Welke bewegingen mag je niet maken als je zwanger bent? Advies van een expert!

Welke bewegingen mag je niet maken als je zwanger bent

Er is zoveel informatie voor vrouwen die zwanger zijn. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Het is wel bekend dat je sommige dingen beter niet meer kunt eten, zoals rauw vlees en rauwmelkse kazen. Maar ook niet alle bewegingen zijn even goed voor zwangere vrouwen. Welke bewegingen mag je niet maken als je zwanger bent? Bewegen is wel gezond voor iedereen. En zeker als je zwanger bent is het belangrijk om goed in beweging te blijven. Maar hoe doe je dat verantwoord?

Welke bewegingen mag je niet maken als je zwanger bent?

Het zal voor iedereen duidelijk zijn. Bewegen is gezond. Juist als je zwanger bent. Maar er zijn bewegingen die je dan beter niet kunt maken. Ik vraag het aan Annet Houwen. Zij is gecertificeerd fitnesscoach en personal trainer met een specialisatie in zwangerschapstrainingen en eigenaar van 9maandenfit.nl.

Annet geeft tips welke oefeningen wel of niet goed zijn om te doen tijdens je zwangerschap. Dat helpt zwangere vrouwen fit te blijven. Maar behalve dat, kan zij ook echt helpen om zwangerschapsklachten te voorkomen. Zij ontwikkelde daarom een speciaal online programma voor zwangere vrouwen.

Annet Houwen, 9 maanden fit programma

In mijn werk viel het me vaak op hoeveel vrouwen klachten hebben tijdens en na de zwangerschap. Ik ging op onderzoek uit. Is dit normaal? Hoort het er nu eenmaal bij? Of kan ik als coach en trainer hierin iets betekenen? Het antwoord was: ja! Door middel van een paar kleine oefeningen per dag kan je al veel klachten voorkomen! Niet alleen in het bekkenbodemgebied, maar ook andere typische zwangerschapsklachten, zoals vermoeidheid, overgewicht en zwangerschapsdiabetes. Op basis van de opgedane kennis heb ik een trainingsprogramma ontwikkeld, speciaal voor zwangere vrouwen.

Annet Houwen, fitnesscoach en personal trainer gespecialiseerd in zwangerschapstrainingen

Drie bewegingen die je beter niet kunt maken als je zwanger bent

Annet benadrukt dat actief bewegen juist belangrijk is tijdens je zwangerschap. Het kan veel klachten juist voorkomen. Je kan ook beter slapen en het zal zelfs de bevalling makkelijker maken als je jezelf fit houdt. Maar deze drie bewegingen raadt Annet af:

1. Ongelijke heupen vermijden

Doe geen oefeningen waarbij je heupen ongelijk komen te staan, zoals lunges, hip bridges op één been, of om en om op je tenen gaan staan. Zeker niet als je al bekkeninstabiliteit hebt! Twee voeten aan de grond is een goed uitgangspunt. 

2. Soms is de rugligging een probleem

Lig je op je rug en word je slap of duizelig? Dan knelt je baby een bloedvat af. Dit betekent niet dat je tijdens je zwangerschap nooit op je rug mag liggen. Draai gewoon even op je zij tot je je beter voelt en probeer het nog eens. Is dit een regelmatig terugkerend probleem, doe dan geen rugliggende oefeningen meer tijdens je zwangerschap.

3. Niet te wild bewegen

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met high-impactbewegingen. Ook als je dat voor je zwangerschap wel gewend was te doen. Zoals joggen en jumping-jacks. Ook snelle richtingsveranderingen of draaiingen kunnen teveel zijn voor je banden. Doordat het hormoon relaxine tijdens je zwangerschap verhoogd is, worden je banden namelijk slapper. Hierdoor loop je meer risico op blessures als je te wild gaat bewegen.

Welke bewegingen kun je WEL maken tijdens je zwangerschap?

Maar wat kan dan wel? Eigenlijk alles wat niet te wild, of belastend is voor je banden. En waar je je goed bij voelt. Krijg je na het sporten harde buiken? Dan weet je dat je teveel hebt gedaan. Het is belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Daarbij geldt natuurlijk wel dat als je voor je zwangerschap al fanatiek sportte, je er in je zwangerschap langer mee door kunt gaan. Begin je juist pas nadat je al zwanger bent? Doe het dan zeker rustiger aan.

Sporten onder professionele begeleiding

Het is sowieso een goed idee om sporten tijdens je zwangerschap onder professionele begeleiding te doen. Er zijn zoveel meer vragen die je kunt hebben als je zwanger bent. Er verandert van alles in je lichaam. Daarom maakte Annet speciaal voor zwangere vrouwen een online programma. Waarin ze jou meeneemt in verantwoord bewegen. Je hoeft er de deur niet eens voor uit. En zorgt er toch voor dat je fit je zwangerschap en bevalling door kunt komen.

Wat krijg je?

Je oefent mee met de video’s

Je krijgt tips over de bewegingen

En andere tips voor een gezond lichaam

online community met andere zwangere vrouwen

Hoe fijn zou het zijn als vrouwen de controle over hun lichaam kunnen behouden en sneller herstellen van hun zwangerschap en bevalling? De vrouwen die mijn programma volgen merken daadwerkelijk verschil! Het is een online programma wat je lekker thuis kan doen wanneer JIJ dat wil. Je hoeft je niet om te kleden en je hoeft geen oppas te regelen. Er is een pauzeknop, zodat je je eigen tempo kunt bepalen. Het neemt gemiddeld per keer ongeveer een half uurtje in beslag. Gun jezelf een stukje me-time, verzorging en aandacht voor jezelf!

Annet Houwen, 9 maanden fit

Tip van Annet voor buikspieroefeningen na de zwangerschap

Na de bevalling willen veel vrouwen weer starten met buikspieroefeningen. Maar daar moet je niet te snel mee zijn. Wanneer kan je weer buikspieren gaan trainen? Probeer dit trucje: wacht tot je moet plassen en spring dan een paar keer op en neer. Verlies je niets? Dan ben je weer sterk genoeg om buikspieroefeningen te doen. Anders raadt Annet je aan bekkenbodemoefeningen te blijven doen tot je deze test doorstaat. 

Foto boven dit artikel door: Yan Krukau via pexels.com

Dit artikel kwam tot stand door een betaalde samenwerking. Het is geschreven door Vivienne Westerhoud met de input van onderneemster Annet Houwen. Wil jij ook een artikel over jouw bedrijf publiceren? Neem dan contact op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.