Top 5 gezonde tussendoortjes voor het hele gezin

Top 5 gezonde tussendoortjesBehalve een stevig ontbijt, gezonde lunch en een lichte avondmaaltijd kunnen we allemaal wel een tussendoortje gebruiken tijdens onze drukke school- en werkdagen. Als we druk zijn is de verleiding vaak groot om naar koeken te grijpen. Ze zijn vaak handig verpakt per stuk, zodat je ze gemakkelijk mee kunt nemen in de werk- of schooltas. Maar de meeste koeken zitten vol met suikers. En als je dat liever wilt vermijden, zijn er gelukkig voldoende alternatieven. De top 5 gezonde tussendoortjes vind je hier. Wissel deze vijf zo veel mogelijk af voor gezonde variatie.

1. Groenten in handig formaat

De snoeptomaatjes, snoepkomkommers en -radijsjes zijn erg populair. Zag je kinderen voorheen ooit een hele paprika mee naar school nemen? Sinds de oranje snoeptomaatjes in de schappen liggen, smullen kinderen ervan alsof het werkelijk snoepjes zijn. Ze zijn wat zoeter dan de grotere variant en gemakkelijk mee te geven in de broodtrommeltjes. Een hele mooie ontwikkeling in de richting van gezond, lekker en vooral leuk eten. Een wortel is trouwens ook een heerlijk voedend tussendoortje, waar de meeste kinderen wel van houden.

2. Noten ook in de top 5 gezonde tussendoortjes

Jonge kinderen geef je geen noten, maar als we zeker weten dat kinderen groot genoeg zijn, is het een verantwoord tussendoortje. Noten zijn gezond en kunnen lekkere trek goed verdrijven. Kies wel voor ongezouten en liefst ongebrande noten. Teveel zout is niet gezond. En de smaak van de noot komt beter tot zijn recht zonder toevoegingen. Wissel af met bijvoorbeeld walnoten, pistachenoten amandelen of kies voor een mix van verschillende noten.

3. Fruit om mee te nemen

Wil je fruit meegeven naar school of meenemen naar je werk? Zorg er dan voor dat je dit goed verpakt. Een geplette banaan is niet zo smakelijk. Dus zorg ervoor dat je deze voorzichtig vervoert. Appels zijn ideaal om mee te nemen. Er zijn zoveel soorten. Zoek uit welke jij en jouw gezin lekker vinden. En koop desnoods voor iedereen de favoriet, zodat je zeker weet dat je kinderen ook daadwerkelijk die appel opeten als jij er niet bij bent. Druiven zijn ook heerlijk verkwikkende tussendoortjes. Je kunt ze meenemen in een bakje, nadat je ze thuis al gewassen hebt.

4. Speciale repen en superfoods

Ben jij zelf aan de lijn? Kies dan voor een speciale gezonde reep. In de supermarkt vind je steeds meer gezonde repen met noten en zaden, die weinig of geen suiker bevatten. En denk eens aan superfoods, zoals incabessen, cranberries of Goji bessen. Deze laatsten bevatten wel suikers, dus eet er niet te veel van. En zit je ’s avonds op de bank en snak je naar wat chocolade? Kies dan voor de donkere soorten met minimaal 70% cacao. Cacao is namelijk ook een superfood, dus een schuldgevoel hoef je dan niet te hebben.

5. Gedroogd fruit uit het vuistje

Jonge kinderen zijn vaak gek op rozijnen en krenten. Ander gedroogd fruit moeten de meeste kinderen leren eten. Maar als je eenmaal gewend bent aan de smaak van dadels en vijgen, dan mogen deze niet  ontbreken in de top 5 gezonde tussendoortjes. De laatste tijd zijn er ook lekkere biologische bananenchips en kokoschips te koop. Ook al zijn die vrij prijzig. Pruimen en abrikozen kun je ook gedroogd eten, al zijn die lekkerder als je ze eerst een nachtje in water laat wellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.