Wanneer kan mijn kind alleen naar school fietsen?

Kan mijn kind zelf naar school fietsen?

wanneer kan mijn kindWanneer kan mijn kind zelfstandig naar school fietsen? Goede vraag! Vroeger liepen of fietsten we al op vrij jonge leeftijd zelf naar school. Maar het is drukker geworden op straat. Het hangt er natuurlijk van af hoe groot de afstand van jullie huis tot aan school is. En ook of je in een dorp woont of in een stedelijke omgeving. Dat we onze kinderen langzaam los moeten laten is een ding dat zeker is. Maar hoe doe je dat op een veilige manier? Die voor het kind en voor jou ook nog goed voelt.

Jij kent jouw kind

De ontwikkeling van een kind gaat stapje voor stapje. De een stapt op een kinderfiets en rijdt binnen een half uur goed in balans weg. De ander is daar weken mee zoet. Dat is beide heel normaal. De een kan eerder lezen, de ander eerder lopen. Je kan nu eenmaal niet alles tegelijk. En dan heb je ook nog kinderen die alert zijn van aard en de zogenaamde dromers. Als ouder ken jij je kind het beste. Neem daarom jouw eigen inschatting zeker mee in de beslissing wanneer het ‘tijd’ is om je kind alleen naar school te laten fietsen.

Wanneer kan een kind zelf fietsen?

Tegenwoordig fietsen kinderen vanaf gemiddeld 8,5 jaar alleen naar school. En dat kan alleen als die afstand al een voldoende aantal keren samen met een ouder gefietst is. Want een bekende weg is beter te overzien voor een kind. Breng jij je kind altijd met de auto naar school? Dan kan je kind dus niet in jouw bijzijn oefenen met fietsen. En zal het pas op latere leeftijd veilig kunnen fietsen. Welke ontwikkeling jouw kind hier ook in doormaakt, dwing je kind nooit iets te doen dat hij of zij echt nog niet durft. Maar prijs wel elke stap die het maakt in de richting van zelfstandigheid. Dat geeft zelfvertrouwen om weer een volgende stap te zetten.

Wat de experts zeggen

Volgens Veilig Verkeer Nederland kan een kind pas goed afstanden en snelheden inschatten als hij 9 of 10 jaar oud is. Pas als ze 12 tot 14 jaar zijn, kunnen kinderen ingewikkelde verkeerssituaties met meer deelnemers uit verschillende richtingen overzien. De fietsersbond is nog voorzichtiger en geeft een mooi overzicht van de afstand waarover jij je kind zelfstandig kunt laten fietsen per leeftijd. Dat is natuurlijk een gemiddelde. Geen kind is hetzelfde, dus beknot een verantwoordelijk kind niet teveel, maar laat je kind ook zeker niet te vroeg los.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.