Een veilig huis voor gezinnen: kindveilig én inbraakbestendig

Een veilig huis voor kinderen

Een veilige omgeving voor je kinderen creëren, dat staat op nummer één als je kindje geboren wordt. En wat moet je daar allemaal voor doen? Inbraakpreventie krijgt meer prioriteit. Goede sloten op je deuren, dat wil je. En verder begint het allemaal heel makkelijk. In de wieg en de box kan je baby nog niet zoveel gevaar lopen. Je let ook op dat ze niet van de commode rollen tijdens het verschonen en hun hoofdje boven water blijft als ze in bad gaan. Maar wat als ze gaan kruipen? Of zelfs lopen? Dan komen er een heleboel klusjes aan, waar je misschien alvast mee wil beginnen.

Inbraakpreventie voor ouders

De eerste check die je moet doen in en rondom huis? Zorg er altijd voor dat je alle sloten van de binnen- en buitendeuren goed controleert. Misschien moet je oude sloten vervangen voor nieuwe en veiligere uitvoeringen. Investeer altijd in sloten die niet te bedienen zijn door de kinderen. Zodat ze niet ineens buiten staan als je even niet kijkt. De sloten, zoals een cilinderslot van deur-cilindersloten, moeten in en rondom huis zorgen voor maximale veiligheid. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de sloten hoger hangen dan de lengte van het kind of werk desnoods met een dubbele beveiliging. Goed om te weten: er bestaan zelfs speciale kindersloten.

Ramen checken op veiligheid

Sommige ramen gaan heel eenvoudig open. Voor kinderen vanaf twee jaar en soms zelfs al eerder, kan dat gevaar opleveren. Ze hebben nog geen gevoel voor hoogte of veiligheid. En als zij het raam zelf open kunnen maken, kunnen ze er ook uitvallen. Natuurlijk zijn niet alle kinderen zo ondernemend dat ze overal op klimmen. Maar het is een fijn idee om sloten op de ramen te zetten. Dan kunnen ze alleen door volwassenen open gemaakt worden.


LEES OOK: Maak je huis kindveilig, check elke ruimte!


Gevaarlijke stoffen veilig zetten

Zonder dat je erbij stilstaat heb je aardig wat gevaarlijke stoffen in huis. Denk aan schoonmaakmiddelen, medicijnen, alcohol en wasmiddelen. Loop door je huis en bekijk alle kastjes vanuit de nieuwsgierige blik van een peuter. Peuters hebben de neiging alles in hun mond te willen stoppen. Proeven is belangrijk. Maar dat gaat goed mis als het om gevaarlijke stoffen gaat. Wat kan je doen? Zet alle gevaarlijke stoffen zo hoog dat je kindje er niet bij kan. Of zet op alle kastjes een kind veilige sluiting.

Stopcontacten beveiligen

Jij snapt allang dat je niet je vingers in een stopcontact moet steken. Kleine kinderen zijn jonge onderzoekers en doen dat wel. Oké, een kinderhand past ook niet in het stopcontact, maar zodra ze een stokje vinden of een paperclips, is het al een levensgevaarlijke situatie. Dit is makkelijk op te lossen met zelfklevende stopcontact kinderbeveiliging. Met één pakket plak je het hele huis veilig.

De trappen in je huis beveiligen

Ook een trap kan behoorlijk gevaarlijk zijn voor je kindje. Erop klimmen kunnen ze al vrij snel als ze het kruipen onder de knie hebben. Maar naar beneden is vaak nog een uitdaging, waar begeleiding van een ouder echt nodig is. Je wil je kindje niet de trap af zien vallen. Wat kan je doen? Plaats een hekje aan de onderkant en bovenkant van elke trap. Die zijn kant en klaar te koop.


LEES OOK: Een kindvriendelijke tuin maken? Hier moet je zeker op letten!


Planten in huis en tuin kunnen giftig zijn

Planten zijn leuk, je houdt er misschien van. En je stond er nooit bij stil dat het levensgevaarlijk kan zijn voor je kinderen. Veel kamerplanten zijn giftig als je ze opeet. En dat geld ook voor een hele lijst van giftige tuinplanten. Heb je geen zin om het allemaal uit te zoeken? Zet dan alleen eetbare planten in je huis en tuin. Dan heb je gelijk een lekkere moestuin voor gezonde maaltijden.

Foto door Pixabay via Pexels.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.