Voetbalmoeders en vaders langs de lijn

Voetbalmoeders en vaders

Voetbal is de meest beoefende sport in Nederland. De jonge jeugd speelt al echte wedstrijden van twee keer vijfentwintig minuten. In de vroege ochtend op zaterdag staan de kinderen enthousiast op het veld om hun sport te beoefenen. Geweldig dat ze al jong kunnen leren van een teamsport. Geven en nemen. De glorie zelf nemen of het de ander gunnen. Sportiviteit ten opzichte van de tegenstanders. Ze leren het allemaal tijdens de trainingen. Maar wat gebeurt er met de voetbalmoeders en vaders langs de lijn?

Vloekende en tierende voetbalmoeders en vaders

Je wil je kind leren een sociaal wezen te worden. Samen delen, samen spelen. Lief zijn voor elkaar. De meeste ouders willen dat hun kinderen wel leren. Maar wat als je dat eigenlijk zelf nog niet beheerst? Zodra de aftrap gegeven is voor de voetbal match van de jongste jeugd, komt er een monster los in een aantal ouders. Niet allemaal. De meesten houden zich in. Maar er staat altijd wel een voetbalmoeder of vader te vloeken en te tieren langs de lijn. Van commentaar op de scheidsrechters tot het aanzetten van geweld. Het is niet te geloven!

Adem in adem uit

Oke, het is zaterdagochtend en je moest te vroeg je bed uit. En eigenlijk had je beter een meditatie kunnen doen. Maar de frustratie van de hele werkweek bulkt over de lippen van die fanatieke voetbalouders. Wat ging er mis? Denk ik dan. Wat zit er achter die woede? Die drang om dan in elk geval op zaterdagochtend een ‘winnaar’ te willen zijn. What are the stakes?

Zou het juist niet een fijn en ontspannen uitje mogen zijn met je kind? En heb je niet veel meer bereikt als je je kind ook kunt leren dat verliezen soms oké is? Adem in adem uit en laat die kinderen lekker genieten van het heen en weer rennen in de buitenlucht. Sommige ouders zeggen dat het om het spel gaat en niet om de knikkers. Dat gaat ook wel weer ver. Want waarom maak je er een wedstrijd van, als je niet het doel hebt om te winnen. Maar jongens, doe niet of het Nederlands elftal staat te spelen!

Kan je kind niet voetballen? Lekker samen oefenen!

Misschien is je kind niet goed in voetbal. Het maakt niet zoveel uit wat jij daarbij voelt. Hou dat dan ook vooral voor je. Maar als je kind graag beter wil worden, ga dan lekker samen oefenen. Koop een voetbal outfit, trainingsmaterialen en een bal bij  SoccerConcepts en ga naar buiten. Lekker rennen met je kind. Verbeter je eigen conditie en dat van je kleine. En bouw een fijne band op met elkaar. Leer je kind dat het ook mag verliezen. En beloof jezelf dat je nooit meer gaat schreeuwen langs het veld. Tenzij je positieve en vriendelijke dingen kunt roepen, waar iedereen blij van wordt. En klap ook eens voor een goede actie van een kind uit het andere team. Voetbalmoeders en vaders hebben immers bij uitstek de taak om het goede voorbeeld te geven.

Ken jij ze ook? Die tierende ouders langs de lijn? En zeg je er wel eens iets van?

Fotocredits: Lukas via Pexels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.