Wonen met kinderen, waar moet je op letten?

wonen met kinderen

Wonen met kinderen. Het klinkt misschien overdreven, maar je woning aanpassen aan je kinderen geeft je veel rust en ruimte in de jaren dat zij opgroeien. Heb je een huis vol met breekbare schatten? En staan die binnen handbereik van kruipende op lopende peuters? Je ziet het al voor je. Jij mag dan telkens achter je kind aanrennen. En heb je een open trap? Een antieke tafel of een glazen kast? Loop met deze tips je huis eens na. Als je ze allemaal opvolgt hoef je maar één keer te investeren in een kindvriendelijk huis. Het geeft jou rust en biedt jouw kind de mogelijkheid om zich goed te ontwikkelen door vrij de wereld om zich heen te verkennen.

Wonen met kinderen en praktisch blijven

Natuurlijk wil jij je huis nog in een fijne sfeer en je eigen stijl inrichten als je kinderen hebt. Maar bij sommige dingen is het handig om goed na te denken. En wellicht ook keuzes te maken, die vooral praktisch zijn. Want als je een kind in een huis vol gevaren moet opvoeden, heb je zelf echt geen rust. En je kunt een kind nu eenmaal niet vastbinden. Daarom is het handig een veilige omgeving te creëren, waar jij en je kind ontspannen kunnen leven. Die antieke glazen kast mag misschien een tijdje naar zolder. En je hoogpolige wollen vloerbedekking kan je even vergeten.


LEES OOK: Een veilig huis voor gezinnen: kindveilig en inbraakbestendig
EN Kindvriendelijke tuin maken hier moet je zeker op letten voor de veiligheid


Veiligheid in huis voor je kind

We weten allemaal dat trappen gevaarlijk zijn voor kinderen. Maar er ligt veel meer gevaar op de loer. Zodra je baby gaat kruipen is het meestal gedaan met jouw rust. Je moet je kind voor veel gevaren behoeden. Een veilig huis helpt je om met een gerust hart je kindje rond te laten kuipen. Plaats traphekjes, scherm stopcontacten af, werk bedrading goed weg en zorg dat je baby of peuter de keukenkastjes niet open kan krijgen. Denk er ook aan om alle breekbare spullen uit het zicht van kinderen te zetten. En doe alle giftige planten de deur uit. Veel kamerplanten zijn giftig als kinderen ze opeten. En geloof het of niet, kleine kinderen stoppen van alles in hun mond. Zeker de nieuwsgierige types.

Peuters en kleuters in huis

Wonen met kinderen verloopt in verschillende fases. Zij vinden zo’n beetje elk jaar iets anders interessant. Waar je baby nog poep aan de muur smeert, zal je peuter dat graag met verf of voedsel doen. Zorg dat je afneembare muurverf gebruikt in de ruimtes waar jouw kind vaak is. Er is veel voor te zeggen om een kind vanaf het begin zelfstandig te laten eten, zodra het vast voedsel kan nuttigen. Jouw kind weet wat het nodig heeft en zal niet snel teveel of te weinig eten. Je voorkomt daarmee een ‘machts’-strijd om het eten, wat je bij veel jonge kinderen ziet. Het nadeel van zelf eten? De rotzooi die het geeft! Neem behalve afneembare muren dus ook een makkelijke vloer, die je kunt dweilen.

Een tafel voor het hele gezin

Een grote eettafel is een belangrijk middelpunt van het gezinsleven. Robuuste tafels voor elk gezin zijn een onmisbaar onderdeel van het ideale wonen met kinderen. Je eet er samen aan. Je werkt aan de keukentafel en je ontvangt er je gasten. Jouw kind kan er knutselen en spelletjes doen. Met jou samen of zelfstandig, terwijl jij je laptop openklapt. Omdat er verschillende activiteiten aan de tafel plaatsvinden, is het heel fijn als dat een ruim, groot, stevig exemplaar is. Een grote eet- en leef-tafel is misschien wel de fijnste investering die je kunt doen voor jouw gezin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.