Bespaartips voor gezinnen. Besparen hoeft niet moeilijk te zijn

Bespaartips voor gezinnen

Bespaartips kunnen we allemaal wel gebruiken. Alles wordt duurder en de lonen stijgen niet voldoende mee. We mogen dus beter nadenken over wat we met ons geld doen. En eigenlijk is dat voor veel mensen niet zo erg. We zijn zo gewend dat alles maar kan, nu krijgen we de kans om alleen te kopen wat we echt nodig hebben of graag willen hebben. Het gaat de overconsumptie op een natuurlijke manier een beetje tegen. En als we dan gekozen hebben, zijn we er veel blijer mee, dan wanneer we alles maar kunnen kopen. Maar wat zijn nu die bespaartips waar je echt wat aan hebt?

Bespaartips: 1. Budgetten maken

Voor de één is het een open deur, de ander zou niet weten hoe het moet: budgetteren. Budgetten vaststellen voor verschillende uitgaven is een goede manier om grip op je geld te houden. En je zal merken dat het je veel geld gaat besparen. Hoe werkt dat?

Bespaartips: eenvoudig budgetteren

  1. Maak een lijst van vaste lasten

    Je maakt eerst een lijst met de vaste lasten – zoals huur, gas, water, licht, vaste abonnementen en ziektekosten verzekering-  in je huishouden en je telt al die kosten bij elkaar op.

  2. Totale inkomsten minus je vaste lasten

    Dan trek je dat bedrag van vaste lasten af van de netto inkomsten, die jullie binnen krijgen per maand.

  3. Berekenen wat je te besteden hebt

    Zo bereken je het bedrag dat je elke maand te besteden hebt. Met dat bedrag reken je verder.

  4. Potjes maken voor flexibele kosten

    Je maakt een lijstje van alle dingen die je met dat geld moet doen. Zoals boodschappen, verzorgingsproducten, kleding, kapper, cadeautjes en sportclubs. Het zijn flexibele kosten, die wel elke maand terugkomen.

  5. Bedragen toekennen aan de potjes

    Nu zet je een bedrag achter deze uitgavenposten. Bijvoorbeeld 430 euro bij boodschappen, dat is 100 euro per week. 20 euro voor wasmiddelen, zeep en deo. 10 euro cadeautjes.

  6. En een potje onvoorzien

    Verdeel het geld over de potjes en maak ook een potje ‘onvoorzien’. Dat laatste potje is voor als bijvoorbeeld de wasmachine kapot gaat. Dat komt altijd onverwachts.

En dan? Nu heb je een duidelijk overzicht over je geld en waar je het aan uit kan geven. Streep bij elke aankoop het bedrag weg dat je uitgaf. Zo zie je of je nog op schema ligt met je budget. En sta je voor een impuls aankoop? Bedenk dan uit welk potje dat moet komen. Is daar ruimte? Wat moet je daarvoor later deze maand laten? Kan het uit? Je helpt jezelf zo om onnodige aankopen te laten liggen. Het is een eenvoudige manier om grip op je geldzaken te krijgen. En het bespaart je echt veel meer dan je zou denken. Probeer het maar eens een maandje.

Bespaartips: 2. Wees zuinig met gas

Gas is op dit moment erg duur. Zeker als je geen vast contract had voordat de prijsstijgingen doorgevoerd werden. Het verbruik van veel gas in je huis, is dan echt een dure grap. Hoe kan je besparen op gas? Vooral je verwarming vraagt veel gas. Dus je kan de verwarming een paar graden lager zetten en dikkere kleding dragen. Heb je een goed geïsoleerd huis? Dan kan je de verwarming kort aanzetten en daarna weer lager draaien. Zet de temperatuur in de nacht op 10 graden en warm in de ochtend je huis pas op nadat je goed geventileerd hebt. En zit je ‘s avonds op de bank? Trek dan een warm dekentje over je heen. Ben je niet thuis? Laat dan ook de verwarming uit. Ook te lang douchen kan duur zijn nu. Korter douchen met het hele gezin kan je euro’s per dag besparen.

Bespaartips: 3. Internet en telefonie

We willen bereikbaar zijn. Dat is een gegeven. Ook je kinderen willen een telefoon en je wil tv kijken of je op streamingdiensten zoals Netflix en Videoland abonneren. Er zijn veel aanbieders van internet en telefonie. Je kan internet abonnementen vergelijken om de voordeligste optie te kiezen voor het hele gezin.

Op Prijsvergelijken.nl hebben ze alle informatie helder voor je op een rij gezet. En hoeveel tv kijk je eigenlijk? Ben je vooral fan van de publieke omroep? Dan kan je met de app van NPO alles gratis kijken. Wil je ook series terugkijken en RTL programma’s zien? Dan is NLziet een streamingdienst die goedkoper is dan een tv abonnement.

Bespaartips: 4. Slim boodschappen doen

Bespaartips op boodschappen doen
Foto door Lisa Fotios via Pexels.com

De supermarkt is erop ingericht om jou alles te laten kopen wat lekker is. Ga er vooral niet heen als je trek hebt. Je komt anders met allemaal dingen thuis, die je niet nodig hebt. Maak van tevoren een boodschappenlijstje, dan koop je alleen wat nodig is. En kies ook de goedkoopste supermarkt. Dat kan je tientjes per week besparen!

Plan elke week een menu en doe daar de boodschappen voor. Als je dat niet doet, bestel je voor je het weet drie keer per week een bezorgpizza. En eten laten bezorgen is echt heel duur. Het is bovendien veel gezonder om lekker zelf te koken.


LEES OOK: De yoga keuken: 100 vegetarische recepten kookboek
EN Geld besparen door te delen. Tips over de deeleconomie


Bespaartips: 5. Vervoer en uitjes

Autorijden is duur vanwege de hoge benzineprijzen. En een ritje met de trein is met een gezin al bijna twee keer duurder dan met de auto. Uitjes als pretparken en musea zijn ook prijzig. Daarom is het handig om leuke uitjes in de buurt te zoeken, waar je op de fiets naartoe kan en waar je geen entree hoeft te betalen. Dat kan een lekkere wandeling in het park of het bos zijn. Of een bezoekje aan de kinderboerderij. Maar ook in de buurt kan je op een grasveldje samen voetballen of touwtje springen. Kleine kinderen vinden het al snel heel leuk als jij zelf meespeelt. Dat is wat ze onthouden en meenemen als mooie herinnering. Het hoeft echt niet steeds duurder en groter. Aandacht en samenzijn is de nieuwe luxe voor gezinnen in de 21ste eeuw!

Foto bovenaan dit artikel door Karolina Grabowska via Pexels.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.