Leren fietsen, hoe leer je dat je kind zo snel mogelijk?

leren fietsenSommige kinderen fietsen al rond hun derde jaar zonder zijwieltjes. Andere kinderen worstelen ermee tot ze al bijna zes jaar zijn. Het ene kind is nu eenmaal motorisch sneller dan het andere. Een kind kan ook niet alles tegelijk. Het ene kind kan sneller leren fietsen, het andere eerder praten of lezen. Veel ouders ervaren het soms als een ‘wedstrijd’ als hun kind iets eerder kan dan een ander kind. Dat legt soms een te grote druk op het kind. Als we dat loslaten en de interesse van het kind volgen, gaat alle ontwikkeling vanzelf. En natuurlijk helpt het om het goede voorbeeld te geven. Beweeg jij veel? Dan zal je kind dat ook doen. Zo gaat dat ook met praten, lezen en slapen.

Leren fietsen voor kinderen

Er zijn verschillende mogelijkheden om je kind te leren fietsen. Het belangrijkste is dat het leuk blijft voor je kind. Dus dwingen heeft geen zin. Zodra je kindje goed kan lopen, kun je het een loopfietsje aanbieden. Daarmee kunnen kleine kinderen al goed oefenen met het houden van balans, zonder dat er gevaar is om te vallen. Je kunt ook beginnen met een kleine fiets met zijwieltjes of een waarmee je kind nog met de voeten bij de grond kan. Loopfietsen en kinderfietsen volgen elkaar de eerste jaren snel op, dus koop deze voordelig bij bijvoorbeeld Prijskiller via internet.

De eerste kleine fiets

Zodra je kindje meer buiten komt en kilometers heeft gemaakt op de loopfiets, kun je overstappen op een kleine kinderfiets. Je kunt kiezen voor een fietsje met zijwieltjes, maar nog beter is het te leren fietsen op een kleine fiets waarbij je kind goed met de voeten bij de vloer kan. Zo leert het gelijk de balans goed te houden en is scheef fietsen geen optie. Elke keer als het fout gaat in het begin, kan je kind de voeten eenvoudig aan de grond zetten. Dat geeft vertrouwen. En met fietsen draait alles om vertrouwen. Natuurlijk kun je af en toe enthousiast toejuichen en een keer mee rennen met je kind. Maar dat laatste is niet eens nodig als het fietsje klein genoeg is. Onthoud goed dat je als ouder een grote invloed kunt hebben op het vertrouwen van je kind. Prijzen als het goed gaat, maar zeker niet dwingen dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.