Werkende moeders, dikke kinderen?

werkende moeders dikke kinderen
Foto door cottonbro via Pexels

Een Nederlandse krant bericht op 4 februari 2011 dat er in Amerika onderzoek is gedaan naar de relatie tussen werkende moeders en gezonde voeding. Werkende moeders dikke kinderen? Wat is de relatie tussen het gewicht van kinderen en het feit of ze wel of geen werkende moeder hebben? Sleutelkinderen -kinderen die zelf het huis binnen gaan, waar ouders ze niet opwachten met een kopje thee- hebben meer kans op overgewicht. Omdat er geen controle is over dat wat ze eten. En omdat ouders zich er snel en gemakkelijk afmaken bij het boodschappen doen. Het is een oud onderzoek en het speelt zich af in Amerika. Dat zal in Nederland anno 2022 toch wel een heel ander verhaal zijn!

Geen relatie met werk, wel met gezond voedsel in huis

Ik denk niet dat het gewicht van kinderen direct gerelateerd is aan het feit of de moeder wel of niet werkt. In bovenstaande geval misschien wel. Maar ook daar is het geen directe correlatie. Als jij als werkende moeder dikke kinderen hebt, voel je je misschien aangesproken. Maar overgewicht kan vele oorzaken hebben. En zelfs bepaalde ziekten kunnen overgewicht tot gevolg hebben. Dus we hoeven nooit te oordelen! Als je als werkende moeder zorgt voor een gezond gevulde (ijs)kast, is het probleem sowieso veel minder groot. Het eetpatroon van ouders is wél van invloed op het eetpatroon van kinderen en dus op hun gewicht. Dit is met alles in het leven zo, kinderen doen dat na wat ze zien, ze kopiëren alles. Eerst van hun ouders en zodra ze naar school gaan, wordt het voorbeeld van andere kinderen belangrijker.

Weet wat ze eten

Als ouder ben je verantwoordelijk voor wat en hoe je kind eet. Omdat een baby of jong kind nog niet in staat is keuzes te maken over wat het wel of niet eet en omdat ook opgroeiende kinderen niet zelf boodschappen doen of zelf koken. Natuurlijk is het gemakkelijk om je baby een potje te geven, terwijl jij het eten voor de rest van het gezin staat te maken. Maar weet jij wat er in zo’n potje zit? Babyvoeding in potjes wordt gemaakt om lang te bewaren, waardoor het allerlei geur-, kleur- en smaakstoffen bevat om er lang ‘lekker’ uit te blijven zien. En dat is niet perse altijd gezond.


LEES OOK: Welke 4 meelsoorten zijn glutenvrij?
EN Goede voornemens? Gezonde keuzes in kleine stappen!


Zelf vers eten maken is belangrijk

Makkelijk gezond eten met kinderen
Makkelijk gezond eten met kinderen kan ook! Maak een bakje met rijst en voeg de lievelingsgroenten van je kinderen toe. Rauw of gekookt. Een beetje feta erbij en eventueel een lekkere dressing en klaar is mama! – Foto door Alesia Kozik via Pexels.

De inhoud van die potjes baby voeding kun je zelf ook heel gemakkelijk maken Je hoeft maar een klein beetje van je eigen eten door de blender te halen. Doe dat dan wel voor je de kruiden toevoegt. En je hebt dezelfde maaltijd als één uit een potje, maar dan zonder al die ongezonde toevoegingen. Je kunt zelfs een keer per week een grote hoeveelheid maken en dit invriezen. Ook al verlies je dan altijd wel een deel van de vitaminen. Makkelijk gezond eten met kinderen hoeft ook niet ingewikkeld te zijn. Verzin een lijstje met makkelijke recepten, die niet meer dan een kwartier tijd kosten en houd die altijd op voorraad voor de dagen dat je weinig tijd hebt.

Geen tijd? Kies toch bewust!

Mocht je meer inspiratie willen, er zijn genoeg mooie kookboeken met lekkere en gezonde recepten. En als je het gewoon niet te moeilijk wilt maken, zorg dat je zoveel mogelijk echt verse groente op het menu zet en zo weinig mogelijk voorverpakte ingrediënten. Er zijn ook merken die gezonde baby voeding verkopen. Biologische voeding, zonder alle toevoegingen. En heb je geen tijd om elke dag vers te koken? Besteed dat dan uit. Of kook om de dag en bewaar het in de ijskast.


Handige kookboeken om in huis te hebben als je gezond wilt koken voor je baby en kind:


Een gezond lichaam begint in de kindertijd

Een gezond lichaam begint bij de basis en die leg je in de kindertijd. Maak je kind gezond door het de juiste voeding te geven. Kinderen zullen dan later als ze groot zijn zelf ook eerder gezond gaan eten. En als je eten leuk maakt voor kinderen, zullen ze op jonge leeftijd al veel kunnen leren over gezond eten. Samen tijd besteden aan eten en koken is ook gezellig. De beste gesprekken vinden vaak plaats aan de keukentafel, of als je samen eet. Het voedingscentrum geeft veel informatie over gezond eten. Ook speciaal voor kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.