Zes tips om op gewicht te blijven tijdens de feestdagen

op gewicht blijven tijdens de feestdagen

Kerst is in aantocht en het einde van het jaar is in zicht. Een tijd vol gezelligheid en natuurlijk lekker eten en drinken. Oliebollen, appelflappen, kalkoen en heerlijke wijn of champagne. De kilo’s vliegen er extra makkelijk aan in deze periode. Hoe kun je volop genieten en toch gewichtstoename voorkomen? Ik vond deze zes tips om tijdens de feestdagen feestelijk te genieten, maar wel een beetje verantwoord.
Zes tips om op gewicht te blijven tijdens de feestdagen:

1. Begin de dag goed

Door goed te ontbijten heb je later op de dag minder behoefte aan tussendoortjes en snacks. Denk bijvoorbeeld aan: zelfgebakken brood met weinig koolhydraten of yoghurt met rood fruit. Zelf broodbakken verspreidt direct een heerlijke geur in huis.

2. Het nieuwe toastje

Vervang het reguliere toastje bij de borrel door een verzameling knapperige groenten met een verantwoorde, smakelijke dip. Of kies voor koolhydraatarme toastjes, die je dan gewoon kan beleggen met roomkaas en zalm, een stukje Franse kaas of (eigengemaakte) eiersalade. Een schijf komkommer kan ook goed dienen als ‘toastje’. Heerlijk met olijventapenade of tonijnsalade.

LEES OOK: Lekkere gezonde lunch recepten
EN Top 5 gezonde tussendoortjes voor het hele gezin

3. Small bites

Eet rustig en kies voor kleine porties. Het gevolg is minder zin in tussendoortjes en je hebt eerder een verzadigd gevoel. Makkelijk!

4. Geniet van wijn en water

Bij een kerstdiner drink je natuurlijk de lekkerste wijn, maar voorkom het drinken van teveel alcohol. Wissel eens af met een glas water, bronwater met bubbels of light frisdrank. Of maak een lekkere non-alcoholische cocktail.

5. Een snack vooraf

Eten bij vrienden of familie? Ga dan niet met een lege maag de deur uit. Eet vooraf een kleine salade, wat noten of een (verantwoorde) cracker met selleriesalade en verse groene kruiden. De ongezonde verleidingen zijn dan makkelijker te weerstaan.

6. Blijf bewegen

Genoten van een kerstlunch of -diner? Ga lekker het bos of een park in voor een mooie winterse wandeling. Zo blijft de spijsvertering goed op gang.

Aandacht voor eten of de mensen om je heen

Op gewicht blijven tijdens de feestdagen, het lijkt soms moeilijk. Maar het wordt makkelijker als je jouw focus verlegt van eten en drinken naar de mensen om je heen. Luister naar verhalen en bedenk wat je jouw geliefden wilt zeggen. Het is een mooie tijd om stil te staan bij liefde, vriendschap en de dankbaarheid, die je daarbij voelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.