Wat moet ik verzekeren en wat mag ik verzekeren?

Wat moet ik verzekeren
Foto door Laura Garcia via Pexels

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Voor het geval dat. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje en gaat meestal zonder opzet. Toch gebeuren er iedere dag honderden ongelukken. In het verkeer, binnenshuis en tijdens werk. Op het moment dat er schade of letsel is door een ongeluk kunnen de kosten hoog oplopen. Als je zelf voor die kosten moet opdraaien kan dat zorgen voor financieel zwaar weer. In verhouding zijn premies vaak een stuk goedkoper. Een van redenen dat verzekeringen goedkoper zijn is omdat niet iedereen regelmatig een ongeluk heeft èn de meeste mensen geen risico willen lopen op de financiële gevolgen. Wat moet ik verzekeren en wat kan ik eventueel ook verzekeren? Sommige verzekeringen zijn verplicht in Nederland, anderen op vrijwillige basis.

Wat moet ik verzekeren: verplichte verzekeringen

Sommige verzekeringen zijn verplicht in Nederland. Dat zijn er niet veel. Er is er maar één die voor iedereen verplicht is. Alle andere verzekeringen zijn verplicht bij het gebruik en bezit van bijvoorbeeld een auto of een huis. Deze verplichting kan door de overheid of de geldverstrekker worden opgelegd.  

1. De zorgverzekering

De zorgverzekering is voor iedere Nederlander verplicht. Hoewel deze verzekering verplicht wordt vanuit de wet, mag je wel je eigen zorgverzekeraar kiezen. Is de zorgverzekering te duur voor je? Dan kun je zorgtoeslag aanvragen. Afhankelijk van eventuele aanvullende verzekeringen en je inkomen, dekt de zorgtoeslag vaak het grootste deel van de kosten. Tenzij je genoeg verdient om deze zelf te betalen.


LEES OOK: Vrouw en geld: duik in je financiën
EN Geld besparen door te delen: over deeleconomie en sociale wijken


2. Autoverzekering

Heb je een auto gekocht? Dan ben je direct verplicht de auto WA te verzekeren. Met deze wettelijke aansprakelijkheidsverzekering dek je schade aan andere voertuigen of personen. Je kan deze WA-verzekering verder uitbreiden met WA+casco of zelfs allrisk dekking. Dit is echter niet verplicht en vaak alleen rendabel op het moment dat jouw auto jonger dan 5 jaar is. De meeste mensen met een oudere auto kiezen voor een WA+inzittenden verzekering.

3. Je eigen huis verzekeren

verplichte verzekeringen woonhuis
Foto door Tomáš Malík via Pexels

Een verzekering kan verplicht worden vanuit een geldverstrekker op het moment dat je bijvoorbeeld een huis wilt kopen en daarom een hypotheek aanvraagt. De geldschieter of de bank wil een zekerheid voor als er iets gebeurt met het huis. Dit heet een opstalverzekering of woonhuisverzekering en met deze verzekering verzeker je alles wat vast in je huis staat en het huis zelf voor schade waar je niets aan kunt doen. Bijvoorbeeld brand, water- en stormschade.

Wat verzekeren de meeste mensen vrijwillig?

Wat moet ik verzekeren? Die vraag hebben we beantwoord. De verplichte verzekeringen zijn dus de zorgverzekering en de verzekeringen die horen bij een auto of eigen huis. Alle andere verzekeringen zijn niet verplicht, maar de meeste mensen sluiten meer verzekeringen af. Welke zijn dat en welke risico’s dek je ermee af?

1. Niet verplicht wel verstandig: de aansprakelijkheidsverzekering

Met de aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor schade die jij aanbrengt aan derden. Dit hoeft niet altijd te betekenen dat jij zelf de schade hebt aangericht. Denk bijvoorbeeld aan schade aangericht door gezinsleden of huisdieren. Een voorbeeld hiervan is dat jouw hond onverwacht een hardloper bijt tijdens het uitlaten. Jij bent aansprakelijk en de verzekering dekt de kosten. En wat als jouw kinderen een bal door ruiten van een buurman schiet? Jij had het niet kunnen voorkomen, maar bent wel aansprakelijk. De premie van aansprakelijkheidsverzekering is vaak relatief laag en daarom ook populair. Je kunt je aanvullend verzekeren voor ongelukken na vriendendiensten, oppassen, logeren en schade aan geleende spullen.

2. reisverzekeringen

reisverzekering
Foto door Andrei Tanase via Pexels

Voor mensen die veel reizen is een reisverzekering heel handig. Wil je niet steeds voor je vakantie de verzekering regelen? Kies dan voor een doorlopende reisverzekering. Zorg dat je niet teveel dubbel verzekert. Heb je een aanvullende polis voor je zorgverzekering? Dan ben je al verzekerd van zorg in het buitenland. Maar heb je dat niet? Dan is de reisverzekering de beste manier om ook in het buitenland goed verzekerd te zijn als je ziek wordt. Doorlopende reisverzekeringen zijn relatief goedkoop omdat je vaak je hele gezin op dezelfde polis kunt zetten.

3. Inboedelverzekering

De inboedelverzekering is er voor alle spullen die los in je huis liggen of staan. Je kunt hierin verschillende varianten kiezen, maar vaak verzekeren mensen zich tegen inbraak, band- en waterschade. De premies zijn niet heel hoog, maar het is een rustig gevoel. Zeker als je waardevolle spullen in je huis hebt.

4. Rechtsbijstandverzekering

Deze verzekering wordt vaak vergeten, totdat het te laat is. Of het nu om een conflict met een particulier gaat, een conflict met een bedrijf of met de overheid. Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd van juridische hulp tijdens een conflict. De kosten van een gerechtelijke procedure kunnen snel hoog oplopen. Dus het is te overwegen om deze verzekering erbij te nemen. Omdat er weinig beroep op gedaan wordt- want hoe vaak raakt de gemiddelde mens verzeild in een rechtszaak, is de verzekering relatief goedkoop.

Verzekeringen Vergelijken

De premies van verzekeringen kunnen bij verschillende verzekeraars flink verschillen. Gelukkig zijn er meerdere onafhankelijke vergelijkers die jou kunnen helpen met het kiezen van de beste verzekering voor jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.