Hoe ziet een kindvriendelijke tuin eruit?

Een tuin voor kinderen?

Je hebt een jong gezin met kinderen en bent toe aan een andere tuin. Of wellicht heb je een nieuwbouwhuis en weet je niet wat voor tuin je wilt aanleggen met het oog op gezinsuitbreiding. Hier vind je wat belangrijke en handige tips voor een kindvriendelijke tuin.

Een kindvriendelijke tuin

Kindvriendelijke tuin

Wie kinderen heeft, moet daar vanaf het moment van de geboorte voortaan altijd rekening mee houden. Bij alles, en zo dus ook bij de tuin. Kinderen spelen al steeds minder buiten en buitenshuis, en daarom is het belangrijk dat je je eigen tuin tenminste kindvriendelijk inricht. Mochten je kinderen dan eens buiten willen zijn, dan is dat veilig en geruststellend. En hoe meer je zelf lekker buiten bent, hoe leuker je kinderen het vinden om buiten te zijn. Ook zonder dat je hen steeds bezig hoeft te houden. Maak het leuk in de tuin. Plaats een zandbak en maak een moestuintje, waar je samen met je kind in kunt werken. Als ze ouder zijn, plaats dan een Berg trampoline en koop zo’n stoere skelter. Of stimuleer het buiten willen zijn door leuke spelletjes in de tuin. Een kindvriendelijke tuin is echt leuk voor kinderen.

Tips om ongelukken te voorkomen

Tips waar je volgens ons op moet letten tijdens het aanleggen of aanpassen van je tuin, wanneer je kinderen hebt:
Wil je perse een vijver? Zet er dan een hekje omheen. Op die manier hoef je niet voor de veiligheid van je kind te vrezen wanneer het eventjes alleen buiten is. Een klein kind kan al verdrinken in een paar centimeter water, dus denk niet dat het veilig is, als je de vijver ondiep maakt.
Zorg voor zo min mogelijk hoge voorwerpen, waar avontuurlijke jonge kinderen op kunnen klauteren. Vermijd plantenbakken, muurtjes en stoepjes. Dan kunnen ze er ook niet van af vallen.
Een zandbak doet het altijd goed in de tuin. Het is echter ook een bron van bacteriën. Vergeet niet dat de kat van de buren de zandbak hoogstwaarschijnlijk als ideaal toilet ziet. Zorg dus in de avonduren voor een deksel op de zandbak.
Schommels, glijbanen en klimrekken zijn leuk, maar wel pas vanaf een bepaalde leeftijd. Heb je kids van verschillende leeftijden? Zorg dan dat de kleinste niet bij de schommel of op het klimrek kan wanneer het alleen in de tuin is.


LEES OOK: Kindvriendelijke tuin en veiligheid voor je kind
EN Planten in potten in 6 stappen. Voor tuin en balkon
EN Een veilig huis voor gezinnen: kindveilig en inbraakbestendig


Tips om je tuin leuk én veilig te houden

1. Zaai gras voor comfort

Gras is altijd een goede aanwinst in een kindvriendelijke tuin. Het is natuurlijk, lekker zacht en het levert weinig tot geen gevaren op. Een gazon is daarom een absolute aanrader. Heb je op het moment vooral stenen, of moet je je tuin nog aanleggen? Neem dan wat grasmatten en leg je gazon in een middagje aan. Je kind kan er dan vrijwel direct lekker op spelen. Reken er wel op dat gras meer werk is dan stenen. In het groeiseizoen, moet je elke week even maaien. Maar ook dat kun je samen met je kinderen doen.

2. Samen de tuin doen

Zijn de kids oud genoeg om goed te lopen, klimmen en zwemmen? Dan kun je naast speeltoestellen ook elk kind een stukje tuin toewijzen voor onderhoud. Hun eigen tuintje, daar zijn de meeste kinderen supertrots op. En het is nog leerzaam ook. En als iedereen kan zwemmen, zou je een vijver kunnen overwegen. Water fascineert, en vissen natuurlijk al helemaal. Je brengt met een vijver veel meer dieren in je tuin, zoals kikkers en salamanders. Doe ook het onderhoud van de vijver samen met je kind. En verwonder je samen over libelle’s, schaatsrijders en bootsmannetjes. Natuurmonumenten geeft veel informatie over natuur in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.