Je kind veilig leren fietsen: stappenplan

Je kind veilig leren fietsen

Als je kind eraan toe is om alleen te fietsen, is het belangrijk om met een aantal aandachtspunten rekening te houden. Het gaat daarbij zowel om de fiets waar je kind op fietst als om deelname aan het verkeer. Volg daarom onderstaand stappenplan om je kind veilig te leren fietsen.

1. Zorg voor een veilige fiets

Je kind veilig leren fietsen? Het is als eerste belangrijk dat je een kind of op een kinderfiets gaat fietsen die bij de lengte van je kind past. Je kind moet met de voeten bij de grond kunnen. Het is daarom niet handig om een fiets op de groei te kopen. De fiets is in het begin dan nog te groot en je kind heeft dan niet voldoende controle over de fiets. Kies ook voor een veilige fiets die zowel over een terugtraprem als een handrem beschikt. Om de veiligheid tijdens het fietsen te verhogen, is het aan te raden je kind een fietshelm te laten dragen.

2. Voorbereiding op deelname aan het verkeer

Het is belangrijk om je kind voor te bereiden op deelname aan het verkeer. Dat is uiteraard pas mogelijk als je kind in staat is om zelfstandig te fietsen en de volledige controle over de fiets heeft. Je laat je kind natuurlijk niet alleen direct op de weg fietsen. Het is het beste om je kind naast je aan de binnenkant te leren fietsen. Begin daarmee op een dag en tijdstip dat het minder druk is op de weg, zoals op een zondagochtend. Praat tijdens het fietsen met je kind en verwijs naar verkeerssituaties, zoals hand uitsteken als je de bocht omgaat. Of door simpelweg te stoppen voor een stoplicht dat op rood staat. Leer je kind ook om bij een verkeerssituatie met een vrachtwagen of bus er altijd achter te laten staan en niet ernaast.


LEES OOK: Veilig fietsen voor je kind
EN Leren fietsen: hoe leer je dat je kind zo snel mogelijk?


3. Kind zelfstandig route laten fietsen

Als je kind gewend is om op de weg te fietsen dan komt er een moment dat het tijd is om je kind zelfstandig een route te laten fietsen. Bijvoorbeeld de route naar school. Laat je kind zelfstandig fietsen, maar fiets er zelf achteraan. Zo zie je of je kind veilig aan het verkeer deelneemt. Is er wat fout gegaan onderweg? Bespreek de situatie daarna dan op een rustige manier met je kind. Het is voor je kind al spannend om alleen een route te fietsen. Vergeten om de hand uit te steken, kan dan bijvoorbeeld ook een eerste keer gewoon gebeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.