Compressiekousen dragen? Wat zijn de voordelen?

Compressiekousen voor hardlopen

Je kent dat gevoel wel in je benen na een lange dag staan of zitten. Of als je met sporten je benen net iets teveel hebt overbelast. Ze zijn vermoeid, opgezet of zelfs pijnlijk. We weten allang dat te lang stil staan slecht is voor de bloedsomloop in je benen. Net als te lang stil zitten. Tijdens je werk of een lange reis is lang zitten vaak een probleem. Natuurlijk zijn er oefeningen die je jezelf kunt aanleren. Met oefeningen help je de bloedsomloop in je benen op gang houden. Zodat er zich geen vocht ophoopt in je voeten en enkels. Compressiekousen kunnen je daar goed bij helpen. Maar ook als je gaat hardlopen, skiën of hockeyen hebben deze kousen veel voordelen.

Compressiekousen versus steunkousen

Compressiekousen

Als je aan een compressiekous denkt, krijg je misschien een associatie met steunkousen. Die worden veel door oudere mensen gebruikt, die last hebben van spataderen. En ook door mensen met staande beroepen. Het principe lijkt op elkaar maar ze zijn niet hetzelfde. Steunkousen geven over het gehele onderbeen evenveel druk. Die druk is veel lager dan bij compressiekousen. Maar bij compressiekousen concentreert zich die druk rond de enkels. De druk neemt af naar de knie toe. Hierdoor worden vocht en afvalstoffen beter afgevoerd uit de benen en voeten. Ze worden ook gebruikt ter preventie van problemen in de benen. Sporters hebben er bijvoorbeeld ook baat bij. Steeds meer hardlopers en skiërs gebruiken ze.

Voordelen van compressiekousen tijdens sport en herstel

Sporten en herstellen van een blessure? Met compressiekousen hardlopen heeft veel voordelen. De bloedcirculatie wordt optimaal gestimuleerd en er ontstaat een maximale zuurstoftoevoer naar de spieren. Daardoor ervaren sporters energieke benen, die meer kunnen. De steun van de sokken heeft ook een schokabsorberende effect. En het zorgt ervoor dat de beschadiging van het spierweefsel tot een minimum wordt beperkt. Hierdoor ervaar je ook minder spierpijn. En ken je dat gevoel aan je benen als je in je strakke skischoenen de hele dag de mooiste pistes neemt. Negeren kan. Gewoon omdat je geniet. Maar het kan comfortabeler als je kousen hebt, die je benen ondersteunen. Ook na een blessure helpen compressiekousen voor een sneller herstel. Dat komt doordat een goede doorbloeding een belangrijke rol speelt in het herstellen van weefsel en spieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.