Home / Mama alleen / Steeds meer bewust alleenstaande moeders in Nederland

Steeds meer bewust alleenstaande moeders in Nederland

Alleenstaande moederTot halverwege de jaren zeventig werden vrijwel alle baby’s in Nederland geboren bij een getrouwde moeder. Zelfs als het kind niet op de planning stond, namen de ouders dus de verantwoordelijkheid gezamenlijk op zich. Zij trouwden al voordat het kind geboren werd. Daar is veel verandering in gekomen de afgelopen jaren. In 2018 kwam één op de tien baby’s ter wereld bij een alleenstaande moeder.

Steeds meer kinderen bij alleenstaande moeder

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) brengt elk jaar rond de kerstperiode de gezinssituatie in Nederland in kaart. Zij kijken daarbij naar levend geboren kinderen. De laatste jaren worden steeds meer kinderen geboren bij alleenstaande moeders. Een deel daarvan kiest hier bewust voor. Er zijn natuurlijk ook moeders die daar niet bewust voor gekozen hebben. De druk om te trouwen bij een ongewenste zwangerschap is veel minder groot dan vroeger.

Vooral in de grote steden

In 2017 werden 15 duizend baby’s geboren bij een alleenstaande moeder: 9 procent van het totaal. Dat was in 2010 nog maar 7,5 procent en in 2000 ging het om 6 procent. Het jaar 2018 gaf een cijfer van 10% met 1 op de 10 baby’s die alleen bij hun moeder geboren werden. Het lijkt een tendens te zijn die zich vooral in de grote steden voordoet. In de meeste grote steden ligt het percentage baby’s met een alleenstaande moeder boven het landelijk gemiddelde. Op het platteland worden juist bijna alle baby’s geboren in een traditioneel tweeoudergezin.

Ouders zijn ook minder vaak getrouwd

Nog steeds komt het merendeel van de baby’s ter wereld in een gezin met 2 ouders. Maar die zijn wel minder vaak getrouwd. Het geregistreerd partnerschap is populair sinds de jaren negentig. Sinds 2008 is ruim 40% van de jonge ouders die wel samen hun kind opvoeden, niet getrouwd. Zij hebben we een geregistreerd partnerschap. Deze groep wordt door het CBS meegerekend als zijnde tweeoudergezinnen.

Alleenstaande moeders verdienen meer aandacht

We kijken vaak niet meer op van een alleenstaande moeder. Veel ouders zijn gescheiden en delen de voogdij. Bij een bewust alleenstaande moeder komt alle zorg op de moeder aan. Zij heeft geen weekenden ‘vrij’ als de kinderen bij papa zijn. We staan daar eigenlijk weinig bij stil. Maar het is een enorme opgaaf. Veel interesses zijn natuurlijk gelijk met andere moeders. Zij zoeken ook de leukste geboortekaartjes en rompertjes. Verantwoord speelgoed en wipstoeltje. Maar achter de deuren van alleenstaande moeders gaat het er wel anders aan toe. Zij zijn kostwinner, moeder en vader tegelijk. De volledige zorg voor een kind en een baan om financieel rond te komen. Dat is wel heel veel respect waard.

Ben jij zo’n moeder of ken je iemand waar je veel bewondering voor hebt? Laat het weten en vertel ons hieronder jouw verhaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *