Hoe leer ik mijn kind fietsen? Tips om het sneller te leren

Hoe leer ik mijn kind fietsen

Een nieuwe fase breekt aan: jouw kind is klaar om zelfstandig te leren fietsen. De wil om dit te kunnen is allereerst het belangrijkst. Maar daarnaast is er nog een aantal andere factoren die hierin meespelen. Misschien vraag je je af: ‘Hoe leer ik mijn kind fietsen?’ We geven je tips waardoor je kind sneller leert fietsen.

Hoe leer ik mijn kind fietsen?

Hoe leer ik mijn kind fietsen? En wanneer is de juiste tijd? Hoewel er altijd uitzonderingen zijn, leren de meeste kinderen fietsen wanneer ze de basisschoolleeftijd bereiken. Bij het leren fietsen is het altijd belangrijk om rekening te houden met de karaktereigenschappen van je kind. Zo heeft het ene kind behoefte aan controle en sturing, terwijl de ander het juist fijn vindt wanneer je een stapje achteruit doet en hem of haar zijn gang laat gaan. Welke methode bij jouw kind past weet jij het beste, en vraag zo nodig om bevestiging.

Zo leer je je kind fietsen

Enkele tips die je moet onthouden wanneer je je kind leert fietsen:

  • Je kind moet eraan toe zijn om het te leren. Niet alleen qua motoriek, maar vooral ook qua willen. Dwingen werkt dan ook averechts.
  • Toon vertrouwen. Als je kind merkt dat jij het eng vindt of dat je er weinig vertrouwen in hebt zal het kind ook niet in zijn eigen kunnen geloven.
  • Leer je kind vooruit te blijven kijken. En dus niet opzij, omhoog, achteruit of naar zijn voeten.
  • Laat hem of haar zien hoe je moet remmen en wanneer je moet remmen.
  • Leg hem of haar uit dat je je voeten op de grond zet wanneer je stopt. Anders val je om!

Loopfiets om mee te starten

Voordat kinderen hun eerste meters maken op een normale kinderfiets leren ze de basis vaak al op jongere leeftijd met een loopfiets. Ook hiermee leren ze namelijk sturen, hun evenwicht bewaren, afstanden inschatten en goed voor zich te kijken. Heeft je kind veel met zijn loopfiets ‘gefietst’, dan heeft ‘ie alvast een streepje voor.

Zijwieltjes voor evenwicht

Het leven bestaat uit een aaneenschakeling van vallen en opstaan. Zo ook met fietsen. Toch wil je dit het liefst zo veel mogelijk voorkomen. Je kind z’n evenwicht leren behouden en hem ‘loslaten’ en tegelijkertijd de touwtjes in handen willen houden is dan ook best lastig. Een goede manier om dit gecontroleerd te doen is door de kinderfiets te voorzien van zijwieltjes. Gaat het fietsen goed? Dan kun je de zijwieltjes iets hoger afstellen, waardoor de wieltjes het merendeel van de tijd dat hij of zij fietst geen steun geven, behalve als dit nodig is. Hierdoor leert je kind onbewust steeds meer zijn evenwicht te bewaren en krijgt hij of zij er ook meer vertrouwen in.


LEES OOK: Je kind veilig leren fietsen? Stappenplan!
EN Wanneer kan mijn kind alleen naar school fietsen?


Meelopen met de fiets

Gaan de zijwieltjes eraf? Dan raden we je aan om de eerste keren nog met enige ondersteuning mee te lopen. Bijvoorbeeld door de bagagedrager of de rug lichtjes vast te houden. Merk je dat je kind alles onder controle heeft en stabiel vooruit fietst? Dan kun je voorzichtig loslaten. Uiteraard blijft vallen een risico, dus om ongelukken te voorkomen is het verstandig om je kind een fietshelmpje te laten dragen.

Op wat voor fiets je je kind leert fietsen verschilt per persoon, leeftijd en voorkeur. Op zoek naar een prettige en veilige kinderfiets? Kijk hier voor alle soorten en maten kinderfietsen.

fotocredits: Skitterphoto – Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.