Je kind wordt als zo groot dat je de eerste fiets gaat kopen! Dat is een hele spannende tijd. En ook een moment van veilig leren fietsen, voordat je je kind helemaal los kunt laten op die fiets. Je bevindt je als ouders dan meestal in een toestand tussen enthousiasme en angst. Want je kind leren fietsen is leuk, maar je kind aan het verkeer blootstellen kan angstwekkend zijn. Gelukkig worden fietsen steeds veiliger en is het ook de bedoeling dat je kind een helm draagt. De fietsen zijn niet meer gewoon kleine versies van fietsen voor volwassenen, maar op de benodigdheden voor kinderen aangepast. Toch kunnen ouders bij de aankoop van een nieuwe fiets op bepaalde onderdelen letten om hun kinderen een leuk maar veilig avontuur te bieden. Veilig fietsen voor je kind is belangrijk!
Belangrijke onderdelen van een veilige fiets
Het frame van een kinderfiets moet bijzonder stevig zijn, want het moet tegen kleine valpartijen of stoten kunnen. Kinderen gaan vaak minder goed met hun spullen om en gooien een fiets soms zelfs gewoon neer. De moeren moeten afgedopt en de onderdelen afgerond zijn. Zo kan het kind geen wondjes oplopen. Omdat vooral in het begin de kinderen nog iets onhandig kunnen zijn is het belangrijk dat de fiets een hand- én een terugtraprem heeft.
Zijwieltjes kunnen ook helpen. Kinderen leren sneller als de wieltjes juist niet de grond raken. Zo oefenen ze toch het evenwicht. Ook greepvaste handvatten zijn belangrijk voor veilig fietsen voor je kind. Omdat de kleine fietsen in het verkeer over het hoofd kunnen worden gezien kun je een lange stang met een vlaggetje aan de bagagedrager laten monteren. En om de zichtbaarheid te vergroten zijn reflectoren aan wielen en op banden belangrijk. In de wintermaanden als het sneller donker is en soms zelfs overdag met bewolkt weer, is het veiliger om een reflecterend veiligheidsvestje te dragen.
De maat van de fiets moet goed zijn
Als je kind net begint met fietsen is dat makkelijker op een fiets waarbij ze goed met hun voeten op de grond kunnen. Maar ook later is dat belangrijk voor de veiligheid in het verkeer. Een te grote fiets geeft instabiliteit zodra er iets onverwachts gebeurt. Koop daarom in stappen steeds een grotere fiets. De maat van een fiets gaat in inches. Zo heb je ook een kinderfiets 22 inch, wat een mooie tussenmaat is voor opgroeiende kinderen. En als ze eenmaal in de pubertijd belanden, kun je meestal naar een 28 inch. Dat is een volwassen maat.
LEES OOK: Wanneer kan mijn kind alleen naar school fietsen?
EN Fietsen met kinderen, waar moet je aan denken?
Veilig fietsen: tips voor ouders
Ouders die beginnen hun kind het veilig fietsen te leren kunnen bepaalde regels of tips volgen. Ik noem er een paar.
Dwing je kind niet
Sommige kinderen hebben nog geen zin om te leren fietsen. Ook al denk jij als ouder dat ze het allang zouden moeten kunnen. Een kind dwingen zal zeker niet de goede resultaten opleveren. Het kan er zelfs voor zorgen dat er angst ontstaat en dat kan later gevaarlijke situaties opleveren. Dus laat het initiatief bij je kind.
Als je samen gaat fietsen, wees duidelijk!
Steeds meer ouders houden niet van strenge regels. En dat is in de meeste gevallen ook helemaal niet nodig als je je kind vrij wilt opvoeden. Maar wat als het op fietsen aankomt en vooral als je samen met je kind deel gaat nemen aan het verkeer? Dan moet je kind echt goed naar je luisteren. Anders gebeuren er ongelukken. Dus maak voor die gelegenheid je kind goed duidelijk dat er minder ruimte is om op eigen initiatief beslissingen te nemen, tot ze er zelf echt klaar voor zijn. Is je kind al heel zelfstandig? Dan zal het snel leren om zichzelf de verkeersregels eigen te maken. Maar leer ze die eerst met strakke hand.
Links en rechts onderscheiden
Als kinderen moeite hebben met rechts en links hebben is een gekleurd lintje aan de rechterkant van het stuur handig. Rechts houden in het verkeer is de basis voor de veiligheid van alle fietsers.
Maak je kind niet bang, maar geef het goede voorbeeld
Je moet je kinderen op de gevaren in het verkeer wijzen. Maar je wilt ze niet bang maken. Ouders moeten hun kinderen in alle verkeerssituaties het goede voorbeeld geven. En vaak samen de verkeersregels oefenen in de praktijk. Kinderen leren namelijk vooral door het kijken naar het gedrag van hun ouders.