Borstvoeding geven in het openbaar? Dat moet kunnen toch?!

Borstvoeding geven in het openbaar

Je zit op een terrasje en ineens zie je een moeder haar baby borstvoeding geven. Hoe reageer jij? In de afgelopen jaren zijn er verschillende berichten in het nieuws geweest, waaruit bleek dat mensen er aanstoot aan kunnen nemen. Borstvoeding geven in het openbaar is nergens in Nederland verboden. Maar we zien het waarschijnlijk te weinig. En daardoor kijken veel mensen er raar van op.

En dat is jammer, want het is de meest natuurlijke en gezonde manier om je kind te voeden tot een jaar of twee, volgens de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Reden genoeg om oplossingen te vinden om voeden in het openbaar makkelijker en normaler te maken. Zoals Farida van MBlove (Mom and Baby love) dat deed door de ideale voedingsdoek te ontwerpen.

KLM onder vuur in 2019

KLM lag in 2019 onder vuur na een tweet over borstvoeding aan boord. De luchtvaartmaatschappij heeft als beleid, dat het personeel een voedende moeder mag vragen  om haar baby en haar borst te bedekken als andere passagiers daar aanstoot aan nemen. Dat beleid leidde tot duizenden negatieve reacties. De reactie van KLM was wel redelijk: “Het geven van borstvoeding aan boord is toegestaan. Om ervoor te zorgen dat al onze passagiers van alle achtergronden zich comfortabel voelen aan boord kunnen we een moeder vragen om zichzelf te bedekken tijdens het geven van borstvoeding, mochten andere passagiers zich hierdoor beledigd voelen”.
In een vliegtuig zit je dicht op elkaar en het is bij uitstek de plek waar je rekening houdt met anderen. Dus dit is misschien nog niet zo schokkend.

Geweld tegen zogende moeder in Frankrijk

Er kwam in 2021 wel een schokkend bericht uit Frankrijk. Een Française is op straat beledigd én geslagen omdat ze haar baby de borst gaf. De vrouw stond in Bordeaux in een rij te wachten om een pakje af te halen. Omdat haar zes maanden oude baby begon te huilen, gaf zij hem de borst. De jonge moeder had speciaal aangepaste kleding aan om discreet borstvoeding te kunnen geven. Toen ze dat deed, stapte er een andere vrouw op haar af en zei: ‘schaam je je niet? Kinderen kunnen u zien. Zoiets doe je niet in het openbaar.’ En ze gaf de moeder ook nog een harde klap in het gezicht.

Er stonden meer mensen om haar heen, maar niemand nam het voor haar op. Er was zelfs een andere oudere dame, die complimenten gaf aan de vrouw die haar geslagen had. Er kwam in Frankrijk veel ophef over dit incident. De moeder deed aangifte en kreeg zelfs van de politie kritische vragen of zij het niet zelf had ‘uitgelokt’ met teveel ‘bloot’. Linkse én rechtse politici reageerden uiteindelijk scherp afkeurend op de gebeurtenis in Bordeaux.

Borstvoeding geven op je werk of kolven?

In 2017 kwam er een mooie foto in de pers, waar het Australische parlementslid Larissa Waters haar baby borstvoeding gaf in het parlement. Een paar Nederlandse parlementsleden reageerden dat ze dit zelf nooit zouden doen, maar het wel een mooi statement vonden van Larissa Waters. In Nederland wordt op de werkvloer vooral rekening gehouden met jonge moeders, die kolven. Je hebt als moeder na de geboorte van je kind 9 maanden lang het ‘voedingsrecht’. Je mag in die periode maximaal een kwart van je werktijd besteden aan het voeden van je baby of het afkolven van melk. Werkgevers zijn verplicht daar een geschikte ruimte voor te bieden. De meeste werkende moeders in Nederland kolven, want je kind meenemen op de werkvloer is geen ‘normale’ gang van zaken.

Taboe doorbreken van borstvoeding geven in het openbaar

Borstvoeding geven in het openbaar is omringd door taboes in Nederland. En blijkbaar ook in de landen om ons heen. Misschien komt dat doordat borsten in de Westerse samenleving meestal in een seksuele context worden gezien. Je laat je borsten nu eenmaal niet zien in het openbaar. Behalve misschien op het strand. En je kind meenemen naar je werk is ook not done. Maar hoe normaliseren we iets, waar een taboe op rust? We zien het te weinig om het normaal te vinden. Terwijl je baby voeden heel natuurlijk is en juist de normaalste zaak van de wereld zou mogen zijn. Maar de meeste moeders doen dat nog steeds vooral thuis. En dat betekent dat ze moeten kolven als ze langer dan drie uur bij hun baby vandaan zijn in het eerste jaar.

Borstvoedingsbank om taboe te doorbreken in België

In de stad Kortrijk in België stond in de zomer van 2021 een borstvoedingsbankje. Een bank die bestemd is om er borstvoeding op te geven, met de bedoeling het taboe op het geven van borstvoeding en kolven in het openbaar te doorbreken. Deze eerste borstvoedingsbank ter wereld is uitgerust met een armleuning, een gedeelte waarop de baby verschoond kan worden en een extra zitplaats. In Nederland kennen we geen borstvoedingsbank maar wel het beeldmerk ‘voeden kan hier’. Hiermee geven bedrijven en openbare instellingen aan dat jij op hun locatie welkom bent om je kind de borst te geven.

Wat kun je zelf doen?

Voedingsdoek van MBlove

Om het taboe te doorbreken zouden veel meer moeders de vrijheid mogen nemen om borstvoeding te geven waar zij dat willen. Op het terras of buiten op een bankje in het park. Dat is niet alleen goed om het taboe te doorbreken, maar ook voor je eigen vrijheid. Een baby, die borstvoeding krijgt, houdt zich vaak niet aan vaste schema’s. Voeden op verzoek is goed voor het kind én de melkproductie. Daardoor kom je als moeder je huis bijna niet uit, als je de vrijheid niet neemt om buitenshuis te voeden.

Voedingsdoek voor borstvoeding geven in het openbaar

En wil je toch privacy tijdens het voeden? Dan is een voedingsdoek van MBlove eigenlijk de beste keuze. Als jij je lekker in je vel voelt heeft het een positief effect op de melkproductie en de ervaring van je baby. En we willen natuurlijk allemaal tevreden en gelukkige baby’s. Oefen jezelf dus om je goed op je gemak te voelen. Dat lukt ook echt beter met een voedingsdoek.

Een voedingsdoek die privacy biedt

Borstvoedingsdoek met print voor borstvoeding geven in het openbaar

Voor alle moeders die borstvoeding geven en dat ook in het openbaar willen doen, bedacht Farida van MBLove de ideale voedingsdoek. Zij is 43 jaar en moeder van drie kinderen. Twee jaar geleden nam zij stappen voor een eigen kleding accessoire voor mama’s en baby’s: voedingsdoeken. De modieuze voedingsdoeken van MBlove zorgen naast voldoende privacy voor een prachtig aanzicht van een voedende vrouw. De keuze in kleuren en motieven maakt dat er voor iedere vrouw een passende doek bij zit.

Farida van MBlove

“Het idee bestaat al veel en veel langer. Ik wilde mijn eigen ervaring als uitgangspunt nemen om het voeden fijner, plezieriger en vooral gemakkelijker te maken. Een kind voeden siert een vrouw, een wonder van de natuur dat ik graag stimuleer. Mijn zoon had een moeilijke start door vroeggeboorte. Dat maakte dat ik vastberaden was om hem zo lang mogelijk borstvoeding te geven. Dat is uiteindelijk tot zijn 4e jaar geworden! Ik vond het buiten ongemakkelijk bij het gebruik van jassen, dekens en sjaals. Ik wilde het net als vele andere moeders graag intiem houden tussen mij en mijn kind. Dat was het startpunt voor het brainstormen en de schetsen.”

Farida van MBlove
Voedingsdoek met bloemenprint voor borstvoeding geven in het openbaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.