7 tips om gezonder te eten

De meeste mensen willen graag gezonder eten. Dat is in de praktijk echter lastig. Heb je ’s morgens nog goede voornemens, dan zijn die eind van de dag meestal een stuk minder sterk. Dat komt omdat je dan moe bent en gemakkelijker toegeeft aan ongezonde opties. Ben jij op zoek naar manieren om gezonder te eten? Check deze 7 tips om gezonder te eten!

1.       Doe op tijd boodschappen

Hoe eerder op de dag je je boodschappen doet, hoe sterker je motivatie nog is om alleen gezonde dingen te halen. Het helpt dus echt als je ’s morgens je boodschappen doet. En doe dan het liefst meteen boodschappen voor meerdere dagen, zodat je niet zo vaak in de verleiding komt. Heb je eenmaal gezond eten gekocht voor in allerlei gerechten, dan is de kans ook een stuk groter dat je ze echt gaat klaarmaken. Tips om gezonder te eten gaan niet altijd alleen maar over wat je wel en niet mag eten. Gewoonten en regelmaat kunnen je ook goed helpen.

2. Check leuke gezonde recepten

Gezond koken hoeft helemaal niet moeilijker te zijn dan ongezond eten. Check bijvoorbeeld hier allerlei leuke en inspirerende recepten om zelf klaar te maken. Het feit dat iets gezond is betekent meestal helemaal niet dat het lastiger klaar te maken is dan ongezond eten. Door leuke recepten te zoeken krijg je ook meer zin om te koken en word je meer uitgedaagd in de keuken.

3. Let op je hongergevoel

Tegenwoordig leven we op de klok. Is het 12:00, dan is het tijd om te gaan eten. We letten vaker op de klok dan op ons eigen hongergevoel. Dat is eigenlijk best gek, want je maag weet natuurlijk het beste wanneer je honger krijgt. Je kunt beter gaan letten op je hongergevoel om te zorgen dat je op de juiste tijd het juiste eten eet. Dat betekent dus niet dat je zodra je honger hebt koekjes of chocola pakt! Het betekent vooral dat je er regelmatig even een gezond tussendoortje bij pakt, zodat je hongergevoel weer afzakt en je tijdens maaltijden niet per ongeluk teveel eet.

4. Kies voedzame tussendoortjes

Tussendoortjes zijn voor ons meestal ongezond. Dat komt omdat die het meest verkocht worden in de winkel en omdat ze het lekkerst zijn. Gelukkig komen er steeds meer gezonde tussendoortjes die je zonder schuldgevoel op kunt knabbelen. Denk bijvoorbeeld aan een lekkere cracker, een gekookt eitje, snoepgroenten of fruit. Je kunt ook gezonde koekjes kopen of ze zelf bakken.

5. Begin met voldoende eten

Wist je dat heel veel mensen die moeten afvallen eigenlijk te weinig eten? Ze eten minder tijdens maaltijden en hebben daardoor meer trek tussen de maaltijden door. Bovendien kiezen ze dan sneller voor ongezonde alternatieven. Ga eens kijken naar wat je allemaal eet op een dag. Je zult merken dat het soms nodig is om juist méér te eten om effectief af te gaan vallen.

6. Kook zelf

Zelf koken helpt enorm om gezonder te eten. Want vrijwel al het eten dat je bestelt is fastfood en bevat teveel vet. Heb je eigenlijk geen zin om zelf te koken? Bedenk manieren om het leuk te maken. Uitdagende recepten kunnen helpen, evenals tijdig boodschappen doen. Mis je inspiratie of heb je geen tijd voor de boodschappen? Dan kunnen maaltijdboxen of bestelservice uitkomst bieden. Veel winkels hebben tegenwoordig ook verspakketten voor diverse maaltijden zoals Indiase curry, kip madras en erwtensoep.

7. Zoek een coach

Gezonder eten begint vooral met het aanpassen van je leefstijl en mindset. Lukt het je niet gemakkelijk om zelf af te vallen? Dan is het zoeken van een coach een goede optie. Het is even wat duurder, maar het helpt echt als je effectief wilt afvallen. De coach geeft je adviezen over wat je kunt eten en zorgt dat je ook de motivatie hebt om door te zetten.

Tips om gezonder te eten

Gezond eten is belangrijk. Het helpt je om af te vallen en het zorgt dat je je fit en gezond gaat voelen. Bovendien gaat je lichaam efficiënter met energie om. Kies ook vaker voor vegetarische recepten. Gezond eten heeft meer invloed dan je denkt: het hangt bijvoorbeeld samen met de hormoonbalans in je lichaam, maar ook met allerlei andere lichaamsprocessen. Wil jij graag gezonder gaan eten? Dan helpen bovenstaande 7 tips jou op weg naar een gezonder voedingspatroon.

LEES OOK: 3 lekkere en gezonde lunch recepten!
EN Noten helpen je afvallen en gezond te blijven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.