Borstvoeding, de voorbereiding als je zwanger bent

door Debby Mendelson, borstvoedingdoejezo.nl.

Voorbereiden op de borstvoeding

borstvoedingJe lichaam is perfect gemaakt voor het geven van borstvoeding, maar hoe doe je dat dan? Hoe krijg je melk uit je borst? Hoe zorg je voor voldoende melk en hoe voorkom je pijnlijke tepels? Gelukkig kun je door je voor te bereiden op het geven van de borstvoeding de antwoorden op bovenstaande vragen en nog vele anderen weten, voordat je baby geboren wordt. Je kunt het beste beginnen met de voorbereiding in het laatste trimester van je zwangerschap. Dit artikel probeert je te helpen bij de voorbereiding. Je vindt hieronder de antwoorden op enkele veel gestelde vragen.

1. Hoe krijg ik de melkproductie op gang?

De melkproductie komt op gang door je baby elke keer wanneer hij dorst heeft een slokje uit de borst te geven. Je kindje geeft door middel van hongersignalen aan dat hij honger heeft. Bekende hongersignalen zijn: het maken van smak geluiden of onrustig met zijn armpjes bewegen.

2. Hoe zorg ik voor voldoende melk?

Geef je baby elke keer dat hij honger heeft borstvoeding, waarbij hij zo lang mag drinken als hij wil. Je lichaam gaat zo herkennen hoeveel melk je baby nodig heeft.

3. Hoe weet ik dat mijn kindje goed drinkt?

Een kindje dat goed drinkt maakt slikbewegingen. Net zoals wanneer je zelf een slokje drinkt uit een glas. Je ziet de slikbewegingen bij zijn wangetjes.

4. Hoe voorkom ik pijnlijke tepels?

Pijnlijke tepels ontstaan bijna altijd doordat de baby niet goed uit de borst drinkt. Dit gebeurt wanneer de baby niet goed is aangelegd. Hoe je de baby goed aanlegt, en er dus voor zorgt dat hij op de juiste manier uit je borst drinkt, staat bij de volgende vraag.

5. Hoe leg ik mijn baby goed aan?

Let er op dat wanneer je baby bij je gaat drinken, hij niet alleen het puntje van de tepel in zijn mond neemt, maar ook een groot gedeelte van de tepelhof er om heen. Zou je baby alleen het puntje van de tepel in zijn mond nemen, dan zuigt hij wel, maar krijgt geen melk binnen. Het gaat erom dat je baby een grote hap neemt en begint met drinken. Als je baby op de juiste manier bij je drinkt, zul jij geen pijnlijke tepels krijgen en je baby melk uit de borst.

6. Wat zijn de ideale omstandigheden om het borstvoeding geven te leren?

Zorg voor rust tijdens de eerste weken dat je voedt. Wanneer je iets nieuws leert is het fijn dit in een rustige omgeving te doen. Een omgeving waarin jij je prettig voelt en kunt ontspannen. De eerste paar weken heb je tijd nodig om handigheid te krijgen in het voeden van je baby. Je zult merken dat hoe meer je oefent hoe beter je wordt. Wanneer de borstvoeding eenmaal loopt, kun je overal voeden waar je dat wenst.

7. Waar kan ik terecht voor hulp bij de voorbereiding?

Je kunt je tijdens je zwangerschap voorbereiden door het volgen van een borstvoedingscursus of een voorlichtingsbijeenkomst over borstvoeding. Deze worden op verschillende plekken door het hele land gegeven. Drie bekende mogelijkheden zijn:
– Bij een vrijwilligersorganisatie zoals La Leche League of Borstvoeding Natuurlijk.
– Een aantal verloskundigenorganisaties en kraamzorgorganisaties bieden deze cursussen aan. Vraag er naar bij je verloskundige of kraamzorgorganisatie.
– Sommige lacatiekundigen, dat zijn specialisten op het gebied van borstvoeding, geven ook cursussen.

Wij van Mamas.nl hopen je met dit artikel een stukje te hebben geholpen bij de voorbereiding op het geven van borstvoeding. Alles wat je zelf weet, geeft je zelfvertrouwen om je baby met liefde en plezier te voeden. Wil je meer lezen? www.borstvoedingdoejezo.nl

Debby Mendelsohn, de schrijver van dit artikel, is psycholoog, moeder van zes kinderen en auteur van de boeken Borstvoeding doe je zo en Zindelijk maken is kinderspel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.