Yoga voor moeders die balans willen vinden

Yoga voor moeders

Yoga voor moeders

Zeven jaar geleden nam ik mijn eerste yogales. In de jaren daarvoor volgde ik wel Body Balance lessen en maakte ik mezelf wijs dat het net zoiets als Yoga was. Maar dat klopte totaal niet. Ook al zijn bepaalde bewegingen in de Balance les wel afgeleid van de Yoga, de echte Yoga is een totaal andere beleving. Waar je op de sportschool de bewegingen meer als een work-out uitvoert, werkt echte Yoga op een dieper geestelijk- en energetisch niveau door. Het helpt je spanningen los te laten, waarvan je misschien niet eens bewust was dat je ze vasthield. Yoga voor moeders die meer balans willen ervaren in hun dagelijks leven, dat is een supercombinatie.

Spanningen loslaten met Yoga

Na ongeveer 10 yogalessen meldde ik me aan voor een yogadocenten opleiding. Die volgde ik een jaar lang en daar leerde ik veel over de bedoeling en de beleving van Yoga. De opleiding duurt vier jaar en ik maakte deze niet af, maar dat wil ik in de toekomst wel graag gaan doen. Of ik echt lerares wil worden weet ik eigenlijk nog niet. Maar ik geef nu wel af en toe privéles aan vriendinnen. Ze willen graag soepel blijven en daar is yoga ook geschikt voor. De meesten hadden niet verwacht dat yoga emoties los zou kunnen maken. Het is mooi om te zien en ervaren hoe helend het kan zijn om bewust spanningen uit je lichaam vrij te maken. Zonder er woorden aan te hoeven geven.LEES OOK: Rust voor drukke mamas pak je oude hobby op
EN Afvallen en meer energie Vivienne gaat de uitdaging aan


Oefenen om te leren zitten voor meditatie

Om alles over yoga te weten en de hele filosofie erachter, heb je meer dan een leven nodig. Wat wel belangrijk is om te weten dat de houdingen, asana’s genoemd, louter bedoeld zijn om goed te leren zitten voor de meditatie. Het is mooi om die houdingen op die manier ook te ervaren. Ze hoeven niet perfect uitgevoerd te worden. Ze zijn jouw middel om te leren zitten. Zitten in lotushouding, zodat je een lange meditatie vol zou kunnen houden. En het tempo om dat te bereiken bepaal je zelf. Samen met je eigen lichaam.

Soepel lichaam en vrije geest

Je maakt met asana’s ook niet alleen je lijf soepel. Je maakt ook je geest vrij. Als je dat ervaart met de ontladingen die bepaalde houdingen je leveren, kun je goed voelen hoe gezond de beoefening van Yoga is. Voor je lijf en je geest. Het brengt je bij elke beoefening dichter bij balans. En dat kunnen we in ons drukke dagelijkse leven als moeder wel goed gebruiken.

Heling van pijn en stress zonder woorden

Je hoeft er geen woorden aan te geven. Je mag veel overbodige ballast gewoon van je af laten glijden. In een voorover buiging, een twist of een staande krijger. En als ze opkomen, laat je je tranen er gewoon bij rollen. Adem in adem uit. Weg is weg!

Belangrijke algemene tips voor yoga

 • Wil jij ook yoga beoefenen? Let er dan op dat je gemakkelijk zittende kleding draagt. Zo kan je elke beweging ongehinderd maken. Kies voor een biologische yoga broek en shirt.
 • En neem naar de yogales warme sokken en een vest mee. Voor matjes wordt door je leraar gezorgd. De warme kleding die je meeneemt is belangrijk voor het einde van de les.
 • De meeste leraren eindigen met de Shivasana, ofwel de lijkhouding, waarin je totale ontspanning wilt bereiken. Je ligt daarbij op je rug. Deze houding is de belangrijkste van de les, omdat alle oefeningen van die les daarmee verdieping krijgen. Sla deze houding dus nooit over!
 • Let er tijdens de gehele les op dat je jezelf niet met anderen vergelijkt. We zijn geneigd om ons heen te kijken of we het goed doen en geen flater slaan. Als we ons stijf voelen, zijn we ons daar extra van bewust. En die vergelijking is het eerste dat we los mogen laten.
 • De enige vergelijking waar je focus op mag hebben is jouw gevoel voor en na een oefening. Welk verschil voel je in je eigen lijf? Daar zit de sleutel voor alles.
 • Voel ook goed je eigen grens. Ga je niet uitsloven. Voel waar de grens ligt tussen ongemakkelijkheid en pijn. Je mag die grens van ongemakkelijkheid opzoeken om verder te groeien en je grenzen te verleggen. Maar yoga mag nooit pijn doen.

Beoefen jij ook yoga? En wat is jouw beleving daarvan? Ik ben benieuwd naar jouw verhaal!

5 reacties

 1. Melanie Hoogvliet

  Ik zou yoga wel weer graag p wiillen pakken. Het is zo heerlijk ontspannend.

  • Ja klopt! Ik laat het af en toe ook versloffen, maar zodra ik het weer oppak ben ik daar zo blij mee! Het geeft echt een enorme boost in energie en focus in mijn dag. Dat komt denk ik door de ontspanning die het brengt. Alsof je dan niet allemaal onnodige ballast hoeft mee te slepen:)

 2. Ik heb zelf nog nooit yoga gedaan, maar ik zeg al heel lang dat ik het eens wil proberen

 3. Wat leuk dat je begonnen bent met een teacher opleiding! Waar heb je deze gevolgd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.