Jong leren omgaan met geld is belangrijker dan ooit

Volksbank kinderen en geld

Wat doet je kind als de V-bucks voor Fortnite op zijn? Gewoon weer nieuwe kopen! Welkom in de digitale wereld. Een wereld waar voor veel kinderen het geld nooit op kan raken. Trendwatcher Lieke Lamb en gedragspsycholoog Florien Cramwinckel zeggen dat de online wereld er mede voor zorgt dat kinderen de waarde van geld niet goed kennen.

Jong leren omgaan met geld is belangrijker dan ooit. Kinderen moeten leren beter keuzes te maken. En bewust te worden van de waarde van geld. Dat kan je doen door ze zelf geld te laten verdienen en te sparen. Het platform OuderWijs van de Volksbank ondersteunt ouders bij de financiële opvoeding van hun kinderen.

Geld steeds minder zichtbaar

Lamb en Cramwinckel trekken hun conclusie uit het recente onderzoek van de Volksbank ‘Leren omgaan met geld’ onder meer dan 1.000 ouders met een kind tussen de 4 en 14 jaar. Dat onderzoek laat zien dat het voor kinderen niet altijd duidelijk is wat de waarde van geld is. Zeker in de online wereld. Zo vinden ruim zes op de tien ouders dat onzichtbare uitgaven – zoals abonnementen voor digitale diensten en betalingsapps- het lastig maken om alle uitgaven goed inzichtelijk te maken voor kinderen.

Lieke Lamb ziet hetzelfde gebeuren:

“In een wereld waarin geld steeds minder zichtbaar wordt en veel zaken zich online afspelen, is het belangrijker dan ooit om onze kinderen de waarde van geld bij te brengen. Geld moet tastbaar en concreet gemaakt worden. Zodat bedragen meer waarde krijgen dan enkel wat nietszeggende nummers.”

Koop nu, betaal later is een lastig concept voor kinderen

Koop nu, betaal later diensten zoals AfterPay brengt de laatste jaren steeds meer jongeren in de problemen. Het is heel aanlokkelijk om een aankoop te doen, zonder daar direct voor te hoeven betalen. Dat voelt heel ‘goedkoop’. Maar het kost veel jongeren uiteindelijk veel meer. Omdat ze vaak te laat betalen. En dan zijn de boetes niet mis. Florien schreef er een artikel over: Buy now, cry later? | Future Money Talks – SNS Bank.

Jong leren omgaan met geld

Ook bijna alle ouders vinden het belangrijk dat hun kind op jonge leeftijd al de waarde van geld leert kennen. Door de stijgende prijzen vinden zij het steeds belangrijker om hun kinderen dat al vroeg bij te brengen. Kinderen moeten beter leren kiezen. Zo maakt één op de drie ouders zich wel eens zorgen om de impulsaankopen van hun kind.

Dr. Florien Cramwinckel is gedragspsycholoog bij SNS, een van de merken van de Volksbank. Volgens haar is goed omgaan met geld een vaardigheid die je kunt aanleren:

“Door je kinderen goed te begeleiden, leren ze de waarde van hun aankopen beter in te schatten. Hier hebben ze hun hele leven profijt van. Bovendien kun je ze zo helpen om hun geld uit te geven op een manier waar ze gelukkig van worden.”

Leren keuzes maken betekent ook zelf sparen en zelf geld verdienen

Veel ouders hebben hun kind het afgelopen jaar geleerd over het belang van sparen en de mogelijkheid om extra geld te verdienen. Bijna de helft van de ouders vindt dat hun kind meer waardering heeft voor zelf verdiend geld, dan voor geld dat zij gekregen hebben. Ruim een kwart ziet dat hun kind minder impulsaankopen doet met zelf verdiend geld, dan met gekregen geld.

De top 10 manieren waarop kinderen (8 t/m 14 jaar) geld kunnen verdienen:

 1. Statiegeldflessen wegbrengen
 2. Met een bijbaan
 3. Onkruid wieden
 4. (Online) spullen verkopen
 5. Boodschappen doen
 6. Huis schoonmaken
 7. Auto wassen
 8. Stofzuigen
 9. Vaatwasser in- of uitladen
 10. Tafel dekken / afruimen

Rol van ouders en scholen

Jong leren omgaan met geld

Zowel Lamb als Cramwinckel benadrukken de rol van ouders bij het leren van de waarde van geld aan hun kinderen.

Lamb zegt daarover: “Dat geldt zeker voor de onlinewereld. Het is belangrijk om kinderen wegwijs te maken in het digitale doolhof en ze financieel wijs te maken. Door hen te leren hoe ze weloverwogen beslissingen kunnen nemen en zelfverzekerd in de complexe wereld van online transacties kunnen navigeren.”

“Als je je kinderen goed begeleidt bij het kopen, leren ze beter de waarde van geld kennen en daar hebben ze hun hele leven profijt van”, vult Cramwinckel aan. “Bijvoorbeeld als ze -steeds vaker op jonge leeftijd- in aanraking komen met ‘koop nu, betaal later’-diensten. Die lijken op het eerste gezicht handig. Maar veel jongeren realiseren zich niet dat als je te laat betaalt er hoge boetes of zelfs een incassobureau om de hoek komen kijken.”

De rol van banken

Uit voorgaande onderzoeken is gebleken dat ouders positief staan tegenover de hulp van een bank bij het omgaan met geld. Banken kunnen hierin dus een rol op zich nemen die logisch voortvloeit uit hun kennis en kunde.

Hilde Krens, manager financiële educatie bij de Volksbank, vertelt wat de Volksbank al langere tijd doet op dit gebied: “Met Eurowijs stellen we al meer dan 10 jaar gratis lesmateriaal beschikbaar aan scholen om kinderen beter met geld te leren omgaan. Inmiddels werkt bijna de helft van de basisscholen met deze lesstof, waardoor elk jaar circa driehonderdduizend leerlingen worden bereikt.

Daarnaast biedt het platform OuderWijs (voor ouders) van de Volksbank ondersteuning aan ouders bij de financiële opvoeding van hun kinderen. Zoals creatieve manieren voor kinderen om extra zakgeld te verdienen en tips over hoe je als ouder het gesprek over dit onderwerp aangaat.”

5 concrete tips van Hilde Krens voor ouders:

 • Geef zakgeld om je kinderen te leren met geld om te gaan. Doe dat eerst contant, pas daarna -gedeeltelijk- digitaal
 • Leer ze overzicht houden met betrekking tot digitaal geld
 • Maak afspraken over wat het kind met zijn of haar zakgeld moet en mag doen
 • Blijf het gesprek aangaan met je kinderen. Het houdt niet op bij het geven van zakgeld. Financiële opvoeding is een continu proces. En als ouder blijf je de belangrijkste influencer.
 • Open voor je kind ook een spaarrekening waarop je kind zelf spaart naast een spaarrekening waarop je als ouder spaart voor je kind.

Dit artikel kwam in samenwerking met de Volksbank tot stand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.