Peuter en slecht slapen? Dit kun je doen!

Peuter en slecht slapen

Een goede nachtrust is belangrijk voor zowel je kindje als voor jou. Sommige kinderen slapen heel gemakkelijk, terwijl andere peuters urenlang liggen te jengelen. Wat kun je er als mama aan doen als jouw kindje tot die laatste categorie behoort? Het is op de eerste plaats zaak om goed te begrijpen waarom er sprake is van een slaapprobleem. Pas daarna kun je gerichte maatregelen treffen die tot een beter nachtritme moeten leiden.

Peuter en slecht slapen? Regelmaat en comfort!

Van nature zal een kind goed slapen, mits er geen belemmerende factoren zijn. Alles moet kloppen, van het tijdschema tot aan de kwaliteit van het bed. Dat begint al bij regelmaat in het naar bed brengen van je kindje. Doe dat steevast op dezelfde tijd, zodat de biologische klok van de kleine zich hierop afstelt. Maak er een vast ritueel van, bijvoorbeeld eerst het badkamerbezoek, dan nog even een verhaaltje en dan slapen. Het bed van een peuter moet net zo comfortabel zijn als dat van een volwassene, want comfortabel liggen bevordert een goede slaap. Bedenk hierbij dat peuterbedden veel meer zijn dan alleen een plek om te slapen. Je peuter brengt ook in wakkere toestand vaak nog tijd in zo’n bed door om te spelen, dus kies het zorgvuldig uit en betrek je kindje er bij voorkeur zelf bij.


LEES OOK: Baby & Peuter goed leren slapen: meer tips!
EN Slaaptekort en slecht slapen voor moeders verhelpen


Angst en stress wegnemen

Soms slaapt een kind slecht omdat er sprake is van angst. Een nachtlampje kan helpen, maar het is ook belangrijk om het kind dan goed op zijn gemak te stellen tijdens een rustgevend ritueel aan het einde van de dag. Een kind kan ook stress ervaren. Bijvoorbeeld wanneer zich een wijziging in de dagelijkse routine heeft voorgedaan. Het kan helpen om zachtjes muziek af te spelen bij het slapen gaan of bijvoorbeeld je kind eerst een warm bad te laten nemen. Peuter en slecht slapen is heel normaal en komt veel voor. Maar met kleine veranderingen en rituelen kan je ze snel helpen.

Actief bezig zijn helpt!

De nachtrust is bedoeld om te herstellen van de dag ervoor en ons gereed te maken voor de dag die gaat komen. Juist kleine kinderen zitten boordevol energie en die moeten ze overdag goed kwijt kunnen. Als ze niet voldoende bewegen, blijft veel van die energie in het lichaam en zijn ze ’s avonds simpelweg nog niet moe genoeg om te gaan slapen. Laat ze dus vooral aan het eind van de middag nog even lekker uitrazen, zodat ze zichzelf echt goed moe maken en slapen vanzelf gaat.

Foto door RDNE Stock project via Pexels.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.