 minuten op 180 graden in de oven te zetten, zodat je zeker weet dat de bodem gaar is. Zeker als je de vulling al voorbakt, is het vooral de bodem waar je mee bezig mag zijn als het de oven in gaat.

Meer lucht in het deeg

Voor een meer luchtige bodem, kan je een extra ei en wijnsteenbakpoeder aan het deeg toevoegen. Het rijst dan en wordt luchtiger in plaats van bros.

Honing als alternatief voor suiker

Honing is al een aardig alternatief voor suiker. En goed om te gebruiken in je appeltaart zonder suiker. Veel mensen noemen honing ‘vloeibare suiker’, maar dat is niet correct. Als alternatief voor geraffineerde suiker is honing echt een stuk gezonder. Hoe zit dat? Honing bevat meer fructose dan glucose, waardoor je lichaam meer energie nodig heeft om het in brandstof om te zetten. Hierdoor verbrand je meer calorieën en wordt er minder van de zoetstof omgezet in vet. Bovendien zorgen de vezels ervoor dat honing voedzamer is dan suiker. Vezels zijn ook essentieel als het gaat om hoe je lichaam met koolhydraten omgaat. Denk aan hoe aardappelen met schil een heel andere impact op je spijsvertering hebben dan een geschilde prak. Maar eerlijk is eerlijk, honing heeft wel invloed op je bloedsuikerspiegel. Er zijn andere alternatieven, die dat beter doen.

Andere alternatieven voor suiker in je suikervrije appeltaart

Naast honing kan je ook voor andere zoekmakers kiezen in je appeltaart zonder suiker, die nog minder calorieën bevatten. En minder invloed hebben op je bloedsuikerspiegel. Ik geef even een lijstje voor het zoekmaken van het deeg:

  • Biologische kokosbloesemsuiker
  • Biologische ahornsiroop
  • stevia (er zijn veel producten met stevia, die een goede vervanging zijn voor geraffineerde suikers.
  • dadelsiroop
  • rijstsiroop
  • agavesiroop
  • Suikervrije abrikozenjam (vermijd producten met aspartaam, want die stof is kankerverwekkend)
  • Dadels pureren (zelf eerst ontpitten en pureren)

LET OP: Alternatieve zoetstoffen, kunnen het deeg wat droger maken. Een extra ei of wat water kan helpen.

Welke zoetstof gebruik jij bij het bakken? En gebruik je ook andere meelsoorten zonder gluten?

5 reacties

  1. Er gaat 100 g honing in. Dat is in feite vloeibare suiker.
    Dus dit is vast lekker maar helaas geen appeltaart zonder suiker …

    • Je hebt gelijk, ook al is honing echt gezonder dan geraffineerde suikers. Zeker als je biologische koudgeslingerde rauwe honing gebruikt. Het bevat wel meer fructose dan glucose, waar je lichaam beter mee omgaat in de omzetting naar vet. Maar nog steeds heeft fructose invloed op je bloedsuikerspiegel. Daarom heb ik ook alternatieve zoetstoffen toegevoegd, waarbij vooral biologische kokosbloesemsuiker een goed alternatief blijkt te zijn voor geraffineerde suiker.

  2. Wat word bedoelt met ei gesplitst? Moet dan het witte of gele gedeelte erin?

  3. Als honing kun je het beste acasiahoning gebruiken die is ook geschikt voor suikerpatienten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.