Welke babyhapjes mogen niet ontbreken in jouw koelkast?

Welke babyhapjes kies je?

Welke babyhapjesHet is algemeen bekend dat kleine kinderen of baby’s nog niet zo ontwikkeld zijn in alle smaken die er te vinden zijn in voeding. Zij moeten smaken nog leren kennen en dan zijn er ook heel veel smaken die niet aan hen besteed zijn. Wij houden misschien wel van een glas lekkere grapefruitsap, maar voor kinderen is dat te zuur en te bitter. Daar gaan ze dus van griezelen. Het kan best zijn dat ze de smaak ervan later wel gaan waarderen, maar het is beter daar even mee te wachten. Wat zijn dan de smaken die kinderen wel kunnen waarderen? Welke babyhapjes, ingrediënten en snacks moet je zeker in huis hebben voor de kleintje?

Wanneer eerste hapje?

Als je kindje rond de vier maanden oud is, begin je met de eerste hapjes. Wortelpuree, aardappelpuree, doperwtjes en fruithapjes, zoals appelmoes en yoghurt met fruit smoothies. Dat zijn de zoete en zachte smaken waar je mee begint en waar je kindje ook vanaf het begin al lekker van zal eten. Dat betekent niet dat ze vanaf het eerste hapje meteen blij zijn met wat hen wordt voorgeschoteld. Een baby moet een smaak wel zo’n tien keer proeven, voordat hij het herkent en lekker vindt. Natuurlijk verschilt het wel per hapje. Hoe ouder je kindje wordt, hoe meer je gaat proberen. Hele maaltijden gaan in de blender. Kip met rijst en broccoli, witlof met aardappel. De combinaties worden steeds ingewikkelder en beetje bij beetje leer je wat je kindje lekker vindt.

Welke babyhapjes zijn geschikt als tussendoortje?

Een hele subtiele smaak die voor kinderen makkelijk te accepteren is, is komkommer. Tegelijkertijd is het ook heel gezond en lekker fris. Voor in de zomer is het dus erg lekker om een stukje komkommer te schillen en met de kaasschaaf dunne plakjes voor je kindje te schaven. Ook fruit is heerlijk. Kinderen zijn dol op de zoete smaak van fruit. Appelmoes blijft ook zeker een favoriet. Je kunt het kant en klaar kopen of lekker vers zelf maken. Dan kun je er ook nog eens voor kiezen om het zonder suiker te maken. Dat is extra gezond. Het is goed je kindje zo laat mogelijk in aanraking te laten komen met geraffineerde suikers. Dikke kans dat ze het daarna niet eens meer lekker vinden. Je kunt appelmoes het ook lang bewaren in je koelkast of het verdelen in kleine bakjes en in de vriezer zetten. Is je kindje fan van rauwe groenten knabbelen? Dan is het lekker om snoeptomaatjes of snoeppaprika’s in te slaan. Snijd de paprika wel in reepjes of kleine stukjes, zodat ze makkelijk te eten zijn en je kindje ze goed vast kan houden.

———————————-
LEES OOK: baby-gezond-eten-waar-moet-je-op-letten?
EN Welke-flessenwarmer-moet-ik-kiezen-voor-het-opwarmen-van-babyvoeding?
———————————-

Lekkers voor op brood

Zodra je kindje brood mee eet, is het goed om te blijven variëren met beleg. Je kunt smeerkaas in huis halen, maar ook zelf lekkere gezonde smeersels maken met kikkererwten en avocado. Of een banaantje pureren voor op brood. Als je kindje wat groter wordt is het ook ook goed om kipfilet in de koelkast te hebben of plakjes kaas. En als je vegetarisch of vegan eet, neem je daarvoor natuurlijk alternatieven. Jam is ook erg geliefd. Geen fan van de vele suikers? Maak de jam dan eenvoudig zelf door fuit met een beetje water op het vuur te zetten. Je kunt alternatieve zoetstoffen gebruiken als dadels, honing of kokosbloesemsuiker. Je kunt je kindje ook de heerlijke zachte smaak van hummus leren eten, door dit dunnetjes op brood te smeren.

Welke babyhapjes mogen er absoluut niet ontbreken in jouw koelkast?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.