Stappenplan: een babykamer inrichten doe je zo

Stap voor stap

Stappenplan

babykamer inrichten*

Is er een kleine op komst? Niets is zo leuk als het inrichten van de babykamer! Samen of alleen de kleuren uitzoeken, meubelen shoppen, accessoires verzamelen. Alles kan en mag je zelf bepalen, als het maar het beste is voor je baby. Weet je niet waar je moet beginnen? Volg dan dit stappenplan: een babykamer inrichten.

De eerste kamer van je kindje moet natuurlijk helemaal perfect zijn. De perfect passende stijl, de goed op elkaar afgestemde kleuren, de juiste meubeltjes. Dat kan best overweldigend zijn, al die keuzes. Daarom is het verstandig het inrichten stap voor stap te doen. Hoe? Met dit slimme stappenplan vol babykamer inspiratie!

Stap 1: bepaal het budget

Je kunt veel willen, maar waarschijnlijk heb je niet oneindig veel geld. Het is slim eerst te bepalen hoeveel geld je wilt en kunt uitgeven voordat je begint met het inrichten van de babykamer. Houd er wel rekening mee dat je ook andere dingen moet kopen, zoals luiers, kleding en eventueel babyvoeding.

Werk je met een beperkt budget, kijk dan eens naar tweedehands spulletjes. Op internet en in de kringloop vind je bijvoorbeeld vaak heel leuke, goede tweedehands meubelen en accessoires.

Stap 2: bepaal de stijl

Wil je een bepaalde woonstijl in de babykamer, zoals een landelijke stijl of een moderne inrichting? Of ga je liever voor een bepaald thema, zoals natuur, safari of sprookjes? Ook kun je kiezen voor een bepaalde kleur (ton-sur-ton) die je doortrekt naar (bijna) alles in de babykamer.

Deze stijl, het thema of de kleur vormt de basis voor de inrichting van de babykamer.


LEES OOK: Voorlezen voor baby en kind: TIPS

EN Peuter en slecht slapen: Dit kan je doen!

EN OOK Groene en duurzame babykamer voor een gezonde toekomst van je baby


Stap 3: maak een moodboard

Nu is het tijd om echte stappen te maken in de inrichting. Een handig middel daarvoor is een moodboard. Dat kan een digitale of een fysieke moodboard zijn. Hierop verzamel je afbeeldingen van babykamers in de gekozen stijl die jou aanspreken. Al snel zie je welke kleuren er uit springen en welke meubelen jouw voorkeur hebben.

Stap 4: bepaal de kleur

Aan de hand van een moodboard zie je welke kleuren goed passen bij de gekozen stijl. Heb je zelf al een kleur in gedachten? Dat kan natuurlijk ook!

Neem een lichte tint van deze kleur als uitgangspunt voor de grotere oppervlakten, zoals de muren en de vloer. Ook kun je er voor kiezen de grotere oppervlakten (gebroken) wit te maken als neutrale basis voor de rest van de kamer.

Wil je meer dan één kleur, kies dan voor kleuren die dicht bij elkaar liggen in de kleurencirkel (complementaire kleuren). Kleuren die ver van elkaar af staan of zelfs met elkaar vloeken, geven een drukke sfeer in de babykamer. En wat je juist wilt, is rust voor je kindje.

De rest van de kamer, de meubelen en accessoires mogen best in een iets donkerder tint zijn. Zorg er wel voor dat het geen bonte verzameling wordt, ook daar wordt een kamer drukker van. Bovendien lijkt een drukke kamer kleiner.

Stap 5: kies de meubelen

Het is verstandig de babykamer niet te vol te zetten met meubelen. Een volle kamer is onhandig met weinig bewegingsruimte, en daarmee niet heel veilig. Je wilt immers alle ruimte hebben om met je kindje op de arm rond te lopen zonder ergens over te struikelen of tegen aan te stoten. Kijk naar wat je echt nodig hebt. Een wieg en een commode zijn essentieel , alle andere meubelen kunnen, zeker als je een beperkte ruimte hebt, ook elders in huis staan.

Stap 6: bepaal het licht

Licht en donker zijn belangrijke elementen in een babykamer. In het begin heeft een baby nog geen vast slaapritme, maar als dat begint te ontwikkelen is het belangrijk dit te stimuleren aan de hand van licht en donker. Kies voor dimbare spotjes zodat je de sfeer in de kamer zelf kunt bepalen. Verduisterende gordijnen zijn ook een verstandige keuze, zodat je daglicht buiten houdt als je kindje slaapt.

Wil je dat er echt geen streepje licht naar binnen valt? Kies dan voor raamdecoratie op maat. Meet de ramen en kozijnen tot op de millimeter nauwkeurig en laat hier gordijnen voor maken. Heb je een dakraam? De meeste dakramen hebben een vaste maat. Dakraam maten vind je op het raam in de vorm van een maatcode, op de factuur of vraag je op bij de fabrikant.

Stap 7: kies de accessoires

De laatste, en misschien ook wel leukste, stap is het kiezen van de accessoires. Een mooie lamp, knuffels, kussentjes, een mobile, een schilderijtje, tekening of paar muurstickers voor de wanden. Het geeft een persoonlijk tintje aan de ruimte en maakt de babykamer helemaal af.

Foto van Pexels.com. * wil je weten hoe mijn artikelen tot stand komen? Lees er hier alles over!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.