Mijn kind gaat paardrijden: 4 tips

Mijn kind gaat paardrijden

mijn kind gaat paardrijdenEen mijlpaal! Mijn kind gaat paardrijden! Wat spannend! Een heel avontuur waar jullie beiden naar uit hebben gekeken. Sinds het moment dat je de liefde voor paarden bij je kind opmerkte. Toen begon het hele proces van informatie verzamelen, een manege in de buurt vinden en spullen aanschaffen. Dat alleen al geeft veel plezier. Want dat is de voorpret waar je samen gezellig mee bezig bent en van geniet. Zelfs al voordat het echte werk begint: de lessen. Samen naar de maneges om brochures op te vragen, gesprekjes aangaan, de paarden bekijken, aaien, contact maken en misschien al wel eens borstelen. Samen naar de winkel of online zoeken naar de spullen die je nodig hebt. Een rijbroek, paardrijlaarzen en een helm voor je kind en een vliegendeken, borstels, een zadel (speciaal op jou afgestemd) en stijgbeugels voor het paard. Dan is het eindelijk zover. De lessen kunnen beginnen. Maar zijn er nu nog dingen waar je rekening mee moet houden; tips die handig zijn om te weten? Natuurlijk! Lees maar eens mee!

1. Connectie

Paarden zijn ontzettende gevoelsdieren. Zij voelen heel veel dingen scherp aan. Hoe je kind zich voelt. Bijvoorbeeld gespannen, onzeker, verveeld, boos, blij of juist ontspannen. En paarden spiegelen dan ook precies dat gevoel. Om het paard zover te krijgen dat hij doet wat jouw kind hem vraagt, moet er een band zijn tussen ruiter en paard. Je moet vertrouwen opbouwen van beide kanten. Het is daarom belangrijk dat je aandacht geeft aan het paard, naast het rijden zelf. Praten tegen het paard. Knuffelen en aaien werken mee aan het bouwen van een band. Het verzorgmoment na het rijden is daar ook een geschikt moment voor. Want het borstelen en poetsen is niet alleen om het paard weer mooi en schoon te krijgen, maar die lichamelijke aanrakingen zorgen ervoor dat paard en ruiter elkaar goed leren kennen. Vergeet dus niet je paard goed te verzorgen. Ook als je op de manege rijdt.

2. Te goed, te snel, teveel

Het is belangrijk om te onthouden waarom je kind begint met paardrijden. Is dat om veel te leren en wedstrijden te winnen? Wil zij iets bereiken? Of is het puur plezier en het gevoel om bij een paard te zijn? Natuurlijk is het goed als je kind gemotiveerd is om het goed te doen. Goed rijden ik fijn voor ruiter en paard. En op de goede manier met het paard leren omgaan en het verzorgen is ook belangrijk. Maar als je kind (of mama zelf) te ambitieus wordt, gaat het meestal júíst fout. Dan moet er te veel, te goed en te snel gepresteerd worden en dat werkt averechts. Wat er ook bereikt moet worden, het blijft heel belangrijk om het met gevoel te doen. Paarden zijn immers levende wezens en laten zich vaal slecht dwingen.

3. Niet alleen maar rijden

Als je kind gaat beginnen met paardrijden, is het belangrijk om geduld te hebben. Het zal niet altijd gelijk allemaal zomaar goed gaan. Bij veel maneges wordt er ook het één en ander aan theorie gegeven. Om de basis onder de knie te krijgen. Daarbij kun je denken aan het gedrag van paarden en de betekenis daarvan. Maar ook wat dat gedrag betekent voor het paardrijden. Ook krijg je dan informatie over veiligheid. Veilig rijden. Denk bijvoorbeeld aan de kleding en het gedrag van je kind, rondom het paard.

4. Alles in orde

Het kan best even puzzelen zijn om uit te vinden wat je nu allemaal nodig hebt, als je kind gaat paardrijden. Ga je spullen lenen, huren of koop je liever zelf alle benodigdheden? En waar haal je dat dan? Het is fijn als je een lijstje hebt van spullen die je moet aanschaffen. Vraag dat na, bij de manege waar je je kind uiteindelijk brengt voor de lessen. Dan kun je makkelijk en snel bij een (web)winkel zoals Minihorseshop alles verzamelen en in een paar klikken aanschaffen. Er zijn door het land heen ook gespecialiseerde winkels waar je spullen kunt kopen. Maar daar moet je vaak een eindje voor rijden.

Heel veel paardrijplezier! En, mama…geniet je zelf ook mee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.