Boek: Ayurveda voor een gezond en gelukkig leven

Ayurvedisch kookboek

Ayurveda bestaat al duizenden jaren, maar is nog altijd actueel. Deze Indiase gezondheidsleer, waar ook de yoga en tantra bij horen, lijkt zelfs met de dag populairder te worden in het Westen. De rijke filosofie laat ons zien hoe we in harmonie kunnen leven, met onszelf, met anderen, met de natuur. Een goed boek: Ayurveda? Die vind je hier!

Yoga en voeding voor een goede balans

Naast het beoefenen van yoga is ook onze voeding van groot belang voor onze gezondheid. En gezonde voeding is niet voor iedereen hetzelfde. Omdat we niet allemaal hetzelfde lichaamstype hebben. Ook het seizoen en onze leeftijd bepaalt wat gezonde voeding is.

3 Verschillende lichaamstypen of Dosha’s

Binnen de Ayurveda delen ze lichaamstypen in bij verschillende 3 zogenaamde Dosha’s:

  • Vata
  • Pitta
  • Kapha.

Ze worden bepaald aan de hand van je lichamelijke en geestelijke toestand, je leefstijl en een pols- en tongdiagnose. Iedereen heeft alle drie de types in zich, maar niet alle drie in even grote mate. Bij elk dosha horen positieve en negatieve eigenschappen die optreden wanneer je uit balans bent.

Om je dosha te laten bepalen kan je naar een Ayurvedisch arts gaan. Maar in dit boek staat ook een uitgebreide vragenlijst waarmee je al redelijk goed kan bepalen welk type je bent (alleen tweedehands verkrijgbaar):

Leer je lichaam beter kennen

Aan je dosha valt af te lezen wat je sterke en je zwakke kanten zijn, zowel lichamelijk als mentaal. Zijn de dosha’s in balans, dan functioneer je het beste. Zijn ze uit balans, dan krijg je klachten. Het soort klachten en waar je gevoelig voor bent, is afhankelijk van welke Ayurveda types het meeste bij jou naar voren komen. Als je je verdiept in de Ayurveda en ook yoga beoefent, dan zal je merken dat het steeds duidelijker wordt wat wel en niet goed is voor jouw lichaam. Dat betekent soms ook wat meer eten en minder zwaar trainen. En meer rust nemen.


LEES OOK: De yoga keuken: 100 vegetarische recepten kookboek

EN Yoga voor moeders die balans willen vinden


Boeken over Ayurveda en Ayurvedische kookboeken

Happinez bracht een aantal jaar geleden ook een mooi boek uit over Ayurveda. Als we in balans zijn, zitten we lekker in ons vel. We voelen ons gezond en bruisen van de energie. Een boek dat je helpt om het mooiste uit jezelf te halen. Boordevol wijsheid, recepten, praktische tips en prachtige foto’s. Ook deze is alleen nog tweedehands verkrijgbaar, maar zeker de moeite waard!

Uitgeverij Snor gaf dit boek uit Het Holy Happy Belly boek (zie de afbeelding bovenaan dit artikel). Het is zo mooi vorm gegeven dat het zich uitstekend leent als cadeauboek voor iemand die op een laagdrempelige manier kennis wil maken met Ayurvedisch koken:

Andere aanraders zijn:

Op deze pagina maak ik gebruik van een affiliate links. Dat betekent dat als jij via deze links een boek bestelt, ik daar een paar dubbeltjes aan verdien. Het kost jou niets extra en het helpt mij om gratis verhalen te blijven maken voor jou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.