Veilig fietsen voor je kind

Veilig fietsenJe kind wordt ouder en het wordt tijd voor de eerste fiets, een heel spannende tijd. Ouders bevinden zich dan vaak in een toestand tussen enthousiasme en angst. Want je kind leren fietsen is leuk, maar je kind aan het verkeer blootstellen kan angstwekkend zijn. Gelukkig hebben ook kinderfietsen een grote verandering ondervonden en is er veel qua veiligheid gedaan. De fietsen zijn niet meer gewoon kleine versies van fietsen voor volwassenen, maar op de benodigdheden van kinderen aangepast. Toch kunnen ouders bij aankoop van een nieuwe fiets op bepaalde onderdelen letten om hun kinderen een leuk maar veilig avontuur te bieden. Veilig fietsen is belangrijk!

Belangrijke onderdelen

De frame van een kinderfiets moet bijzonder stevig zijn, want het moet tegen kleine valpartijen of stoten kunnen. Kinderen gaan vaak minder goed met hun spullen om en gooien een fiets soms zelfs gewoon naar de kant. De moeren moeten afgedopt en de onderdelen afgerond zijn. Zo kan het kind geen wondjes oplopen. Omdat vooral in het begin de kinderen nog iets onhandig kunnen zijn is het belangrijk dat de fiets een hand- én een terugtraprem heeft.


LEES OOK: Wanneer kan mijn kind alleen naar school fietsen?
EN Fietsen met kinderen, waar moet je aan denken?


Zijwieltjes kunnen daarbij ook helpen. Kinderen leren sneller als de wieltjes niet de grond raken. Ook greepvaste handvatten zorgen voor meer houvast. Omdat de kleine fietsen in het verkeer over het hoofd kunnen worden gezien kan een lange stang met een vlaggetje aan de bagagedrager gemonteerd worden. Om de zichtbaarheid te verhogen zijn reflectoren aan wielen en op banden belangrijk en in de winter helpt het dragen van een reflecterend veiligheidsvestje.

Veilig fietsen: tips voor ouders

Voor ouders die beginnen hun kind het veilig fietsen te leren kunnen bepaalde regels of tips volgen. Bijvoorbeeld dat kinderen snel weer geen zin meer hebben om verder te oefenen. Een kind dwingen zal zeker niet de goede resultaten opleveren. Ook is het belangrijk aan het kind duidelijk te maken dat in alle gevallen naar de ouders geluisterd moet worden.

Kinderen zijn zich vaak nog niet bewust van de gevaren van het verkeer. Als kinderen moeite hebben met rechts  en links hebben is een gekleurd lintje aan de rechterkant van het stuur handig. Kinderen moeten op gevaren gewezen maar niet bang gemaakt worden. En ouders moeten hun kinderen in alle verkeerssituaties het goede voorbeeld geven en samen met hun de verkeersregels oefenen. Kinderen leren namelijk vooral door het kijken naar het gedrag van de ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.